УКР РУС

Вернидуб: "Зоря" може посилитися 3-ма атакувальними гравцями - з УПЛ і двома молодими бразильцями

15 грудня 2015 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Головний тренер "Зорі", яка пішла на зимову перерву на 3-му місці в турнірній таблиці української Прем'єр-ліги, Юрій Вернидуб в інтерв'ю "Футбол 24" поділився думкою щодо жеребкувань Ліги чемпіонів, Ліги Європи і Євро-2016, розповів про проблеми чемпіонату України і повідомив, що у "Зорі" очікується посилення під час зимової перерви.

Жеребкування Ліги чемпіонів і Ліги Європи

- Я вважаю, що і "Динамо" і "Шахтарю" дісталися цілком прийнятні суперники, з якими можна грати і досягати результату. Європейський футбол розвивається, йде вперед, але ми можемо з ними грати на рівних.

Жеребкування фінальної частини Євро-2016

- Хоча всі кажуть, що нормальна група, але я б так не вважав. Команди в нашій групі заслужено вийшли у фінальну частину Євро-2016, і тут немає слабких команд.

Німеччина, незважаючи на розмови про кондиції цієї команди, завжди залишається Німеччиною, командою з кваліфікованими гравцями. Плюс тренер Йоахім Льов, який досяг у футболі вже дуже багато чого. Я думаю, це дуже серйозний суперник.

Точно так само, як і Польща. Так, ми вже обігравали цю збірну, але, повірте, Польща з того часу сильно змінилася. Усі футболісти виступають у досить серйозних європейських клубах, чого вартий лише Роберт Левандовскі.

Потім, Північна Ірландія - збірна-дебютант Євро, не можна вважати її аутсайдером. Так, футбол, який вона показує, не настільки видовищний, вони грають вертикально, використовуючи довгі передачі, боротьбу. Вони грають у той футбол, в який у них виходить грати і який приносить їм результат. Я думаю, що кожна збірна має право обирати той стиль гри, який дає їм результат.

Всі команди нашої групи будуть активно боротися, але я вважаю, що у нашої збірної є для цього всі можливості. У нас чудовий підбір гравців, багато молодих хлопців, які вже наступають на п'яти ветеранам. Я думаю, що мине ще півроку, і до чемпіонату вони зможуть проявити себе ще краще і зможуть у будь-який момент замінити будь-якого з наших ветеранів.

Виконком ФФУ і можливі сюрпризи

- Я думаю, що нічого нового не буде. Я просто впевнений в здоровому глузді нашої федерації. Фоменко досяг того результату, який був необхідний збірній - потрапляння у фінальну частину Євро-2016. Я вважаю, що просто не мають права позбавляти його можливості поїхати на чемпіонат Європи. У цьому випадку навіть важко слова підібрати, щоб описати цю ситуацію. Він повинен довести справу до кінця і везти команду на Євро-2016.

Що стосується тренерського штабу, то я думаю, що сам тренер має право вибирати тих людей, яким він довіряє і які допомагатимуть у виконанні поставленого завдання.

Збори учасників Прем'єр-ліги

- Я думаю, що основні теми, які будуть підніматися - це формат чемпіонату і клуби, які на півдорозі зникають. Такого не повинно бути. Візьмемо "Металург", "Металіст". Є багато питань, які потрібно вирішувати нашим керівникам. Я слухав виступ Ігоря Суркіса і повністю його підтримую щодо того ж "Металіста". Ну не можна так знущатися над клубом, тим більше, таким самобутнім. Не можна ж просто взяти і розвалити одноосібно клуб, це блюзнірство.

А "Металург"? На початку чемпіонату, наскільки я пам'ятаю, президент клубу Олександр Богуслаєв заявляв, що ніяких заборгованостей і проблем з фінансуванням не було. А потім зіграли 5-6 турів і заявляють, що далі не можуть. Я не вірю, щоб керівництво клубу не було в курсі реальних справ. Не можна володіти клубом і не мати уявлення про найближче майбутнє, як буде існувати клуб. Невже все так погано в індустріальному місті Запоріжжя, я не повірю. Я живу в цьому місті і не думаю, що "Металург" заслуговує на таке ставлення.

Хотілося б, щоб було більше таких президентів, як Ігор Суркіс, Рінат Ахметов, наш президент. Ви думаєте, нам легко? Але наш президент все виконує, нехай поступово, але він все робить. Видно, що людина старається, щоб клуб існував і команда досягала реальних результатів.

