УКР РУС

Сенсація! Шахтар у меншості втратив очки – суперскандальний гол Матвієнка не врятував від нічиєї з Вересомfire

2 серпня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Верес в рамках 2-го туру УПЛ зіграв із Шахтарем (1:1). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

До зустрічі в Рівному "гірники" підійшли зі значними кадровими втратами. Через дискваліфікацію були недоступними Ракицький і Назарина, а в лазареті перебували Степаненко, Конопля, Швед і Петряк. До них доєдналися Судаков (апендицит) і Бондар (перелом ключиці).

Втрата останнього залишала питання щодо центру захисту Шахтаря. Була надія побачити новачка Лемкіна, але він не потрапив у заявку. Патрік ван Леувен довірився Козіку, а на всіх інших позиціях обійшовся без змін. На поле Авангарду вийшов той же склад, що і на матч з Металістом 1925.

Тактика донеччан в першому таймі теж виявилась аналогічною. Сікан формально був "десяткою", але по факту мав насичувати зони завершення в штрафному й вигравати підбирання перед ним. Фактично, Шахтар працював у схемі 4-4-2.

Кащук знову вийшов зліва й запускав подачі – та і загалом вся гра була заточена під переведення на фланг з подальшим кросом. Центр майже не використовувався. Зрідка туди заходив Бондаренко, аби віддати передачу на фулбека чи вінгера. Структура Шахтаря при грі на м'ячі виглядала приблизно ось так:

Скріншот Олександра Сажка

У матчі з Металістом 1925 такий футбол вилився у 17 кутових і неймовірну кількість навісів. Моментів і ударів теж було багато (аж 23) – і поєдинок з Вересом почався з них. Вже на 5-й хвилині Кащук прибіг на дальню стійку й скинув діагональ Зубкова вздовж лінії воротарського. Сікан замкнув головою, однак Паст врятував рівнян!

Втім, далі справи пішли так собі. В основний час Шахтар вже нічого не створював – пригадати можна хіба що удар Зубкова з відскоку метрів з 20-ти та замикання кутового у виконанні Сікана. Обидва виявилась неточними (особливо удар Данила).

Проблемою Шахтаря стала тактика Вереса. Підопічні Сергія Лавриненка сідали в низький блок, причому в лінію до захисників часто опускалися одразу два вінгери. Опорники і "десятка" перекривали центр і чіплялись за відскоки. Загальна структура трималася у схемі 5-4-1 або навіть 6-3-1, відзначаючись високою щільністю – гравці Шахтаря раз за разом програючи "нічийні м'ячі".

В середині першого тайму рівняни навіть почали карати Шахтар контратаками, користуючись вадами високої лінії оборони "гірників". Центральна трійка вигравала підбирання й притримувала м'яч, а вінгери одразу ж тікали за спину суперникам. В цій роботі варто відзначити і нападника Марусича – його опускання неабияк допомагали в перехідних фазах.

Вересу не вистачало якості в завершальній фазі, однак сам вихід в контратаку виглядав шикарно. Як наслідок, на полі встановилась рівновага. Вона цілком влаштовувала тренера "народного клубу".

І говорили б ми у цьому матчі виключно про футбол, якби не шокуючі дві хвилини компенсованого часу. На 45+1-й Шахтар заробив стандарт на фланзі прямо перед штрафним Вереса. Арбітр Олександр Шандор показав Матвієнку, що треба бити по свистку.

UPD: пізніше Матвієнко пояснив: "Я взяв м'яч, підійшов до арбітра, він мені демонстративно показав на свисток і запитав, чи битиму я по свистку. Я відповів, що ні, поставив м'яч і пробив".

Через секунду Микола пробив без свистка. Ніхто не був до цього готовим – м'яч влетів у ворота! 0:1.

А вже за хвилину Шахтар залишився у меншості! Бондаренко у боротьбі зачепив коліно Сікейри. Арбітр показав пряму червону.

У роздягальні Патрік ван Леувен провів подвійну заміну. Внаслідок пошкодження з гри зняли Зубкова, замість якого вийшов Очеретько – він мав заповнити зону Бондаренка. Гочолейшвілі ж через жовту картку поступився місцем центрбеку Фарині. Сікан йшов на лівий фланг, Кащук переходив на правий, а схема прийняла вигляд 4-4-1.

В такій формації Шахтар виявився зовсім безпорадним. До 80-х хвилин донеччани не створили жодного моменту. Пригадати можна тільки вривання Сікана на лівий край штрафного, після якого стався простріл під удар Криськіву – Дмитро пробив невдало.

