УКР РУС

9 найбільш пам'ятних миттєвостей кар'єри Швайнштайгера в Бундестім

1 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" згадує найбільш знакові моменти фантастичної кар'єри Бастіана Швайнштайгера у складі національної збірної Німеччини.

Перші кроки в Бундестім

Свій шлях у Бундестім Бастіан Швайнштайгер розпочав завдяки довірі тодішнього наставника національної збірної Німеччини Руді Фьоллера. 19-річний Швайні перебував у складі збірної U-21, коли головний тренер дорослої збірної запросив його приєднатися до команди і спробувати свої сили на найвищому міжнародному рівні. Бастіан вперше одягнув футболку національної збірної Німеччини у товариському матчі з Угорщиною, який був частиною підготовки до Євро-2004. На фінальну частину турніру півзахисник також поїхав у складі Бундестім.

Перші голи

Розпочати лік своїм голам за Бундестім Швайнштайгер зміг також у товариському матчі. Це сталося у поєдинку зі збірною Росії 8 червня 2005-го року. Бастіан не обмежився одним дебютним голом, а забив одразу два, щоб не здалося мало.

Домашній ЧС-2006 і здобута бронза

Мундіаль 2006-го року, коли, здавалось, трофей має всі шанси залишитися в Німеччині, не став роком тріумфу для Бундестім. Півфінальний матч із Італією, яка пізніше стала чемпіоном світу, був справжнім ударом для молодого Швайнштайгера, так само, як і для всієї Німеччини. Проте Бастіан став тим героєм, який у скрутний час змусив усю націю радіти – у поєдинку за 3-є місце зі збірною Португалії він забив 2 голи і був визнаний гравцем матчу.

"Полді" і "Швайні" – друзі навік

Дружба "Полді" і "Швайні", як їх ласкаво називали вболівальники, бере свій початок ще до того, як Лукас Подольскі поповнив ряди "Баварії". Гравці розпочинали разом свій шлях у національній збірній Німеччини в приблизно однаковому молодому віці, а отже їм було легше адаптуватися. З того часу вони товаришують.

Срібло Євро-2008 і феєрія зі збірною Португалії

Ще один турнір, в якому Німеччина зупинилась буквально за крок до золоти нагород. Протягом Євро-2008 Швайнштайгер встиг приміряти на себе роль і антигероя, і героя матчу. У матчі з Хорватією він був вилучений з поля, а команда зазнала поразки 1:2. А от в 1/4 фіналу Швайні став справжньою знахідкою для команди – 3 голи, які забили німці, були оформлені з його участю (2 гольові передачі і 1 гол). Пізніше в фіналі Німеччина поступиться Іспанії і візьме срібні нагороди турніру.

ЧС-2010. Караючи Аргентину

ЧС-2010 Швайні провів на стабільно високому рівні, але матч 1/4 фіналу став черговим шедевром у його міжнародній кар'єрі. Розгром (4:0) зіркової Аргентини, із Мессі у складі, важко забути. Бастіан став найкращим гравцем матчу, "випаливши" центр поля, а також оформивши 2 гольові передачі на Клозе і Фрідріха. За такої гри Швайнштайгера, фани Німеччини навіть про травму Міхаеля Баллака забули.

ЧС-2014. Довгоочікуваний тріумф

Шлях, який пройшов Швайнштайгер до золота Чемпіонату світу в Бразилії, заслуговує на захоплення. Сотні матчів, перемог і поразок нарешті привели до омріяного звання Чемпіона світу. На самому турнірі Бастіан звично для себе показав високий клас майстерності, показував характер і божевільну самовідданість, проте голів не забивав. Фото, яке ілюструє його досягнення, найкраще описує емоції гравця, який нарешті виконав своє призначення в національній збірній.

Капітанська пов'язка

Після того, як Філіпп Лам оголосив про завершення кар'єри в збірній, Швайнштайгеру була надана честь прийняти капітанську пов'язку національної збірної Німеччини. Це сталося незадовго після тріумфу Бундестім на ЧС-2014. Відбіркові матчі до Євро-2016 Бастіан провів у ролі капітана команди, що стало черговим підтвердженням визнання значимості і авторитетності півзахисника в колективі. До того, як це сталося, Швайнштайгер був віце-капітаном команди.

Прощання із Бундестім

Півзахисник збірної Німеччини Бастіан Швайнштайгер 29-го липня 2016-го року оголосив, що завершує міжнародну кар'єру. Останній офіційний матч за свою національну команду футболіст провів на чемпіонаті Євро-2016 у Франції, взявши участь в півфінальній зустрічі з французами.

Прощальний матч легенди німецького футболу в збірній відбувся 31 серпня 2016-го року. Ним став товариський поєдинок Німеччина – Фінляндія (2:0). Головний тренер німців і великий шанувальник таланту Бастіана, Йоахім Льов, дав можливість Швайні попрощатися зі збірною, випустивши його на заміну на 68-й хвилині матчу. Вболівальники влаштували футболісту овацію, а партнери після матчу віддали шану великому півзахисникові. Бастіан не стримував емоцій.

Бастіан Швайнштайгер провів у складі збірної Німеччини 120 матчів і забив в них 24 м'ячі. Крім того, Бастіан поставив особисте досягнення в складі збірної, він провів на великих турнірах більше матчів, аніж будь-хто із його попередників.