УКР РУС

Верес: надійна оборона, рекордна серія нічиїх та свіжий погляд на Кобіна. Підсумки осені-2017

23 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмує виступи рівненського Вереса в першій частині сезону 2017/18.

Рівень реалізації завдань

З одного боку – статус новачка, який зі скандалом піднявся у прем'єр-лігу, з іншого – хороший за іменами склад. Вересу не пророкували боротьбу за виживання, але й про верхню шістку говорили дуже обережно. Зимовий фініш на 5 місці – позитивний результат. Втім, найближчі суперники мають ігри в запасі і можуть відсунути рівнян у нижню частину турнірної таблиці.

Кобін: Зліт Вереса зумовлений низьким рівнем ліги

Всього лиш 4 поразки у всіх турнірах за півсезону – поки що план народного клубу виконується, а остаточну оцінку щодо рівня реалізованих завдань можна буде дати після лютневих матчів з Ворсклою і Динамо.

Оцінка літніх трансферів

Верес дуже непогано підсилився для виступів у топ-дивізіоні. Прийшло багато кваліфікованих футболістів, які зуміли відразу заграти на новому місці. На фоні інших вигідних угод рівненського клубу виділялися трансфери Василя Кобіна та Валерія Федорчука. Вони реанімували свою "по-справжньому ігрову" кар'єру і потягнули за собою Верес.

Після невдалого сезону на хороший рівень повернулися і Олександр Бандура з Сергієм Сімініним. Відразу забронювали місце в основі лідери минулорічної Сталі Роман Карасюк і Микола Іщенко, однаково корисним у центрі та на фланзі захисту був Володимир Адамюк, який врятувався з втопленого Дніпра.

Дуже вдалим вийшло четверте пришестя Михайла Сергійчука – 6 голів і статус найкращого бомбардира. Активно залучався у склад і його партнер по Олімпіку Сергій Гринь, якого наприкінці літа підкосила травма. Регулярно виходили на поле брати Пасічі, і тільки Едгар Капаррос не заслужив на шанс.

Загалом 12 з 19 залучених тренерським штабом в УПЛ футболістів 12 прийшли в команду цього літа. Дивовижна ситуація.

Найбільша проблема – коротка лава запасних

З попереднього абзацу зрозуміло, що якісних кадрів народному клубу все одно бракувало. Юрій Вірт зліпив симпатичну конструкцію, однак вона була хиткою. Верес грав практично одним складом, в який вносилися лише вимушені зміни. Кожне пошкодження чи дискваліфікація приносила тренерам головний біль, а вирішувати проблеми доводилося перестановками тих самих футболістів по різних позиціях.

Травма Іщенка перекроїла лінію оборони, а травми Гриня і Євгена Пасіча зменшили опції для маневру в півзахисті та нападі до мінімуму. Однак навіть наявні варіанти через солідну різницю в класі наставник застосовував дуже рідко.

Це, звичайно, мало негативні наслідки. Прогнозованість в очах суперників не була катастрофічною, а от виснаження футболістів перед зимовою перервою кидалося в очі. В другому таймі проти Карпат рівняни ледь пересували по полю ноги. Позначилося і те, що Верес є другою за віком командою чемпіонату.

Найбільший позитив – надійність оборони

За 19 турів Верес пропустив 15 голів – менше влетіло тільки у ворота Динамо (12). Верес будував свою гру від захисту, діючи за принципом "не пропустили – не програли". Досвідченим захисникам дуже часто вдавалося стримувати не грізні атаки українських клубів.

Лише Карпати в останній грі півріччя та двічі (а з урахуванням Кубка України – тричі) Шахтар зуміли забити "червоно-чорним" бодай два голи в окремому поєдинку. В їхньому активі третина матчів "на нуль", серед яких і вдалий виїзд на НСК "Олімпійський" (0:0).

У Вереса найкращий відсоток виграних єдиноборств в обороні – 58% (тут і далі дані InStat).

Фішка – нічиї

Футбол з думкою про власні ворота у виконанні Вереса призвів до рекордної серії нічиїх в чемпіонатах України – 7 поспіль. Загалом за першу частину сезону рівняни 11 разів поділили очки.

В деяких випадках до мирових призводило везіння/невезіння, але є і об'єктивне обгрунтування таких результатів. За нічийного, а тим більше переможного рахунків "народні" зайвий раз не ризикували з рейдами в атаку. Здебільшого все зводилося до дальніх передач (за якими Верес лідирує в чемпіонаті) на Сергійчука/Степанюка.

Найкращі гравці

1. Василь Кобін. Назбиравши численні титули на лаві запасних Шахтаря, Кобін повернувся у справжній живий футбол. Як виявилося, його передчасно перемістили в різноманітні меми – 32-річний футболіст здатен класно грати і бути лідером команди. Ефективно діяв у півзахисті, а на період кадрових проблем без втрати якості опускався на фланг оборони і навіть в центр.

