УКР РУС

Веслі Снейдер: "Галатасарай" дасть бій моєму батькові Моурінью

3 квітня 2013 Читать на русском

Голландець є одним з тих гравців, яких доля звела з наставником "Реала" Жозе Моурінью. Снейдер вважає португальського наставника своїм другим батьком. Де знайти сили, щоб протистояти команді, яку очолює батько? Про це півзахисник турецького клубу розповів іспанській Marca.

- Перший матч завжди важливий. Після виступів у "Реалі" та "Інтері" під керівництвом Моурінью Вам тепер доводиться грати проти його команди у складі "Галатасараю". Що скажете?

- Звучить дивно, чи не так? Такі випадки - частина футбольного життя. Я тепер у Туреччині і граю у Лізі чемпіонів проти "Реала" Моурінью. Неймовірно!

- Яке значення має для Вас цей матч?

- Він особливий через декілька причин. Я повертаюся на "Бернабеу", де я з Моурінью виграв Лігу чемпіонів у незабутньому фіналі. Я гратиму також проти своєї колишньої команди, екс-партнерів, уболівальників... З точки зору особистості, це дуже емоційний поєдинок. З точки зору професіонала, цей матч дуже цінний для мене. Всі у "Галатасараї" хочуть, щоб матч прозпочався негайно. Ми так прагнемо зіграти у ньому!

- Маєте приємні спогади про своє перебування у "Реалі"?

- Звичайно. У мене дотепер там багато друзів. У мене неймовірні спогади про клуб та про всіх. Не знаходжу причин, щоб нарікати на етап кар'єри у "Реалі". Я провів там прекрасний сезон, у кінці якого ми стали чемпіонами Іспанії, а я отримав велике задоволення від самої гри. Був ще один сезон, проте невдалий через мої приватні проблеми. Другий сезон був нелегкий для мене, проте він не перешкода, щоб мати добрий спомин про мадридський "Реал".

- Після того невдалого сезону Ви змушені були перейти в "Інтер"...

- І стати чемпіоном Європи. Футболу притаманні такі повороти долі. Я вже згадував про вдалий і невдалий сезон у Мадриді. Потім я перейшов в "Інтер", де я знову був з Моурінью і провів вдалий сезон. Ми ж виграли Лігу чемпіонів.

- Припускаю, що Ви ще один із тої когорти гравців, на яких залишив свій слід Моурінью. Я не помиляюся?

- Моурінью неначе другий батько для мене.

- Які стосунки були між вами в "Інтері"?

- Знаєте, Моурінью - справжня машина. У футболі маємо гравців-машин, проте відколи я знаю Моурінью, то можна говорити, що у футболі є також тренери-машини. Щодо Моурінью у мене нема сумнівів. Моурінью дуже особлива персона у моєму житті. Як тренер Моурінью неймовірний. Йому пальму першості! Він вселив у мене впевненість, після чого я отримую величезну насолоду від гри. Як особа він далеко виходить за рамки своєї ролі тренера. Моурінью - справжній друг.

- Снейдер більше любить "Реал" чи Моурінью?

- Моурінью.

- Що Моурінью дає гравцям?

- Важко це пояснити. Необхідно бути з ним, щоб зрозуміти. Саме тому, напевно, багато не розуміють Моурінью. Він відрізняється від решти тренерів - він особливий. Секрет у його вмінні переконувати та допомогати, коли не все гаразд. Він спостерігає за всім і знає, як допомогти тому чи іншому гравцеві. Будь-який вчинок Моурінью завжди має на меті благо команди чи гравців. Тому я не можу сказати про нього чогось поганого. Ви щойно запитували про моє ставлення до "Реала". Знайте, мені подобається мадридська команда, проте я вибрав Моурінью, бо він вплинув на мене як на особистість.

- Щораз частіше говорять про відхід Моурінью в кінці сезону. Ви вже відчули, що означає бути без Моурінью в "Інтері". Як почувається команда без нього?

- Послухайте, у пресі щодня з'являється інформація, яка часто є далекою від істини. Я насправді не знаю, чи Моурінью покине "Реал". Як на мене, було б дивиною такий ранній відхід. Моурінью ж виконує свою роботу у Мадриді досконало. Минулого сезону він встав чемпіоном, у Лізі чемпіонів він завжди доходить з командою далеко, а цього року він ще не втратив шанс навіть здобути цей трофей. Думаю, що місце Моурінью саме у "Реалі".

- А як Вам живеться у "Галатасараї"?

- Правду кажучи, я дуже щасливий. Я знайшов велику радість, адже це дуже особливий клуб. "Галатасарай" - це одна сім'я, де працюють неймовірні люди, а фанати безперестанку нас підтримують... Мені поталанило прибути сюди у той момент, коли всі задоволені грою та результатами команди.

- Чи може "Галатасарай" здивувати "Реал"?

- Ми повинні вірити у це. Якщо ми не матимемо впевненості, то ми й не виграємо. Тож ми виходитимемо на "Сантьяго Бернабеу" з переконанням створити щось хороше. Звісно, гра буде важкою, проте у нас хороша команда. Я вірю у "Галатасарай", і якщо ми не втратимо впевненості, то зіграємо класний матч. Всі кажуть, що "Реал" - фаворит... Ми ж просто гратимемо. Тоді й побачимо, який буде результат.

- Уявіть, що Ви забили гол у ворота Реала" Моурінью...

- Супер! Я дуже тішився б. Не кажу, що я його не святкував би. Думаю, навпаки. Зрештою, я не знаю, у якій формі я святкував би той момент, проте це був би особливий гол.

- У якій формі Ви підходите до цього матчу?

- У хорошій. У мене були незначні проблеми після збірної, проте я відновився і у мене нема перешкод, щоб взяти участь у грі проти "Реала". У "Галатасараї" я поступово набираю свою оптимальну форму. Мені тут довіряють і це дуже важливо для мене, який нерегулярно виходив на поле в "Інтері".

- У Вас непогано поставлений удар...

- У "Реалі" добре знають, на що я здатен. Однак я не думаю, що така команда як "Реал" приділятиме увагу лише одному гравцеві.

- У Туреччині всі розповідають про дивовижну гру Вашої команди. Як Ви оцінююте гру?

- Правда у тому, що ми намагаємося грати у хороший футбол. Фатіх Терім - великий тренер, якому подобається хороший атакувальний футбол. З нашим складом нам під силу підтримувати його стиль. Я задоволений інтенсивною роботою у клубі і сподіваюся, що ми здивуємо "Реал". У цьому протистоянні "Реалу" доведеться попітніти, щоб пройти нас. Ми не здамося!

Інтерв'ю Marca переклав та адаптував Андрій Холявка