УКР РУС

"Віареджо-2017": Гроссо, Гаттузо та тріумфальний "Сассуоло"

30 березня 2017
Автор: Andriy Sokolovskiy

13-29 березня 2017 року у італійській комуні Віареджо тривав щорічний молодіжний турнір. Про перипетії гарячих баталій на Апеннінах.

Слід Наполеона та футбол

Віареджо – живописна комуна в регіоні Тоскана. Саме тут, на березі Лігурійського моря, будують шикарні яхти, проводять яскравий карнавал, а туристи милуються старовинними віллами, серед яких знаходиться "вілла Паоліна" – літня резиденція сестри Наполеона Бонапарта.

А ще Віареджо знаменитий своїм щорічним футбольним турніром, участь в якому беруть молодіжні команди.

Вперше турнір (в оригіналі Viareggio Cup World Football Tournament Coppa Carnevalе) відбувся далекого 1949 року. Дебютним переможцем виявився "Мілан": "червоно-чорні" у фіналі розгромили "Лаціо" – 5:1. Дублем вистрілив Мікеле Маненті, який за основний "Мілан" відбігає всього три гри… До слова, приблизно в цей час за головних "россо-нері" виступало тріо Гре-Но-Лі (Грен-Нордаль-Лідхольм), але це вже інша історія, а ми з вами повернемося до курортного Віареджо.

Бурламакко головний персонаж та символ карнавалу у Віареджо

Європа, Африка та обидві Америки

На початку березня 2017 року до Віареджо з’їхалися молодіжки сорока команд. До вашої уваги список всіх гостей:

"Анкона", "Асколі", "Аталанта", "Барі", "Болонья", "Кальярі", "Емполі", "Фіорентина", "Дженоа", "Інтер", "Ювентус", "Мачератезе", "Мілан", "Наполі", "Парма", "Перуджа", "Піза", збірна Серії D, "Реджана", "Сассуоло", СПАЛ, "Спеціа", "Торіно" (всі Італія), "Брюгге" (Бельгія), "Дукла" (Прага, Чехія), ПСВ (Нідерланди), "Рієка" (Хорватія), "Зеніт" (Санкт-Петербург, Росія), ПАС (Яніна, Греція), "Атлетік Юніон" (Нью-Йорк, США), "Бельграно" (Кордова, Аргентина), С.А.І. (Комодоро-Рівадавія, Аргентина), "Депортіво" (Тулуа, Колумбія), "Депортіво Каміонерос" (Буенос-Айрес, Аргентина), L.I.A.C. (Нью-Йорк, США), "Греміо Осаску" (Сан-Паулу, Бразилія), "Торонто" (Канада), "Абуджа" (Нігерія), "Гарден Сіті Пантерс" (Нігерія), "Уджана" (ДР Конго).

Греки з команди ПАС (Яніна)

Чвертьфінал. Гваделупський француз Ендрю Гравільйон отримує червону та залишає "Інтер" в меншості

Організатори змагань розмістили згаданих сорок колективів в 10 груп, по 4 команди в кожній. До 1/8 фіналу пробилося 16 найкращих, з-поміж яких немісцевими виявилися три прімавери: "Греміо Осаску", "Бельграно" та "Брюгге". На груповому етапі найгіршими стали американці: 39 пропущених та один забитий гол на обох!

Молодіжка "Інтера"

В матчах, які трапилися в 1/8, виокремимо перемоги "Сассуоло" та "Брюгге" (тренер – екс-півзахисник "чорно-синіх" та "Шальке" Свен Вермант). Обидві команди з однаковим рахунком в серії пенальті (7:6) пройшли "Фіорентину" та діючого чемпіона, "Ювентус" (алленаторе "Юве" – Фабіо Гроссо).

У чвертьфіналі битва не на життя, а на смерть розгорілася між "Інтером" та "Сассуоло". Основний час закінчився нічиєю (1:1), а в пенальті влучнішими були "зелено-чорні" – 9:8! Також на цій стадії змагань "Брюгге" обіграв "Наполі", "Торіно" – "Аталанту", "Емполі" – СПАЛ. В півфіналі "Сассуоло", і знову в серії пенальті, здолав суперника – "Торіно". "Емполі" розгромив однолітків з Бельгії – 3:0.

Півфінал. Матч "Сассуоло" та "Торіно":

Молодіжка СПАЛа

У вирішальному матчі зійшлися "Сассуоло" під керівництвом Паоло Манделлі та "Емполі" Алессандро Даль Канто. Судив гру Марко Гуїда. Основний час закінчився бойовою нічиєю – 2:2. В серії пенальті, звісно, знову гору взяли хлопці з "Сассуоло" – 4:2! Цікаво, що в поєдинку чемпіонату (10.03.2017) команда Манделлі теж перемогла "Емполі" – 3:2.

До вашої уваги імена футболістів-переможців, що зіграли у фіналі:

Брайян Коста, Маттео Россіні, Джуліо Джамбарделла, Лука Раванеллі (ні, не син Фабріціо), Андреа Мазетті, Маріус Марін, Федеріко Абеллі, Сімоне Франчіні, Клод Аджапонг, Джанлука Скамачча, Ніколас П'єріні, Даніеле Чіполла, Ніколо, Брускі, Сімоне Капуто, Бабукар Діав.

Паоло Манделлі – тренер молодіжки "Сассуоло"

Після фінального свистка, як прийнято, організатори роздавали подарунки та нагороди. Премію імені Гаетоно Ширеа отримав тренер головної "Пізи" Дженнаро Гаттузо, Найкращим гравцем турніру визнали Карло Маніконе з "Емполі" (в 2010 році цю нагороду взяв Чіро Іммобіле), воротарем – Брайяна Косту ("Сассуоло"), найбільше голів (6) наколотив хорват Карло Бутіч ("Інтер").

Прімавера "Сассуоло" – чемпіон турніру

Переможці святкують!