УКР РУС

Валенсія – Аталанта: Маліновський заслужив 1/4 ЛЧ на межі асисту, божевільні рекорди Ілічіча, який змусив згадати Шахтар

11 березня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Валенсія програла Аталанті (4:8 за сумою двох ігор) і вилетіла у матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів 2019/20. Руслан Маліновський вийшов на останні 15 хвилин. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Валенсія – Аталанта на "Футбол 24", стартував о 22:00. Перша зустріч завершилася перемогою команди Маліновського з рахунком 4:1. Звітний поєдинок пройде без глядачів через епідемію коронавірусу. Відзначимо, що італійський клуб залишився практично без ігрової практики – в Серії А масово переносили матчі. Тепер же чемпіонат Італії і зовсім зупинили на місяць.

Валенсія – Аталанта: онлайн-трансляція матчу 1/8 ЛЧ

Уже на 3-й хвилині Ілічіч дуже легко пройшов двох суперників, а потім зачепився за ногу Діакабі. Сам же Йосіп і реалізував вирок. Недаремно за версією Whoscored лише Мессі заслуговує кращої середньої оцінки за поточний сезон в Європі. Валенсії потрібно було забивати вже 4 для того, щоб перевести гру в овертайм. Родріго приклався здалеку. Непогана відповідь "кажанів", однак Спортьєлло не втрачав пильності. Валенсія почала досить легко проходити у фінальну третину поля і забила після кількох провальних підкатів бергамасків. Паломіно у своєму штрафному зіграв на перехопленні так, що вивів Гамейро у воротарський. Пашаліч, який вийшов замість Маліновського на позиції "десятки", виграв верхову боротьбу після подачі кутового – не дуже прицільно.

Покер Ілічіча у відеоогляді матчу Валенсія – Аталанта – 3:4

Той же хорват класно перехопив м'яч у центрі поля і віддав, а ось партнер перемудрував. Гомес запустив снаряд над голкіпером і воротами. Регулярно вибігає Аталанта в контратаки, план Валенсії щодо швидких голів, які наблизили б камбек, провалився. Видається, що іспанці цікавіше атакували в Мілані у першій зустрічі. Чути фанатські пісні на абсолютно порожній Местальї. Де Рон вже кілька хвилин не може оговтатися від удару Родріго, який відмахнувся рукою в обличчя. Уже й лежав опорник Аталанти, і за межі поля виходив. Оце так нокаут. Маліновський чекає вказівок від Гасперіні, але заміна поки відтягується.

Ілічіч ледь помітним маневром знову змушує Діакабі заробити пенальті. Румунський суддя Хацеган пішов дивитися повтори після підказки VAR, з-за спини підглядає Ферран Торрес. Це очевидна гра рукою на рівному місці, головний арбітр погодився. Словенський лідер Аталанти ще впевненіше реалізував пенальті – 1:2, і це кінець. Валенсія, ще й без допінгу вболівальників, 5 голів за тайм не заб'є. І все-таки не Маліновський. Замість центрального півзахисника вийшов... форвард Сапата, отже, Пашаліч, опуститься глибше. Гасперіні у своєму стилі. Хоча не зовсім. "Богиня" нині володіє м'ячем трохи більше як 40%, не оголюючись без потреби – такий відхід від звичного контролю став неприємним сюрпризом для господарів.

На старті другого тайму Фройлер влучив у поперечину дальнім ударом, а Гамейро легко замкнув навіс з меж воротарського. Непогано розігрувала Валенсія кілька комбінацій, але далі 20 метрів справа не рухалася. Аталанта ніби грає вже сама проти себе. Як ілюстрація – удар Ілічіча, який заблокував Пашаліч. А красиво ж розкатали! Іноді складається враження, що італійці в більшості діють. Коли "Богиня" з м'ячем, на суперника боляче дивитися. А ось і тінь інтриги. Ферран Торрес отримав закидання з глибини від Парехо, а його ситуацію значно полегшив Спортьєлло, який невідомо навіщо полетів за межі штрафного. Ще тільки 3 голи залишилося забити Валенсії для подвигу.

Сапата після класного пасу Хатебура увірвався на 15-метрову відстань і пробив у ногу Сіллессену. Ефектно в дотик розіграла Валенсія багатоходівку, але один з гравців заплутався з м'ячем, коли потрібно було вирішувати. І тут же миттєве покарання. Швидка контра Пашаліч-Ілічіч-Сапата завершилася хет-триком Йосіпа після пасу Дувана. На останньому видиху забив словенець, аж у бік лави запасних подивився, мовляв, можна і знімати, якомусь Маліновському пару хвилин дати. Гасперіні не погодився. Зате Руслан замінив Гомеса на 78-й. З-під українця ледь не пройшов гострий удар. Почав Маліновський гольову атаку. Ідеально дав на хід Фройлеру, той перевів на Ілічіча – обвідний удар у дев'ятку і покер. Мессі сховається, у Лео таке на цьому полі взагалі колись виходило?

