УКР РУС

Усі хет-трики Євро: магія Платіні, страждання югославів і дванадцятилітнє затишшя

14 травня 2021 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ
Автор: Любомир Кузьмяк

В історії чемпіонатів Європи футболістам доволі рідко вдавалося забивати тричі в одному матчі – лише 8 випадків на 15 турнірах. Останні два Євро взагалі минули без хет-триків. Схожа пауза виникала з 1988-го по 2000-й. Кожен з випадків був унікальним і особливим – згадуємо усі разом із Футбол 24 за підтримки "HLIBNY DAR" і відзначаємо першопрохідця Дітера Мюллера, рекордсмена Мішеля Платіні, сенсаційного Сержіу Консейсау та інших.

Дітер Мюллер (час на хет-трик: 37 хвилин (82', 115', 119')

півфінал ЧЄ-1976, Югославія – ФРН 2:4 (у додатковий час)

Фото www.dfb.de

Балканці разом із Драганом Джаїчем перемагали 2:1 і вже бачили себе у фіналі, однак за 11 хвилин до завершення белградського поєдинку на заміну вийшов Дітер Мюллер. Спочатку він перевів гру в овертайм, а згодом ще двічі приголомшив суперника. Нападник Кельна відзначився і у фіналі, щоправда, це не допомогло ФРН уникнути поразки у серії пенальті від Чехословаччини (саме тоді Антонін Паненка виконав свій легендарний удар). Цікаво, що Мюллер (при народженні Кастер, проте після того, як батько залишив сім'ю, взяв прізвище вітчима) є рекордсменом Бундесліги за кількістю голів у одному матчі. У 1977-му Дітер відвантажив 6 голів Вердеру.

Вболівай за улюблені команди разом із "HLIBNY DAR" та насолоджуйся особливим смаком футболу! "HLIBNY DAR" – веди свою команду до перемог із провідним брендом, який поєднав у собі автентичні традиції та цінності України.

Клаус Аллофс (час на хет-трик: 45 хвилин (20', 60', 65')

груповий етап ЧЄ-1980, ФРН – Нідерланди 3:2

Фото www.dfb.de

Другий хет-трик в історії Євро також записав до активу німець. Три голи, забиті у ворота Нідерландів дозволили нападнику дюссельдорфської Фортуни стати найкращим бомбардиром турніру – більше на тому Євро він не відзначався. У двох гольових епізодах Аллофсу асистував майбутній тренер Шахтаря Бернд Шустер. Німці успішно вийшли із групи, а потім перемогли у фіналі бельгійців 2:1.

Мішель Платіні (час хет-трик: 85 хвилин (4', 74', 89')

груповий етап ЧЄ-1984, Франція – Бельгія 5:0

Геніальний Платіні – автор кількох рекордів, пов'язаних із хет-триками на Євро. Саме йому першому вдалося оформити ідеальний трюк з капелюхом – бельгійцям він забив обома ногами і головою.

Мішель Платіні (час хет-трик: 18 хвилин (59', 62', 77')

груповий етап ЧЄ-1984, Франція – Югославія 3:2

Минуло три дні і Мішель повторив своє досягнення, однак зробив це за рекордні 18 хвилин. Югослави відкрили рахунок, проте лідеру збірної Франції вдалося перевернути вся з ніг на голову. Не дивно, що на Євро-1984 Платіні виграв титул найкращого бомбардира з 9 голами (забивав у кожному з п'яти матчів турніру), а його команда завоювала трофей.

Марко ван Бастен (час на хет-трик: 31 хвилина (44', 71', 75')

груповий етап ЧЄ-1988, Англія – Нідерланди 1:3

Коли згадують ван Бастена і Євро-1988, то передусім мають на увазі фантастичний гол форварда Мілану збірній СРСР. Втім десятьма днями раніше Марко вдалося тричі вразити ворота зіркового Пітера Шилтона та в підсумку стати найкращим бомбардиром турніру з 5 голами. Неодмінно варто додати, що у двобої з Англією відбувся ще один хет-трик. Рууд Гулліт оформив три гольові передачі на ван Бастена.

Сержіу Консейсау (час на хет-трик: 36 хвилин (35', 54', 71')

груповий етап ЧЄ-2000, Португалія – Німеччина 3:0

Фото www.iol.pt

Заключний матч групового етапу нічого не вирішував для португальців, які вже гарантували собі вихід з групи. Навіть без Луїша Фігу та Нуну Гомеша німці не впоралися із суперником. Два попередні поєдинки Сержіу Консейсау розпочинав на лаві запасних, але у Роттердамі вийшов у старті і тричі змусив капітулювати Олівера Кана. Португалія дійшла до півфіналу, де драматично програла у компенсований час майбутнім чемпіонам французам.

Патрік Клюйверт (час на хет-трик: 30 хвилин (24', 38', 54')

чвертьфінал ЧЄ-2000, Нідерланди – Югославія 6:1

Через п'ять днів подвиг Консейсау повторив лідер збірної Нідерландів. Знову публіка у Роттердамі побачила хет-трик. І знову (втретє в історії) у ролі жертви виступили югослави. Розгром у чвертьфіналі не допоміг надалі команді Франка Райкарда – далі була поразка у серії пенальті від італійців 1:3. До речі, єдиним свій удар реалізував Клюйверт.

Давід Вілья (час на хет-трик: 55 хвилин (20', 44', 75')

груповий етап ЧЄ-2008, Іспанія – Росія 4:1

Фото www.whoateallthepies.tv

Останній станом на зараз хет-трик на Євро. У 2008-му майбутній чемпіон Європи двічі громив на турнірі Росію: у першому турі та на стадії півфіналу. Форвард Валенсії забив ще один м'яч у другому турі і отримав звання найкращого бомбардира турніру.