УКР РУС

Ващук: Більше мільйона доларів вичавили з київського футболу за останні 10 років, я звернувся у Головне управління Нацполіції у Києві

19 грудня 2017 Читать на русском

Колишній футболіст Динамо Владислав Ващук, який балотувався у президенти Федерації футболу міста Києва, відверто висловився в своєму Facebook стосовно нинішньої ситуації в київському футболі.

"У Федерацію футболу міста Києва входила, до недавнього часу, 81 організація. Серед них – 48 постійних членів, решта в статусі тимчасових. Внески платили всі, різниця між членами ФФК була тільки в тому, чи можуть вони голосувати на Конференції чи ні.

У 2017 в різних футбольних лігах брала участь 241 команда. Внесків з них зібрали близько 700 000 гривень.

ФФУ виділила 600 000 гривень саме на дитячий футбол. Щоб дитячі команди не обкладали поборами. І виділяла щорічно протягом трьох років. КМДА теж виділяє близько 500 000 гривень на утримання ДЮСШ.

Харченко та Ващук створили альтернативну федерацію футболу Києва

Але збирали внески і з дитячих, і з юнацьких команд. У дитячо-юнацьких змаганнях, наприклад, в 2017 році брали участь: вік 2006 р.н. 70 команд, 2007 р.н. – 53 команди, 2008 р.н. – 55 команд, 2009 р.н. – 44 команди. З усіх збирали по 2800 гривень внесків. Це 550 000 гривень.

На даний момент в обов'язковому порядку всі команди повинні сплачувати страхові внески. Не прописані, до речі статутами ФФУ, УЄФА і тд. ФФК так вирішило, і все. 50 гривень з людини. Начебто небагато, але якщо порахувати, то виходить близько 393 000 гривен. Між собою команди називають цей внесок імені В. Старовойта.

Неважко підрахувати, що "щорічні внески + страховка" – це 1 650 000 гривень. Протягом багатьох років учасник змагань в місті Києві – неважливо, дитина або дорослий, раз на рік мав зробити кардіограму. Тільки в певному місці. У певного кардіолога. За 50 гривень. В інших місцях – не можна. Чому не питайте. Всім і так все ясно. Тривало це років сім, але торік почався скандал, кардіограми дозволили робити в інших місцях і безкоштовно.

Чергову річницю Федерація міста Києва відзначала завжди з розмахом. Наприклад, Виконком ФФК випустив Постанова №8 (про нього я вже говорив неодноразово і з трибуни Київради, і в ЗМІ) про збір додаткових обов'язкових добровільних внесків з колективних членів. З дитячих команд в тому числі. Зібрали близько 160 000 гривень.

Для грамот і медалей – забагато якось. Ну ще банкет в кінці минулого року був, але я питав в учасників – кажуть, чорної ікри на ньому не було. Все по-скромному. Так що куди і навіщо стільки грошей – неясно.

Керівництво Федерації не змінюється вже більше п'ятнадцяти років. Я прикинув суми тільки за останні десять років – і отетерів. Більше мільйона доларів виходить, навіть за нинішнім курсом. Більше мільйона доларів вичавили з київського футболу. Мільйон доларів ви витратили на грамоти, шарфики, кубки та медалі???

Ващук: Я йду проти системи

Жоден клуб не отримав жодного разу за десять років ні звіту про те, куди витрачені його гроші, жодного папірця. Все дуже просто – або плати, або вилетиш на фіг. Сміливих не знаходилося. Платили всі.

Я звернувся у Шевченківське районне відділення Головного управління Нацполіціі в м.Києві з заявою про вчинення правопорушення, передбаченого ст. 191 КК України. Також звернувся до віце-президента ФФУ, заступника генпрокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького з проханням припинити антизаконну діяльність керівництва ФФК, не допустити порушення законодавства України та дати оцінку корупційним процесам в київському футболі", – написав Ващук.