Навіть у рівних складах Шахтар не міг пройти блок Вереса, а в меншості "гірники" взагалі відійшли назад. Господарі перехопили ініціативу, хоча гострих епізодів довгий час теж не виникало. До 80-х хвилин було тільки два епізоди. Перший: на 54-й Блізніченко виконав переведення на дальній край штрафного, а Сікейра спокійно прийняв м'яч і пробив з гострого кута – вище воріт!

Другий же момент завершився голом! Рівняни заробили кутовий, Кухарук подав на ближню стійку, а там після боротьби м'яч злетів "свічкою". Він опускався до рук Різника, однак Марусич виграв у нього боротьбу й скинув сферу вздовж воріт – Шевченко ж у метушні заштовхав "круглого" в сітку. 1:1!

Патрік ван Леувен за три хвилини до цього випустив В'юнника замість Кащука, але цей хід нічого не дав. В ендшпілі ж матчу на полі з'явились вінгер Педрінью й опорник Кастільйо. Шахтар намагався щось організувати попереду, але спроби виглядали геть хаотично.

Верес же і не думав сідати в низький блок – підопічні Сергія Лавриненка намагалися вирвати перемогу. Рівняни чинили серйозний тиск, виграючи єдиноборства й раз за разом тікаючи в швидкі атаки. Команді не вистачало тільки якісного завершення. Після забитого гола "народний клуб" створив лишень один небезпечний момент – це Шевченко з дистанції приклався у дев'ятку, змусивши Різника виконувати ефектний сейв.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував результативну нічию. Шахтар вже у 2-му турі нового сезону УПЛ втрачає очки!

Верес не помилився з тренером

Коуч Вереса зробив правильні висновки з матчу Шахтаря проти Металіста 1925. Тоді "гірники" теж перевантажуючи фланги й закидуючи штрафний купою подач. Крім того, створювались ізоляції для Зубкова, що є візитівкою Патріка ван Леувена. Ну і була вкрай агресивна атака зон завершення у штрафному.

Рівняни парирували цю тактику переходом на 5-6 гравців у задній лінії з щільним низьким блоком. Крім того, вони постійно намагалися тікати за спину по флангах – і це теж наслідок осмислення досвіду попередньої гри Шахтаря. "Гірникам" бракує чистого опорника, здатного надійно прикривати фулбеків і придушувати контратаки в зародку. Бондаренко був слабким у цій роботі з Металістом 1925, а з Вересом він взагалі отримав вилучення за неохайну гру.

По ходу матчу Сергій Лавриненко помітив, що Шахтар сів у низький блок, закривши простір між лініями. Тоді він зняв Блізніченка, орієнтованого на відкривання в глибині. Тренер освіжив праве крило атаки, де захищався молодий Топалов, і кинув у бій таранного форварда. Це – надзвичайно грамотний і своєчасний хід.

Словом, у Вереса був не звичайний автобус, а добре відпрацьована модель, яка мала продуману систему виходу з оборони. Заміни ж не виглядали прогнозованими – Сергій Лавриненко орієнтувався по тактичному малюнку гри й вносив цікаві корективи. Зрештою, варто відзначити підготовку до стандартів, адже з них рівняни забили обидва своїх голи у сезоні.

У вічі впадало і спілкування тренера з командою. В кадр постійно потрапляли його підказки – і це не традиційне "давай-давай". Наставник Вереса вказував, як відкриватись, куди зміщуватись, яку роль виконувати і чому її треба виконувати саме так. Навіть на післяматчевому флеш-інтерв'ю Сергій Лавриненко розповідав про гру, розкриваючи конкретні тактичні рішення.

Словом, "народний клуб" підписав справді серйозного тренера. Це не значить, що він серйозніший за Вірта. Просто Верес не помилився з вибором наступника.

Шахтар зарано списувати

Футбол "гірників" починає тривожити деяких експертів. Справа не тільки в осічці, а й у доволі примітивній тактиці. Причому тактика не тільки проста, а й не дуже ефективна – вже у другому матчі її повністю розібрав претендент на виліт, нівелювавши будь-яку загрозу. Та і по ходу гри Патрік ван Леувен нічого цікавого не запропонував.

Втім, критикувати нідерландця зарано. У Шахтаря випала половина обойми. Судаков, Степаненко й Ракіцький є не просто ключовими футболістами – на них тримається система. Бондар, Назарина і Швед же додавали команді тактичної гнучкості. Так, є новачки, але вони дуже молоді й тільки-но прийшли.

Пояснення причин фіаско у виконанні Патріка ван Леувена виглядали адекватно, тож поки немає сенсу бити у дзвони. Треба дочекатись лідерів і вже потім дивитись, що вигадає новий тренер Шахтаря. Зрештою, варто не забувати, що Зоря рік тому теж стартувала невдало, одразу вилетівши з єврокубків – зате як вона розігналась потім!