УКР РУС

Ващук: В “Шахтаря” не все гаразд в захисті

26 жовтня 2011 Читать на русском

Досвідчений український футболіст Владислав Ващук вимушено перебуває поза грою. Після припинення співпраці із луцькою “Волинню”, захисник не зміг підшукати собі нову команду. Про причини відсутності попиту на його послуги та про останні події у нашому футболі Ващук розповів ексклюзивно для “ФУТБОЛ 24”.

- Владислав, фізичну форму підтримуєте?

- Звісно, підтримую. Тренуюся із “Динамо-2”. Підтримую форму і перебуваю в очікуванні запрошення. В українському чемпіонаті в захисті є низка проблем. Тим не менш, інтересу до моєї персони наразі немає.

- Влітку вам так і не вдалося підшукати собі команду. Півроку ви перебуваєте поза великим футболом. Зважаючи на це та ваш вік, взимку не буде ще важче, чим влітку, знайти команду?

- Не має значення коли шукати команду - влітку чи взимку. Проблема в іншому — у нас швидко людей “старять”. В нас особливо не люблять тих, хто уже пограв, має великий досвід і щось тямить у футболі. Як правило, розказати підопічним особливо не має чого, тому і бояться авторитетів у своїх командах.

- Тобто, руки не опускаєте, надалі маєте бажання продовжити кар'єру?

- На сьогодні так.

- А в майбутньому тренером готові стати?

- Якщо чесно, то усе можливо. Причому, перехід на тренерську роботу можливий в будь-який час. Головне — достойна пропозиція.

- Владислав, питання про вашу колишню команду — київське “Динамо”. Матч із “Зорею” можна трактувати, як завершення спаду киян?

- Прекрасно, що вони виграли, ще в першому таймі вирішили долю зустрічі із “Зорею”. А про спад можна говорити тільки тоді, коли у команди не має результату. Тоді можна говорити про спад, якість гри. А якщо є результат, то це питання відпадає. Насправді, “Динамо” не погано виглядає. Найголовніше, команда біжить. Слава Богу, в очах помітне бажання, навіть, при рахунку 3:0, забивати ще голи. Це дуже добре. В цілому, нормальна гра із “Зорею”. Тепер показовою буде гра із “Шахтарем”. Буде не простий матч.

- Але ж у Лізі Європи “Динамо” не завжди добивається результату. У гостях із “Маккабі” кияни зіграли внічию, удома із “Бешикташем” перемогли на останній секунді матчу. Не погоджуєтеся, що в підопічних Юрія Сьоміна є проблеми із реалізацією?

- З реалізацією так, є проблеми. Але ж команда грає, створює моменти. Стосовно “Бешикташу”, то перший тайм суттєво відрізняється від другого. Водночас, не потрібно забувати, що “Бешикташ” у Європі не другосортна команда. Турки прекрасно грали в обороні. Вони закрили фланги, закрили зони, в які біжить “Динамо”. Тому в другому таймі киянам було важко. Як на мене, туркам не вистачило концентрації на останніх хвилинах. Можливо, вони не так добре фізично готові, як “Динамо”. В кінцівці гри підопічні Юрія Сьоміна здорово зіграли, це свідчить про функціональну готовність команди.

- Який ваш прогноз на кубковий матч “Динамо” із “Шахтарем”?

- Прогнозів не даю, зазвичай, я не вгадую. Скажу лише, що буде хороша бійцівська гра. “Динамо” останні ігри давалися легше, більше сил та емоцій залишилося у футболістів. Чого не скажеш про “Шахтар”. В “гірників” були важчі матчі. Тим не менш, киянам не можна розслаблятися. Їм із перших хвилин варто показувати агресивний футбол, адже в “Шахтаря” не все гаразд в захисті.

- Як гадаєте, на цей матч із “Шахтарем” в “динамівців” будуть збільшенні преміальні, чи кубкова гра цього не передбачає?

- Я не знаю. Але як на мене, матчі із “Шахтарем” стоять особняком. Думаю, преміальні будуть підвищенні. Хоча в розіграші Кубка виплачується винагорода за фінал. А за 1/8, зазвичай преміальні не платять.

- Тренер “Динамо” Сергій Ребров критично висловився стосовно сліпого жеребу. Мовляв, “Динамо” та “Шахтар” повинні в Кубку зустрічатися на пізніших стадіях. Як ви гадаєте, яким має бути жереб цієї стадії турніру?

- Не знаю чи жереб був сліпим, я не був на жеребкуванні. Хочу сказати, що “Шахтар” на сьогодні не дуже добре виглядає в грі у захисті. Можливо, “гірники” переживають маленьку кризу. А “Динамо” зараз на ходу. Тому киянам краще у цьому році зіграти із “гірниками”, чим у наступному. Невідомо яким буде “Динамо” весною, а яким буде “Шахтар”. А наскільки жереб був сліпим, важко сказати.

- Але ж фаворитів не розводили по різних корзинах, усі команди були в одному кошику...

- Теоретично так...

- “Металіст” в 14-му турі переміг “Шахтар” і чимало фахівців заговорили про те, що команда Мирона Маркевича є претендентом на місце в Лізі чемпіонів. Не зарано робити такі висновки?

- Не зарано. “Металіст” впродовж усього перебування на чолі команди Мирона Маркевича показує симпатичний футбол. Було багато змін, чимало футболістів змінилося. Але команда показує стабільність в грі. Вони стабільно були третіми, а зараз стабільно поруч із лідерами. Крім того, харків'яни добре грають із фаворитами. Тому, не бачу нічого дивного у тому, що вони обіграли “Шахтар”. В “Металісті” хороші гравці, команда перемагає на європейській арені. Відповідно, це позначається на іграх внутрішньої арени. Тут вони грають за рахунок класу.

Розмовляв Андрій Захарчук