УКР РУС

"Весна-осінь" в Європі. Десять нестандартних чемпіонатів Старого світу

2 липня 2015
Автор: Роман Клименко

Базова система, яку ми звично іменуємо "осінь-весна" - проста і виправдана. Вона апробована роками і чудово "притерта" під єврокубки, адже неабияк сприяє зручності всім учасникам розіграшів ЛЧ і ЛЄ, що стартують влітку.

Словом, не мені вам розписувати всі плюси цього вже традиційного для Європи (не дарма ж навіть Росія зламала хребет власному чемпіонату, підлаштувавшись під решту) формату - ви їх і так чудово знаєте.

...Але в природі ще залишилися футбольні рудименти - європейські чемпіонати, які проводяться по схемі «весна-осінь». І поки ледь не увесь світ влітку відпочиває на курортах і закладає фундамент перед наступним сезоном – тут рубаються на всю силу!

Промоніторивши питання, ми знайшли рівно десять чемпіонатів, які традиційно стартують на початку календарного року і тривають до пізньої осені. Про них і поговоримо.

 

Білорусь

Кількість команд: 14

Турів зіграно: 12

Трійка лідерів: 1. БАТЕ – 32; 2. Динамо М – 24; 3. Шахтар – 21

Аутсайдери: 12. Неман – 12; 13. Слуцьксахар – 9; 14. Вітебськ – 8

Північний географічний сусід особливих сюрпризів і сенсацій не приготував. Знову на вершині – чудово знайомий нашим «гірникам» БАТЕ, який після 12 турів відірвався від другого місця вже на вісім очок. При цьому, «батони» жодного разу не відчули гіркоти поразок, зігравши лишень двічі внічию – серйозна заявка на чергове чемпіонство, чи не так? І це ще тільки початок! Ледь не єдиний фактор, який здатен трохи зупинити впевнену ходу «жовто-синіх» – необхідність грати на декілька фронтів одночасно, один з яких – єврокубковий.

Взагалі, чемпіонат Білорусі викликає величезну зацікавленість у наших вболівальників завдяки тому факту, що там нараховується до тридцяти наших футболістів-співвітчизників! В першу чергу, пригадаємо «Граніт» з Юрієм Габовдою, Дмитром Осадчим і Дмитром Невмивакою, «Бєлшину» Артема Бобуха, Олега Карамушки, Олександра Батищева, Ярослава Богунова, Іллі Галюзи, Сергія Рожка і Віталія Іванка, а також купу інших колективів, за які рвуть жили хлопці з українським паспортом. Та й якість трансляції матчів в Білорусі переважно непогана – є чим урізноманітнити літні уік-енди!

 

Естонія

Кількість команд: 10

Турів зіграно: 16

Трійка лідерів: 1. Левадія – 35; 2. Флора – 34; 3. Калью – 33

Аутсайдери: 8. Таммека – 11; 9. Пайде – 11; 10. Вапрус – 9

Максимальна увага – на «Силламяе» (Калєв), честь якого захищає наш нестримний 23-річний форвард Ярослав Квасов. Донедавна він з 11 голами в активі лідирував у гонитві бомбардирів, але зараз від’їхав на другу сходинку, пропустивши Інгермара Теевера з «Левадії», яка б’ється за чемпіонський титул з «Флорою» і «Калью». Щільність нагорі – величезна! Але до кінця ще треба зіграти 20 турів, тому впевнено робити якійсь висновки зарано.

Ісландія

Кількість команд: 12

Турів зіграно: 10

Трійка лідерів: 1. Хабнарфьордур – 23; 2. КР – 20; 3. Брейдаблік – 19

Аутсайдери: 10. Акранес – 9; 11. Вестаманнаейар – 8; 12. Кефлавік – 4

В Ісландії – без несподіванок. Найуспішніший місцевий клуб 2000-х «Хабнарфьордур» лідирує в національному, вже 104 за ліком, чемпіонаті, випереджаючи КР (Рейк'явік) на три пункти завдяки перемозі в очній зустрічі. Хоча прогнозувати щось – заняття невдячне, адже все ще запросто може помінятися, і не раз. Порада: під час міжсезоння не гріх подивитися кілька ісландських матчів в онлайні для власного футбольного розвитку – екзотично і цікаво.

А які тут чудові пейзажі – ви тільки погляньте на стадіон «Вестаманнаейара»!

Латвія

Кількість команд: 8 (фактично – 7)

Турів зіграно: 11

Трійка лідерів: 1. Ліепая – 21; 2. Вентспілс – 20; 3. Сконто – 18

Аутсайдери: 6. Даугава – 6; 7. Метта  – 4; 8. Гулбене – 0

Чемпіон останніх років «Вентспілс» на очко відстає від «золотої» позиції, тим самим зберігаючи максимальну інтригу, адже нагорі сформувався своєрідний тріумвірат. Щоправда, латвійському футболу не додає вістів той факт, що у найвищому ешелоні змагаються лише вісім команд, що незвично для України і вкрай мало в принципі. І це ще не всі їхні біди: нещодавно латвійці недорахувалися одного колективу – мінус переможець минулорічної першої ліги «Гулбене», результати якого вже анульовано. При цьому, в 2015 році у місцевому чемпіонаті взагалі було задіяно найменшу кількість команд за останні дев’ять років. Як буде далі і чи є надії? Побачимо у 2016-му.