Ілічіч 6 разів пробив по воротах, 4 – у площину воріт, стовідсоткова реалізація влучних пострілів. Лише 5-й покер в історії плей-офф Ліги чемпіонів. Маліновський видав ще парочку блискучих пасів за спини, але Сапата обидва змарнував. Натомість Спортьєлло виправився за свою помилку, вигравши дуель в Гамейро віч-на-віч. Валенсія програла 3:4 і другий матч проти Аталанти. "Кажани" стали лише 2-ю іспанською командою за всю історію Кубка європейських чемпіонів/ЛЧ, яка пропустила 8 голів у двоматчевому протистоянні. Севілья потерпала від Реала 62 роки тому.

Маліновський за 15 хвилин встигає більше за конкурентів – продовження фантастичної серії

На фоні посереднього матчу Гомеса (таке враження, що екс-зірка Металіста значно більше боїться захворіти на коронавірус, ніж думає про футбол) і не такого корисного як зазвичай Пашаліча півзахисник збірної України виглядав дуже гостро. Це при тому, що вийшов тоді, коли все було вирішено. Маліновський віддав 6 точних передач з 8, тож рівно половина стали небезпечними. Почав четверту гольову атаку "Богині", яка привела до історичного рекорду. Віддав ще 2 паси, які цілком могли стати результативними, якби інші джокери Гасперіні зіграли трохи жвавіше.

У нашого гравця не дуже високі оцінки статистичних порталів, адже всі його дії вийшли підготовчими, а їх вагу Opta і компанія оцінюють не так, як належить. Плюс тричі втрачав м'яч. Однак загалом його вихід на менш ніж 15 хвилин дуже сподобався. Руслан, як і вся Аталанта, відчуває голод до футболу. Бергамо перемагає 5 матчів поспіль у всіх турнірах. Переможній серії, до слова, поклав початок гол Маліновського у Флоренції. Також у ролі запасного. Останні 3 матчі – це щось з чимось, загальна різниця голів (15:6) дає в середньому 5:2 за гру. Хоча ніхто вже нічому не дивується, коли мова про команду Гасперіні.

Ілічіч зробив те, що не змогли ні Мессі, ні Роналду, ні будь-хто інший

Ніколи до 10 березня 2020 року один гравець не забивав 4 голи за один виїзний матч у рамках плей-офф Ліги чемпіонів. Мессі (двічі), Маріо Гомес та Роберт Лєвандовскі оформляли покер, але в рідних стінах. Словенський Йосіп відзначився двома пенальті, але він же їх і заробив. Єдиний, хто реалізував два 11-метрові за перший тайм на виїзді за всю історію ЛЧ. Неймовірний командний гравець, який спочатку просить заміну, а потім біжить з останніх сил від своїх воріт до чужих, щоб реалізувати те, що завадила зробити спина партнера у схожому епізоді.

Так, Валенсія давала занадто багато простору, хоча у плані атаки та бойовитості характеру показала себе вкрай симпатичною командою, що заслужила більшого, ніж дві поразки. Посередній пресинг, потреба розкриватися і забивати ще і ще, гірша оборона, ніж навіть в Аталанти. Усе це сприяло лідеру збірної Словенії, однак він і сам наближав своє щастя. Найкраща фальшива дев'ятка у топ-лігах прямо зараз. Коронавірус налякав УЄФА, Іспанію і ще багато кого у футболі. Ілічіч зробив вигляд, що нічого страшного не відбувається. Показав нашим гравцям, що і за порожніх трибун можна й потрібно показувати свій максимум. Матчі команди переносять один за іншим, а на його рахунку і так уже 14 голів за перші місяці року. Знайомтесь, новий найкращий снайпер 2020-го. У Роналду 13, у Холанда 12.

І знову згадуючи Шахтар, або Феномен Аталанти в одній персоні

Цікаво, що Йосіп уже намагався "пограбувати" Шахтар в цій ЛЧ, коли намалював пенальті, якого не було – Пятов парирував. Тепер же він ледь відібрав рекорд Жадсона у формі "гірників", ставши автором 2-го найшвидшого гола у ворота Валенсії в ЛЧ. Бразилець відзначився на 1-й хвилині та 57-й секунді в жовтні 2006-го. Словенець через перевірку VAR відзначився на 2:46, хоча заробив 11-метровий на 84-й секунді. Такий Ілічіч може перекрити провальну оборону (сьогодні один Паломіно двічі по-дитячому помилився при голах суперника, а потім ще й запасний воротар начудив – лише Тоттенхем, Генк і Црвена Звезда пропустили більше в нинішньому турнірі) і створити неможливе.

Ілічіч є справжнім символом усього найкращого в команді Гасперіні. Неймовірний універсалізм, здатність бути успішним на 2-3 позиціях у наборі різних тактик, працездатність на межі самопожертви, вражаюча фізика в поєднанні з вишуканою технікою. Нарешті, нездатність зупинитися і увімкнути режим економії, що часто грає злий жарт на дистанції. Ця Аталанта всього лише пройшла найгіршого переможця групового етапу ЛЧ 2019/20, але хтозна, на які ще сюрпризи можна очікувати. Ніколи не ставтеся легковажно до команди, яка вибралася у плей-офф Ліги чемпіонів, маючи 1 бал після 3-х турів.