Василь став другим у цьому сезоні УПЛ за загальною кількістю передач у штрафний майданчик – 184, а також за числом подач у карну зону зі стандартів – 114. Точність для таких показників також була пристойною – 51% і 53% відповідно.

2. Руслан Степанюк. У зв'язці з Сергійчуком Руслан більше діяв у підіграванні, що вилилося в 7 результативних передач за першу частину сезону: тобто кожен третій м'яч футболісти Вереса забивали з пасу Степанюка. А ще були 2 зароблені пенальті та 1 гол. Величезна користь від одного футболіста. Він взяв участь у 64% гольових атак своєї команди – один з найвищих показників у чемпіонаті.

3. Олександр Бандура. Досвідчений голкіпер став надійною опорою надійної оборони. Лише в трьох матчах з 19 Бандура пропустив більше одного гола, а 7 разів взагалі зберіг свої ворота "сухими".

Найкращий матч: Карпати – Верес – 1:6

Західноукраїнське дербі завершилося ганьбою Карпат, які просто лягли під Верес. Рівняни скористалися таким подарунком і відвантажили у ворота Підківки 6 м'ячів: Борзенко, Кобін, Степанюк, Геннадій Пасіч та дубль Сергійчука.

Карпати – Верес – 1:6 – Відео голів і огляд матчу

У підсумку Верес допоміг вболівальникам Карпат позбутися Серхіо Наварро, однак після цього жоден суперник таких вольностей "червоно-чорним" не давав.

Найгірший матч: Шахтар – Верес – 2:0

Кубкове протистояння з Шахтарем (0:4), де кольори клубу відстоювали резервісти, виділяти було б не зовсім правильно, тому ярлик найгіршого отримує матч другого кола проти "гірників". Однак навіть цю зустріч важко назвати провальною. До перерви підопічні Юрія Вірта досить успішно вичікували, стримуючи опонента, і лише пенальті на старті другого тайму вніс корективи у їхні плани.

Насправді ж, Вересу вдалося уникнути відверто поганих матчів.

Головні події

1. Відхід Валерія Федорчука. Екс-"динамівець" демонстрував прекрасний рівень гри, через що його контракт з клубом було розірвано. Керівництво тут і зараз забажало продовжити угоду, яка завершувалася влітку, а футболіст відмовився це зробити. Сторони не знайшли порозуміння і припинили співпрацю, яка виглядала ідеальною для обох.

Морозенко так-сяк замінив Валерія, але безглуздо заперечувати, що з відходом Федорчука центр півзахисту втратив у мобільності та ефективності. Головний тренер зізнався, що він через цю втрату недорахувався 3-4 очок.

2. Вихід на 3 місце. Наприкінці листопада Верес обіграв Чорноморець і вийшов на третє місце в турнірній таблиці. Новачок чемпіонату опинився у чільній трійці не на старті чемпіонату, а після 17 турів!

3. Переїзд на "Арену Львів". Поки в Рівному зі стадіоном все складно, команда проводить домашні матчі у Львові. Більше того, футболісти навіть не базуються у своєму місті – тренувальний процес проходить у Винниках.

Оптимальний склад: Бандура – Адамюк, Борзенко, Іщенко, Сімінін – Кобін, Карасюк, Морозенко, Волошинович – Сергійчук, Степанюк.

Цілі на зимове трансферне вікно

Втримати Кобіна, скоріш за все, не вдасться. Як і компенсувати його втрату. Однак підсилити правий фланг потрібно, адже Адамюк залишається безальтернативним, а Пасічі та Котляр таким баченням поля і передачею все ж не володіють.

Палагнюк і Капаррос, які вже покинули Верес, на ключові ролі не претендували, але без них основні форварди залишаються без будь-якої заміни, тому підписання хоча б посереднього нападника є обов'язковим. Ходять чутки про можливий перехід Худоб'яка, який допоміг би не лише атаці, а й півзахисту.

Вірт: Часу на сім'ю мало. Навіть під час відпустки веду переговори з потенційними новачками

Головному тренеру необхідно розширити склад, посилити конкуренцію буквально на кожній позиції, підшукати виконавців для можливості урізноманітнення схеми.

Завдання на весну

Юрій Вірт чудово розуміє турнірну ситуацію, тому справедливо наполягає, що найважливішим завданням є потрапляння у топ-6. Тільки після цього можна буде говорити про націленість на єврокубки.

Третє місце хоч і вдалося нещодавно відчути, але серйозно претендувати на нього було б наївно з боку рівнян. А от за п'ятірку, яка може дати перепустку в Лігу Європи, Верес побореться.

Зоря: характер, гордість за виступи в Лізі Європи та феєричні матчі проти Динамо і Шахтаря. Підсумки осені-2017