УКР РУС

Вдалі корективи Шевченка та резонансні розмови навколо Піке. Експрес-огляд четвертого ігрового дня кваліфікації на ЧС-2018

10 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" зібрав найяскравіші події вчорашніх матчів відбору на Мундіаль.

Тренер дня – Андрій Шевченко

Якщо вас здивувало це твердження, давайте коротко пройдемося по матчу з косоварами, утворивши невеличкий логічний ланцюжок. Виглядали краще? Краще. У другому таймі підсіли? Підсіли. Головний тренер вніс корективи? Вніс. Заміни дали результат? Ще й який!

Перемога імені Шевченка. Перші висновки із матчу Україна – Косово

Навіть звідси вже зрозуміло, що Андрій Шевченко дуже позитивно повпливав на гру. Звичайно, наставник не міг знати, що Караваєв та Ротань настільки ефективно увійдуть у гру, але він замінив Коноплянку, футбол якого знову "і поряд не стояв" з виступами Ярмоленка, і освіжив центр поля, адже саме це було необхідно його колективу. Безперечно, у цьому нічого феноменального, однак постфактум ми можемо впевнено стверджувати, що дії коуча дозволили уникнути "валідолу" на останніх хвилинах.

Мінімалізм дня – Хорватія

Після погрому Косова від хорватів чекали впевненої перемоги над Фінляндією як за грою, так і за рахунком. Підопічні Анте Чачіча обмежилися першим, відзначившись лише раз. Однак абсолютно весь ігровий час Хорватія володіла тотальною перевагою і контролювала бувально кожну дію опонентів.

Оригінальність дня – Уельс

Ви приблизно уявляєте, як зазвичай виглядає фото команди перед матчем: 5 футболістів присідають, а інші стають за їхніми спинами, обнявшись. А знаєте, що буває, коли 11 валлійців не можуть домовитися щодо цього? Не знаєте? Тоді зацініть!

Під час гри з Грузією збірна Уельсу теж не демострувала ідеал взаєморозуміння. Забивши швидкий гол з кутового, "дракони" почали поступово віддавати ініціативу супернику. Бейл час від часу все ще намагався виводити своїх партнерів у швидкі атаки, але другий тайм залишився за "хрестоносцями". Відомий українським уболівальникам по виступах за "Іллічівець" та "Чорноморець" Окріашвілі зрівняв рахунок, а вирішальною в матчі могла стати остання 20-хвилинка. Втім, Мчедлідзе не реалізував вихід сам на сам, а Казаішвілі потужним ударом влучив у поперечину.

Рикошет дня – Емер Топрак

Ісландія на своєму полі досить впевнено переграла Туреччину. Перший гол вийшов дещо курйозним – Б'ярнасон потужно пробив у сторону воріт Бабаджана, захисник гостей Топрак не встиг ухилитися від м'яча, а той від обличчя Емера закотився в кут. Гості з-за Босфору не встигли оговтатися, як отримали ще дві атаки на свої володіння, одна з яких дозволила "вікінгам" подвоїти перевагу і довести матч до успішного завершення.

"Примадонна" дня – Жерар Піке

Піке змусив про себе говорити ще до стартового свистка. Захисник "Барселони" вийшов на переможний матч проти Албанії у формі без іспанського прапора на рукавах, який був у його партнерів. Це викликало значний резонанс у мережі, адже весь футбольний світ знає про антиіспанські настрої каталонця. Після гри національній федерації та Жерару зокрема вдалося викрутитися, пояснивши такий вигляд футболки тим, що він обрізав довгий рукав.

А за кілька хвилин потому центрбек сколихнув ЗМІ гучною заявою про те, що він завершить міжнародну кар'єру після ЧС-2018. Залишається гадати, чому саме в цей день Піке оголосив про своє рішення, і чи не вплинула на нього реакція від "неповноцінної" форми.

До речі, відоме іспанське видання Mundo Deportivo пригадало схожу історію з іншими гравцями "Барселони". Хаві та Пуйоль свого часу теж хитрували, ховаючи державні кольори на гетрах.

Порятунок (репутації) дня – Італія

З початком гри в Скоп'є Македонія взялася створювати моменти біля італійських воріт. На 24 хвилині апеннінці все ж забили першими, що мало заспокоїти фаворитів і дозволити їм продовжити гру за своїм сценарієм. Однак балканці продовжували гостро огризатися та чекати на свої шанси. Такі шанси з інтервалом у 2 хвилини господарям подарували центальні півзахисники Скуадри Адзурри Вератті та Бернардескі. Перший на рівному місці "обрізав" всю команду, а другий поблизу центрального кола невдалими діями організував контратаку для суперника. Час невпинно збігав, а для італійців наближалася перша за останні 53 матчі поразка в європейських кваліфікаціях. Рятівниками "тетракампеонів" стали Кадрева та Іммобіле, які не лише здобули нічию, а й вирвали перемогу. Хоча певний осад від такої гри італійців залишився...

Стабільність дня – Душан Тадіч

Сербія провалила відбір на Євро-2016, але поточну кваліфікацію на Мундіаль розпочала прекрасно. 7 очок у 3 матчах – це заслуга всієї команди, але в стані "орлів" є гравець, який виділяється неймовірною ефективністю та стабільністю. Не важко здогадатися з підзаголовку, що мова йде про Душана Тадіча. За 3 тури хавбек взяв участь у всіх(!) гольових атаках своєї команди, а таких було 8. Проти австрійців Тадіч відзначився двома асистами і одним голом, завдяки чому приніс сербам надважливу перемогу. Особистий доробок представника "Саутгемптона" у відборі наразі становить: 3 результативних удари + 5 гольових передач. Копнувши глибше, отримаємо ще більш вражаючу статистику:

Дублями по андердогах

Ізраїль завдяки двом точним ударам Хемеда мінімально переграв Ліхтенштейн, а Ірландія парою голів Маккліна в гостях дотиснула Молдову.

Розбірки "чорного континенту"

Нігерія, де майже кожен футболіст перебуває "на слуху", мінімально здолала Замбію. Перемогу забезпечили представники АПЛ Івобі та Іхеаначо.

Лідер збірної Єгипту Мохамед Салах допоміг своїй команді обіграти Конго. "Римський вовк" записав собі в актив гол+пас.

– Партнер українців по "Дармштадту" тунісець Бен-Хатіра відзначився за національну збірну у ворота Гвінеї. У цьому матчі сталася ще одна цікава подія: поки гвінейці проводили заміну, арбітр дозволив виконати суперникам результативний кутовий.

– Статусне африканське протистояння Алжиру та Камеруну закінчилося нічиєю. Марез і Ко забили з кутового, а "леви" зрівняли рахунок ударом у "хатинку" голкіперу.

Перемоги у стилі Аргентини або Лєвандовскі знову показав клас. Експрес-огляд третього ігрового дня кваліфікації на ЧС-2018