УКР РУС

Весілля в воротах і фантастичні голи грандам. 8 фактів про новачка "Динамо" Валерія Федорчука

5 лютого 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" зібрав для вас 8 цікавих фактів про новоспеченого гравця "Динамо" Валерія Федорчука. Сім'я, досягнення, шедевральні голи і надія на світле майбутнє в Києві.

1. Дружина-телеведуча, що "продала" свого майбутнього чоловіка

Ніхто так не прикрашає хорошого футболіста, як його чарівна друга половинка. Час, проведений в ФК "Львів" (2008-2010 рр.), Федорчук використав не тільки для покращення своїх ігрових навичок, а й для того, щоб влаштувати сімейне життя. У 2011-му році обраницею півзахисника стала дочка президента клубу Юрія Кіндзерського - Олена.

"Сталося це в офісі, я тоді займалася продажем Валерія до іншого клубу. Мабуть, це було кохання з першого погляду. Він відразу ж попросив чаю і інтернет, сів поруч зі мною, ну і довелося обвінчатися", - розповіла Олена в інтерв'ю для телеканалу "Футбол 1" про зустріч з майбутнім чоловіком.

Футбольний колорит був присутній в повному обсязі і під час весілля. Федорчуку довелося зробити черговий "прохід до воріт", щоб юридично закріпити головну перемогу на особистому фронті.

2. Тріумф над "Шахтарем" у першому матчі Прем'єр-ліги

1-й тур сезону 2008/2009 приніс сенсаційну перемогу новачка Прем'єр-ліги ФК "Львів" над майбутнім тріумфатором Кубка УЄФА - "Шахтарем". М'яч Федорчука став в той день вишенькою на торті львів'ян, які приголомшили "гірників" і домоглися сухої перемоги з рахунком 2:0.

Якщо відштовхуватися від того чудового голу, який Валерій оформив у ворота П'ятова, то його перехід в "Динамо" здається цілком логічним. У Києві завжди раді гравцям, які мають ключі до рамки їх вічних суперників.

3. Шедевр в ворота "Динамо"

Свою майстерність Федорчук не посоромився показати і своєму теперішньому роботодавцю. На початку сезону 2015/2016, ще до того, як отримати травму і випасти з основи "Дніпра", Федорчук встиг оформити шикарний гол у ворота "Динамо".

Матч закінчився перемогою киян 2:1, але удар, який Валерій завдав по воротах Рибки, дійсно заслуговує оплесків. Голкіпер "Динамо" напевно пригадає своєму новому партнеру по команді цей м'яч.

4. Володар "Золотого Лева"

Виступаючи за ФК "Львів", Федорчук був удостоєний клубної нагороди як кращий гравець 2009 року. Статуетку "Золотий Лев" Валерію вручили на зустрічі вболівальників ФК "Львів" з керівництвом клубу і футболістами. Безумовно, "Золотий Лев" поступається в престижності "Золотому м'ячу", зате ні Мессі, ні Роналду не можуть похвалитися такою особистою нагородою.

5. "Канонір", що не відбувся, і трансферний скандал

У 2009-му році, коли Валерій захищав кольори ФК "Львів", мало не стався трансферний скандал. На сайті тоді ще діючого київського "Арсеналу" з'явилася інформація про перехід гравця. Реакція спортивного директора львів'ян була негайною - гравцеві пригрозили штрафними санкціями, адже він був на контракті і переходити міг тільки з дозволу клубу. Однак перехід так і не відбувся, а Федорчук продовжив виступи у Львові.

6. Міг грати в "Шахтарі" і "Спортінгу"

Під час оренди Федорчука в "Карпатах" (сезон 2013/2014), півзахисником цікавився донецький гранд. За деякою інформацією, в "Шахтарі" вважали, що Валерій зможе скласти конкуренцію відразу для двох гравців - Тараса Степаненка, а також В'ячеслава Шевчука. Адже Федорчук міг зіграти не тільки в центрі півзахисту, а й зліва в обороні, де його також використовували в "Карпатах".

Влітку 2015-го року Валерій зацікавив португальський "Спортінг". Впевнена гра в Лізі Європи не залишилася непоміченою, але, мабуть, Федорчуку не судилося переїхати до Португалії, щоб в майбутньому опинитися в "Динамо".

7. "Дніпро" - пік кар'єри і важка травма

Найбільшим досягненням Валерія, на даний момент, можна вважати срібні медалі Ліги Європи 2015 року, коли півзахисник допоміг "Дніпру" дійти до фіналу турніру. Федорчук став одним з найбільш корисних гравців команди Маркевича і, здавалося б, кар'єра футболіста йшла лише вгору. Однак травма, яку гравець отримав в кінці жовтня 2015-го року, призупинила прогрес Валерія в Дніпропетровську.

"Федорчук в розпал осені отримав серйозну травму і не зміг допомогти нам у всіх матчах, що залишилися до виходу у відпустку. Я звертався в клуб з проханням укласти з ним хоча б однорічний контракт, щоб хлопець міг вилікуватися, пройти реабілітацію і ще принести користь Дніпру. Але від мене це не залежить", - сказав Мирон Маркевич в інтерв'ю "Спорт-Експрес" в грудні 2015-го року.

8. "Динамо" - шанс почати все спочатку

Після відходу з "Дніпра" Федорчук на якийсь час зник з інформаційного поля і перехід в "Динамо" став дуже несподіваним. Цю угоду можна вважати великим авансом для Валерія, адже він все ще відновлюється від важкої травми, а піврічний контракт в команді Реброва дає зрозуміти, що гравець практично не має часу на "розкачку".

Вадим Шаблій, агент гравця, поділився своєю думкою про перехід на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Валерій Федорчук на півроку став київським динамівцем. Півроку на те, щоб відновитися після важкої травми, набрати оптимальну форму і в умовах жорсткої конкуренції підтвердити своє реноме одного з кращих півзахисників України. Хочу подякувати "Динамо" за благородне, людяне ставлення до футболіста. Далеко не кожен клуб здатний підписати травмованого гравця".

Олександр Москаленко, Футбол 24