УКР РУС

Ващук розповів про методи тренування Лобановського

8 грудня 2016 Читать на русском

Колишній захисник київського "Динамо" Владислав Ващук пригадав тренерський період Валерія Лобановського.

"Феномен роботи Лобановського був в тому, що він взяв набір вже готових футболістів, фактично барахло – і буквально видряпав з нас те, на що ми були здатні. Він змусив нас грати так, як ми не грали ніколи до цього.

Для початку нас усіх протестували. Звучить просто. А насправді – я три місяці ночами бачив сни, що ми біжимо. Ми пройшли всі види тестів. В основному, звичайно, тести були на витривалість. Кожне тренування було новим випробуванням. Найстрашнішим і важким для мене виявився тест – п'ять по триста. Потрібно бігти триста метрів з певною швидкістю, не вище і не нижче. Потім чотири хвилини відпочиваєш, в цей час у тебе міряють тиск, потім знову біжиш. І так п'ять разів. На п'ятий раз здається, що ти відриваєш від землі не ноги, а півторатонні мішки – рваний ритм не дає можливості відновитися, а завдання бігти з певною швидкістю стає практично нереальним. Тренери кричать: "тягни стегно", а ти вже не розумієш де це стегно і куди його тягти, кисень закінчується і дихати нічим. Тестів було безліч. Як у космонавтів перед польотом.

Пам'ятаю, коли Каха Каладзе тільки з'явився в команді, вже після збірної Грузії і тбіліського "Динамо" – і втратив свідомість на тесті п'ять по триста. Після четвертого разу. Віднесли його в роздягальню, він прийшов в себе... Психанув, сказав що мав він в усі місця такий футбол... Через декілька місяців працював нарівні з усіма.

В основному у всіх результати були непогані, але був у нас в команді один футболіст, який незмінно доводив свої результати до досконалості. Сам, ніхто його не змушував, а він проходив ці тести знову і знову, поки не добивався кращого результату. Знаєте, хто? Андрій Шевченко. Ішов звідти завжди останнім", – написав Ващук на своїй сторінці у Facebook.

Як тільки Сабо в "Динамо" не називали, зрозуміти його установки було проблематично, – Ващук

Підписуйтесь на push-повідомлення від "Футбол 24", щоб першими дізнаватися про найважливіші футбольні новини та/або події в центральних матчах українського і світового футболу