УКР РУС

Васильков: Чемпіоном буде "Шахтар"

27 лютого 2015 Читать на русском

Сьогодні в Україну повертається футбольна Прем’єр-ліга. Попри песимістичні прогнози, зиму пережили усі клуби елітного дивізіону. Хоча у деяких є суттєві фінансові проблеми і ніхто не може бути впевнений у тому, що до фінішу сезону дійдемо без втрат.

Чого чекати від заключної стадії сезону "Футбол 24" розпитав у відомого експерта Миколи Василькова.

- Микола, є підстави сподіватися, що в турнірній таблиці будуть якісь несподіванки, суттєві зміни?

- Так, є підстави. Хоча би тому що деякі клуби втрачають фінансовий грунт. Маю на увазі "Чорноморець" та "Металіст". Хоча, обидва клуби не були високо в турнірній таблиці, але коли команду покидають провідні футболісти, легіонери, чекати стабільних виступів від неї не доводиться. Такі команди не закріпляться на своїх місцях, а скочуватимуться униз. Зберегла практично повністю свій склад "Зоря". Мені здається, від неї варто очікувати підйому. В осінній частині чемпіонату луганчани показували не зовсім стабільні результати. Як на мене, це пов’язано із тим, що "Зоря" не грає удома, усі матчі гостьові. А хлопці там, в основному, молоді. Зараз, повторюю, від луганчан треба очікувати підйому. Від "Іллічівця", як на мене, не варто очікувати на прогрес. Як і від західних команд – "Карпат" та "Волині". А ось "Говерла" може показати кращий результат, ніж восени. В ужгородців і календар цікавий, і вони вміють швидше адаптуватися до кадрових змін. 

- А як стосовно лідерів?

- Передусім, важко буде "Шахтареві". По-перше, вони різко міняють рівень: від Ліги чемпіонів до тієї ж "Говерли". Ранній старт у єврокубках для них не найкращий чинник, що може призвести до втрат очок. Мені б цього не хотілося, адже хочеться збереження інтриги до останніх турів. А ось у "Динамо" ситуація трохи інша, кияни зараз на емоційному підйомі, моральний дух там на хорошому рівні. Думаю, що "Динамо" збереже свою осіню ходу. Хоча це не означає, що команда Сергія Реброва стане чемпіоном. "Шахтар", попри ймовірні проблеми на початку весняної стадії, згодом розійдеться і усе вирішиться в останніх турах. "Дніпро" не розглядаю, як учасника чемпіонської гонки. Із "Олімпіакасом" була бліда гра. Мирон Маркевич не така емоційна людина, як Хуанде Рамос, що дуже важливо для команди. Зрештою, у "Металісті" теж не відразу футболісти зрозуміли концептуальні штуки Маркевича. Тому від "Дніпра", як на мене не варто зараз очікувати великого прогресу і боротьби за Лігу чемпіонів.

- "Олімпік" і "Металіст" мають однакову кількість очок. Донеччани можуть фінішувати четвертими, чи "Зоря" у цій боротьбі кращі шанси має?

- Я б хотів, що би четвертою була "Зоря", оскільки уболіваю за цю команду. Мені гра луганчан імпонує. А взагалі, не бачу особливих переваг в "Олімпіка" перед "Металістом". По складу це приблизно рівні команди, а харків’яни, тим часом, грають удома. "Олімпік" грає на стадіоні імені Банникова, серед глядачів працівники Федерації та легкоатлети, які там тренуються. Побачимо, що покаже "Металіст". Зараз там українці, можливо, вони зберуться і щось покажуть. Хоча, коли в клубу виникають проблеми із фінансами, результату годі чекати.

- Якщо взяти загалом команди, які посідають місця, нижче 6-го, там особливо і виділити нікого?

- Ну так… Чанцев знову прийшов в запорізький "Металург". У цього клубу теж не має великих коштів. Пригадуєте, як "Металург" 1:0 переміг "Динамо", Коваль парирував пенальті Мілевського… Після того матчу команду розкупили. Така доля запорізького клубу. Хоча я добре ставлюся до "Металургу", місто мені подобається, стадіон там хороший, уболівають там добре. А так, важко когось виділити. У "Ворскли" склад зберігся, у них хороша атмосфера. Але команда не стабільно показує хорошу гру. Все-таки помітно, що не має Павлова, тренера старого загартування. Сачко іншого плану наставник. Таких зараз порівнюють із Гвардіолою. Але той попрацюв в командах різних рівнів. А Сачко почав відразу із головної, це, як на мене, неправильно. Людина має зрозуміти тренерське ремесло на дитячих колективах, чи друголігових командах. А відразу ставати наставником команди елітного дивізіону… У житті усяке трапляється, але це винятки. І через те, що Сачко відразу прийшов на місце Павлова, я не вірю в успіх "Ворскли" на цьому етапі. Коли виникнуть проблеми, потреба приймати важливі рішення, Сачко може бути не готовим.

- Останнє питання. Хто буде чемпіоном?

- "Шахтар"… "Динамо" тільки будує гру, ми бачимо сплески і падіння, команда намацує свою гру. А "Шахтар" має свою гру уже певний час. У "гірників", висловлюючись боксерською термінологією, є поставлений удар панчера. І щоби забрати у донеччан чемпіонство, Сергію Реброву потрібно 1-2 сезони. Хоча, це я міркую, як людина з досвідом. А молодь виходить на поле, робить свою роботу і усе може статися. 

Розмовляв Василь Винниківський