УКР РУС

Вацко: Кияни зобов'язані пройти "Феєнорд"

20 липня 2012 Читать на русском

В інтерв'ю сайту "Футбол 24" коментатор висловив сподівання, що якісна трансферна кампанія піде "Динамо" на користь.

Після жеребкування, яке відбулося у швейцарському Ньйоні і підкинуло київському "Динамо" чи не найсильнішого суперника з чотирьох можливих, вболівальники і фахівці взялися обговорювати шанси команди Юрія Сьоміна. Щоб потрапити у груповий турнір, динамівцям необхідно не лише "Феєнорд" перемагати, але й суперника у стиковому раунді. Чи під силу це киянам?

Віктор Вацко, до якого ми зателефонували невдовзі після жеребкування, зберігає помітний оптимізм. До слова, коментатор ще не знав, хто дістався "Динамо" в суперники. Він відпочиває на Закарпатті - подалі від цивілізації та інтернету.

- Вікторе, які ваші перші враження від жеребу?

- Мені абсолютно байдуже, хто став суперником київського "Динамо" в цьому раунді. Я навіть не знаю, які команди могли нам дістатися. Адже вважаю: якщо команда ставить перед собою завдання грати в груповому раунді Ліги чемпіонів, вона у кваліфікації повинна обігрувати будь-якого суперника.

- Але, напевно, погодитеся, шо "Феєнорд" - це найсильніша команда з квартету, де були "Васлуй", "Мазервел" і "Брюгге"?

- Не знаю. Якщо дивитися з точки зору імені, з точки зору бренду, то, можливо, й так. Але підкреслю ще раз: я вважаю, що команда, яка ставить перед собою високі цілі, повинна обігрувати будь-якого суперника. Тим паче, калібру "Брюгге", "Феєнорда" чи "Мазервела".

- Те, що перший матч граємо на власному полі, це мінус?

- Байдуже! А чому - я вже неодноразово наголосив.

- Ваш колега Денис Босянок вважає, що "Динамо" епохи Сьоміна грає в "боягузливий" футбол. Погоджуєтеся з цією думкою?

- Ви знаєте, мені важко сказати...Я от був на першому матчі "Динамо" з донецьким "Металургом". На мій смак, кияни зіграли у футбол "вчорашнього дня". Вони зіграли у футбол, далекий від ідеального. Але я не знаю, в чому причина такої гри. Можливо, тренер виводить команду на пік форми. "Динамо" при Лобановському також грало влітку у такий важкий футбол. Тому мені аналізувати важко. Я можу сказати, що стиль гри, яку демонструє київське "Динамо", далекий від ідеалу. Я б сказав, що це стиль футболу вчорашнього дня. Я б сказав, що з тактичної точки зору можна ставити багато запитань.

Але ці запитання до тренера повинен ставити президент клубу. Робити він це може з позиції результату. Якщо "Динамо" не вийде в груповий турнір Ліги чемпіонів, а завдання виходу, напевно, перед ними стоїть, то президент матиме повне право ставити ці запитання тренеру. Наразі лише тренер знає, як готувати команду. В нього є певне бачення, як це робити, аби досягнути результату, який перед ним поставлений.

- Чого очікуєте від новачків "Динамо"? Чи багато їм знадобиться часу для адаптації?

- Час для адаптації їм обов'язково буде потрібен, адже в нас своєрідна країна і своєрідний чемпіонат. Але хочу сказати, що вже дуже-дуже давно, а, насправді, якщо пригадати, то ще ніколи в історії, в київське "Динамо" не приїжджали настільки якісні іноземні футболісти. Якісні з точки зору імен. І Кранчар, і Велозу, і Рубен - це футболісти дуже хорошого рівня. Особливо - Велозу. Далі питання в тому, як вони адаптуються у чемпіонаті, і як швидко тренерський штаб знайде з ними спільну мову. Вони звикли грати в трохи інший футбол. Але трансферна кампанія "Динамо" проходить наразі дуже якісно. І я дуже задоволений, бо завжди кажу, що ті легіонери, які приходять в наш чемпіонат, повинні бути дуже сильними і на голову вищими від місцевих футболістів. Можу привітати Ігоря Суркіса і Юрія Сьоміна - вони купили хороших футболістів.

- Як можете пояснити таку переорієнтацію діяльності на трансферному ринку? У попередні роки "Динамо" купувало, в основному, легіонерів з Латинської Америки, а тепер - Європа, відомі імена... Це крок відчаю з боку президента?

- Крок відчаю? Ми говоримо не про орієнтацію "Латинська Америка", "Європа", а про якість. Байдуже, звідки цей футболіст. Нехай хоч з Антарктиди, нехай хоч пінгвін - головне, аби вмів у футбол грати. Якщо пінгвін забиватиме 30 м'ячів за сезон, то нехай буде пінгвін. Чому ми говоримо про відчай, якщо мова йде про якість? Футболісти, які прийшли, зарекомендували себе в хороших чемпіонатах, хороших і якісних клубах. Тож тільки можу привітати з таким "відчаєм" Ігоря Суркіса.

- На Твіттері ви виклали фото з трофеями, які піймалися на вашу вудочку...

- Я рибу ловив під Києвом. В мене зараз відпустка, тож відпочиваю зі сім'єю. Люблю риболовлю, тож чимало часу їй присвячую. А тепер ми поїхали на автомобілі в мандри Закарпаттям. Живемо в Поляні. Дихаємо свіжим повітрям, якого в Києві небагато, і милуємося краєвидами. Але завтра маю намір піти на футбол. Хочу подивитися гру "Карпат" з Маріуполем, а тому буду у Львові.

Розмовляв Олег Бабій