УКР РУС

Варга: Назаренко був близький до переходу у "Фулхем"

26 червня 2011 Читать на русском

Програма "Інший футбол" поспілкувалася з відомим агентом Шандором Варгою.

- Наскільки ЗМІ впливають на здійснення того чи іншого трансферу?

- Абсолютно не впливають. Серйозні клуби абсолютно не звертають уваги на те, що відбувається в мас-медіа. існує дуже серйозний підхід до цього питання. Перед тим, як підписати Шевченка, "Мілан" вів роботу протягом двох років. А на те, що в цей період писалося в українських або італійських ЗМІ, думаю, ніхто не звертав уваги.

- Найбільша угода, укладена Вами.

- За сумою трансферу - перехід Реброва в "Тоттенхем" (11 млн. фунтів). Найгучніше ім'я - Христо Стоїчков, якого я влаштував у Саудівську Аравію. З професійної точки зору - Олег Лужний, якому було вже за 30, і його вважали ветераном, перейшов у лондонський "Арсенал" і відіграв там 4 роки.

- Як Ви оцінюєте трансфер Алсідеса в "Дніпро"?

- За словами Ігоря Коломойського, це була визначна пам'ятка міста Дніпропетровська. Колоритний хлопець і класний футболіст, але, на жаль, ставлення до себе і до своєї справи у нього були не на рівні. Те, що він потрапив до "Дніпра", було помилкою. Він не допоміг команді. Я пам'ятаю, як у "Фулхема" був конкретний інтерес до Назаренка, і Рой Ходжсон послав свого помічника переглянути його в грі і на тренуваннях. Ми разом дивилися тренування, і цей тренер каже: "Якби я був тренером цієї команди, то, напевно, потрапив би у в'язницю. Я б вбив цього Алсідеса".

- Скільки коштує хороший нападник?

- "МанСіті" начебто пропонує за Кріштіану Роналду 180 мільйонів, але, можливо, це мало, і він не перейде. Коли мене запитують про ціну, я відповідаю, що це абсолютно суб'єктивна річ. Рамос оголосив, що Коноплянка коштує 30-40 млн., а хто дає?!

- А 7 млн. євро за Гладкого хіба не занадто багато?

- Я так не вважаю. Якщо бразильців і аргентинців купують за такі гроші, то Гладкий вартий навіть більших. Недооцінили ...

- Чи справді лондонський "Арсенал" цікавиться Максимом Ковалем?

- Дуже поверхово. Вони одночасно спостерігають за 100-150 гравцями. Більш конкретний інтерес був до Саші Шовковського - "Арсенал" кілька разів був близький, щоб зробити йому пропозицію. Але пильного спостереження за Ковалем немає.

- Чи цікавляться зараз західні клуби Мілевським?

- Я не агент Артема, тому конкретно не скажу, але наскільки я спілкуюся з "Динамо", не чув, щоб були якісь серйозні пропозиції.

- Чи правда, що для деяких президентів наших клубів, футбол - це тільки візитна картка, і вони не люблять його в класичному розумінні цього слова. Що можете сказати в цьому плані про Ігоря Коломойського?

- Я думаю, що він футбол дуже любить. Він мені розповідав, як ходив з дідусем на футбол. І я бачив, як він сам грає у футбол в 30-градусну спеку. Він любить футбол, просто не так сильно вникає в поточні справи команди. Але знає про всі події, що відбуваються в клубі.

- А Ярославський?

- Я з ним спілкувався. Коли він тільки придбав клуб, то тримався на відстані, а зараз все ближче і ближче до команди.

- Ярославський вважає, що агенти - це шкідники ...

- Коли Боббі Робсон свого часу сказав, що агенти це паразити футболу, я з ним погодився. Дійсно є і багато хороших прикладів, як є хороші тренери та лікарі, так і є хороші агенти.

- Кажуть, що Ви були близькі з Боббі Робсон, добре знайомі з Фергюсоном і катаєтеся на яхті з Абрамовичем ...

- Є багато неправди. Коли людина знаходиться в цьому "шоу-бізнесі", про нього виникає багато різних історій. З Боббі я дійсно дружив і дуже цінував цю дружбу. Його відхід - дуже велика втрата. З Фергюсоном знайомий вже 17 років і постійно зустрічаюся з ним на різних форумах європейських тренерів. Я в січні був в Манчестері, подзвонив йому, а він каже: "Шандор, вибач, не можу запросити тебе на матч, тому що свої 40 квитків віддав чилійським шахтарям, постраждалим від землетрусу". А матч був не простий, а з "Арсеналом", який тоді йшов на першому місці. Я сказав, щоб він не переживав - я можу подивитися матч і по телевізору. За три години до матчу він подзвонив і сказав, що дістав мені квиток. Я подумав: "Хто я такий? У нього важливий матч. А він пам'ятає, що якийсь угорець знаходиться в місті і треба запросити його на матч".

Що стосується Романа Аркадійовича, то я на його яхті ніколи не був. Так що краще з мого приводу телефонуйте Фергюсону. Робсону вже не подзвониш - він дивиться на нас з небес.