Якість чемпіонату України, можливі зміни у форматі

- Повністю підтримую слова того ж Ігоря Суркіса, Мірчі Луческу. Наш президент теж висловлювався на початку чемпіонату за зміни у форматі. Але в поточному чемпіонаті вже нічого не потрібно міняти, залишилося 10 турів, потрібно просто дограти. Навіть якщо зникне один або два клуби, то все одно, потрібно дограти, на півдорозі ніхто не міняє. А на майбутнє, для того щоб підвищити інтерес до чемпіонату, зробити його більш якісним, краще зупинитися на форматі з 10-12 клубів, які реально можуть брати участь у чемпіонаті і вести боротьбу. Можна зробити ті ж матчі плей-офф. Думаю, це буде прийнятно. Сподіваюся, що керівники виберуть оптимальний варіант.

Мета "Зорі" на першу половину чемпіонату України

- Я вважаю, що мету можна вважати виконаною. Тому що зайнято те місце, на якому ми знаходимося. Принаймні, такого результату в чемпіонаті України ще не було у "Зорі". Тому, користуючись нагодою, хотілося б подякувати керівництву, всім працівникам клубу, зрозуміло, футболістам, тренерському штабу за виконану роботу. Найважче і найважливіше тепер - зберегти нашу команду і довести справу до кінця. Я розумію, що буде ще важче.

Якість гри "Зорі" і команда

- Я думаю, що ті хлопці, які грають у клубі, це заслужили. Так, у нас досить багато орендованих футболістів, це все молоді хлопці і багато з них ще не проходили Прем'єр-лігу. Але коли вони прийшли до нас, то саме в нашому клубі вони стали тими футболістами, якими є зараз. Я думаю, не дарма 7-х хлопців викликають у національну збірну. Можливо, вони отримують не так багато ігрового часу в збірній, але я думаю, що це все справа часу. Звичайно, є багато гравців "Шахтаря", і він має право їх повернути з оренди, але я думаю, що вони хотіли б довести спільну справу "Зорі" до кінця. Щоб вони отримували необхідну кількість ігрової практики і, можливо, поїхали на чемпіонат Європи.

Відпочинок, сім'я

- Я вже встиг з'їздити до Києва, продовжити тренерську ліцензію. Побував у своїх батьків в Житомирі. Є плани відпочити тиждень десь з сім'єю: я, дружина, онук, старший син. Скоро у Віталія теж закінчиться чемпіонат в Азербайджані. Хочеться побути разом із сім'єю, розвіятися, хочеться бути ближче до онука, він росте, стає все цікавішим. Ну а потім потихеньку починати готуватися до зимових зборів і рухатися далі.

Плани на зимові збори

- План по зборах вже давно зверстаний. Ми збираємося 15-го січня, проведемо 10-денний втягуючий збір у Запоріжжі. 25-го на два тижні полетимо до Туреччини, повернемося на кілька днів назад, а потім полетимо знову до Туреччини і вже повернемося до початку чемпіонату.

Можливе посилення команди

- Зустрічалися в Києві з президентом клубу, вели про це розмову. Можу сказати, що на зборах будуть новачки, я сподіваюся на посилення. Є гравець, який знаходиться у сфері наших інтересів з українського чемпіонату, на атакувальну позицію. Плюс подивимося ще двох атакувальних гравців - молодих бразильців. Я їх вже бачив. Наш головний селекціонер Кара-Мустафа дуже хорошої думки про цих футболістів, тому постараємося зробити все, щоб вони приїхали в клуб і познайомилися з ними ближче. Оренда - це добре, але, безумовно хочеться, щоб побільше було своїх футболістів, вихованців, як Петряк. Хоча й орендовані гравці також дуже серйозно ставляться до тренувального процесу, дуже професіонально виконують свою роботу. Тому й досягають з командою таких успіхів.

Контракти гравців. Каменюка, Караваєв

- Не буду обманювати, з ними переговори не велися, у зв'язку з тими подіями, які у нас відбуваються в країні, переговори ведуться ближче до закінчення терміну. Але я, як і президент, хотів би, щоб ці хлопці залишалися в команді якомога довше. На всіх гравців, які зараз є в команді, я розраховую. Нещодавно продовжили контракт з Григорієм Ярмашем. Будемо дивитися вперед, а там час покаже.

Олександр Москаленко, "Футбол 24"