Литва

Кількість команд: 10

Турів зіграно: 19

Трійка лідерів: 1. Жальгіріс – 46; 2. Тракай – 40; 3. Спіріс – 31

Аутсайдери: 8. Круоя – 15; 9. Гранітас – 14; 10. Шяуляй – 8

У Литві головна боротьба точиться між «Жальгірісом», якому невдовзі стартувати у кваліфікації ЛЧ проти «Мальме», і «Тракаєм» (зійдеться з фарерським ХБ у Лізі Європи). А ось «Шяуляй» українців Сергія Шевчука, Юрія Фоменка і Кирила Нестеренка (на фото), здається, вже змирився з долею аутсайдера – до рятівного 9-го місця аж 6 очок, відіграти які з огляду на командний рівень «стрільців» – завдання з категорії нереальних.

Норвегія

Кількість команд: 16

Турів зіграно: 14

Трійка лідерів: 1. Русенборг – 33; 2. Стабек – 30; 3. Вікінг – 25

Аутсайдери: 14. Тромсе – 12; 15. Буде – 11; 16. Сандефьорд – 8

В Тіппелізі маємо локальну сенсацію: лідер останніх років (с 2011-го – чотири чемпіонських титули) «Мольде» скотився на п’яту сходинку і вже відстає від першого місця на 11 очок. Логічний наслідок для команди, яка вже стигла зазнати чотирьох поразок при такій самій кількості нічиїх. Хоча і до п’єдесталу відстань не вкрай велика, тому теоретично вони ще можуть зачепитися за срібло/бронзу. Аби вистачило сил – «Мольде» ще у Лізі чемпіонів битися…

Республіка Ірландія

Кількість команд: 12

Турів зіграно: 18

Трійка лідерів: 1. Дандолк – 44; 2. Корк Сіті  – 41; 3. Шемрок Роверс  – 37

Аутсайдери: 10. Брей Уондерерс – 14; 11. Слайго Роверс – 12; 12. Лімерік – 5

Позаду в Ірландії (та, що республіка, адже «північні» грають по звичній для Європи системі) – дві третини чемпіонату. Найкращі шанси на завоювання золотих медалей має минулорічний тріумфатор «Дандолк», який може похизуватися не тільки відривом від найближчих переслідувачів у особі іменитих «Корк Сіті» і «Шемрок Роверс», а й наявністю матчу в запасі – а це потенційна «трьошка» до очкового здобутку «пташок».

Фарерські острови

Кількість команд: 10

Турів зіграно: 17

Трійка лідерів: 1. Б-36 – 36; 2. Рунавік – 34; 3. Вікінгур – 33

Аутсайдери: 8. Вагур – 14; 9. АБ – 9; 10. Стреймур – 6

В місцевій лізі під назвою Еффодейлдін боротьба у самому розпалі. Додає інтриги той факт, що на трон фактично є четверо претендентів – це минулорічний чемпіон і непогано знаний у Європі (постійно виступають в кваліфікаціях) Б-36, тріумфатор 2007-го року «Рунавік», володар Кубка Фарер-2014 (ще й Суперкубок взяли на додачу) «Вікінгур» і найбільш титулований клуб Фарерських островів ХБ (Торсхавн). Тим цікавіше!

Фінляндія

Кількість команд: 12

Турів зіграно: 18

Трійка лідерів: 1. ХІК – 36; 2. РоПС – 32; 3. Сейняйокі – 27

Аутсайдери: 10. Яро – 13; 11. Ільвес – 12; 12. Вааса – 8

Чемпіон останніх шести сезонів ХІК і цього року практично не ризикує втратити корону – і це при тому, що турнірну ходу «біло-синіх» впевненою не назвеш: тут вам і дві поразки, і необов’язковий поділ очок з більш слабкими суперниками. А що поробиш, якщо конкуренти помиляються не менше!

Швеція

Кількість команд: 16

Турів зіграно: 13

Трійка лідерів: 1. Гетеборг – 32; 2. Ельфсборг – 27; 3. Норрчепінг – 27

Аутсайдери: 14. Еребру – 11; 15. Хальмстад – 9; 16. Отвідаберг – 5

…Востаннє «Гетеборг» перемагав в Аллсвенскан у далекому 2007-му. Пройшов час, апетити зросли, бажання повторити досягнуте – просто величезне, ще й конкуренти загальмували на фоні власної чудової ігрової форми. Чому б не взяти «золото», питається? Шанси доволі непогані, тому саме на «Ангелів» я ризикнув би поставити у цій чемпіонській гонитві.

Хоча й не слід забувати мудре правило «Курчат рахують восени», яке має додаткову актуальність для кожного з десяти європейських чемпіонатів, про які ми згадали у сьогоднішньому матеріалі.