УКР РУС

Василь Швед: Коноплянка дуже зрадів, що у "Севільї" буде ще один українець

4 серпня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" записав ексклюзивне інтерв'ю з Василем Шведом - батьком Мар'яна Шведа, який сьогодні вирушив у табір "Севільї".

Після медобстеження юний вінгер, який гучно заявив про себе у "Карпатах", стане повноцінним гравцем чинного володаря Ліги Європи. 

- Василю Васильовичу, які деталі угоди ви можете озвучити прямо зараз?

- Чесно? Нічого не можу сказати. Лише хочу подякувати Петру Петровичу Димінському, почесному президенту "Карпат", за те, що з розумінням поставився до цієї ситуації.А про якісь подробиці можна буде говорити після підписання індивідуального контракту і після прильоту Мар'яна з Іспанії. Тобто коли усі формальності будуть узгоджені. 

- Наскільки відомо, агентом вашого сина став Олег Смалійчук. Що можете розповісти про нього?

- Він мені зателефонував завдяки рекомендації моїх друзів. Ми з ним поспілкувалися. Я пана Олега запитав, що він бачить у Мар'яні, чого він прагне, які умови співпраці - відповіді мене влаштували, тож я вирішив погодитися, дозволивши йому стати агентом мого сина. Як показує практика, у своєму виборі я не помилився. В його особі - солідність, порядність, професіоналізм, знання своєї справи. Ви ж самі розумієте, що в переговорах не так легко вирішувати деякі питання. "Севілья", в яку переходить Мар'ян, - це топ-клуб. Мар'ян це робить у 18-річному віці. Ви розумієте, яка пророблена робота?

- За Мар'яном у черзі стояли клуби з різних, зокрема й топових чемпіонатів. Якими були аргументи "Севільї"? Що вони пообіцяли?

- Це вже індивідуальний контракт. Я поки що не можу нічого сказати. Після прильоту Мар'яна до Львова зможу відповісти на це запитання. Але якщо проаналізувати, чому вони звернули увагу на мого сина, то можу сказати, що вони побачили в його грі креативність. У "Севільї" впевнилися, що він може самотужки вирішувати долю матчів - як Коноплянка, між іншим. Перед нещодавньою травмою у Мар'яна був дуже високий відсоток якості роботи з м'ячем. 

- Чи відомо вам, що про Мар'яна каже Унаї Емері?

- Я, насправді, про це не знаю. Про це потрібно запитувати агента. Після повернення з Іспанії він розкаже, що і до чого. 

- На іспанських ресурсах з'явилася інформація, що Мар'ян виступатиме за "Севілью Атлетіко", це Сегунда Б...

- Знову ж таки, не можу цю інформацію підтвердити чи спростувати. У п'ятницю буде більш детальна інформація. Як батько, можу сказати, що може це й на краще, адже однозначно, що він буде тренуватися з першою командою. Але для того, щоб Мар'ян увійшов у чемпіонат, краще адаптувався, такий варіант - цілком прийнятний.

- Ви сказали, що вдячні Петру Димінському за розуміння. З "Карпатами" справді не було ніяких труднощів у переговорах? Чи легко "зелено-білі" відпустили одного зі своїх найкращих гравців?

- Ви розумієте, в такий клуб запрошують не кожного дня. Це клуб з іменем. Клуб, який виграв два Кубки УЄФА, дві Ліги Європи, Суперкубок. В "Севільї" грав сам Марадона! Я вже казав: для Мар'яна це - великий аванс. "Карпати" це розуміють. Це перша ластівка для "Карпат" - їх футболіста запрошують у топ-чемпіонат. Тому я можу тільки ще раз подякувати за розуміння. Багато кому варто подякувати. І тому ж агенту, який проробив величезну роботу, і тренеру Ігорю Йовічевічу, який повірив у Мар'яна, а також першому тренеру - Василю Івановичу Леськіву.

- Можливо, перед тим, як прийняти остаточне рішення на користь "Севільї", ви радилися із Коноплянками?

- Ні, контактів із сім'єю Коноплянки не було ніяких. Все професійно робив агент - Олег Смалійчук.

- Ви готові всією сім'єю переїхати в Іспанію. Як у вас з іноземними мовами, зокрема - іспанською? 

- (Сміється). Тільки-но ми прилетимо туди - одразу займемося вивченням іспанської мови. Я сам дуже хочу відкрити для себе щось нове. Воно ніколи не зашкодить у майбутньому. Хоча б із поваги до країни, в якій ми будемо жити, варто вивчити іспанську. Коли я свого часу грав у Польщі, то одразу опанував польську мову. Мар'ян у школі вивчав англійську. Йому буде непросто, але я не думаю, що, зважаючи на його юний вік, виникнуть якісь проблеми.Спочатку можливі якісь непорозуміння - інша країна, інший менталітет. Але, насамперед, він повинен грати у футбол, доводити собі, що він може це робити на високому рівні.

- Свого часу хітом інтернету стало фото, на якому ваш син ще в дитячому віці - поруч із гравцем збірної України Євгеном Коноплянкою. Зараз кумир і його шанувальник мають шанс зіграти в одній команді. Неймовірно, чи не так?

- Якщо мріяти і працювати для досягнення цієї мрії - то вона має здатність збуватися. Пару років тому він робив фото ще маленьким, коли збірна України приїхала до Львова. А тут вони вже будуть разом, в одній команді. Я знаю, Женя дуже зрадів, що в "Севільї" буде ще один українець.

Як Швед до Іспанії відлітав (ВІДЕО)

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter