УКР РУС

Усе почалося із шантажу Динамо, або Чому Цітаішвілі не став динамівським Мудриком

10 квітня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко розчарувався у 22-річному вінгеру збірної Грузії, права на якого досі належать київському клубу.

Якщо у Шахтарі головним талантом останніх років був Михайло Мудрик, то у Динамо найбільші аванси мав Георгій Цітаішвілі. Мудрик зміг вистрелити на рівні першої команди та перейшов у Челсі за 70 млн + бонуси. Справи динамівського таланта йдуть не так успішно. Гія виступає у Польщі. Останніми місяцями втратив місце у складі Леха та навіть не завжди потрапляє до заявки.

Динамо робить ставку на інших гравців. Підписали Кахіма Перріса. Є універсал Олександр Караваєв. Показує себе Беніто. Підростає Кирило Пашко. Влітку може повернутися до команди Андрій Ярмоленко. Навряд чи тут є місце для грузина. Після невдачі на рівні чемпіонату Польщі Цітаішвілі важко сподіватися на попит навіть від другорядних чемпіонатів.

Дуже схоже на те, що найбільший динамівський талант так і не зможе себе проявити на дорослому рівні. Тут є ряд причин.

Відсутність характеру

Цітаішвілі, на відміну від Мудрика, ніколи не проявляв вольових якостей. Коли Михайла відправляли в оренду у київський Арсенал, Десну, з тренувань першої команди виганяв Паулу Фонсека, не бачили його там Боту і Каштру, то він не опускав рук, а працював над собою та шукав причини у собі. Коли випав шанс в основному складі, він ним скористався, адже був до цього готовий.

У Цітаішвілі таких якостей немає. Він шукає прості шляхи. У збірній України потрібно вигравати конкуренцію в Ярмоленка, Циганкова, Зубкова, був ще Марлос. А у збірній Грузії все простіше – країна невелика, вибір гравців відповідний. Тому плюс-мінус тебе завжди будуть викликати, матимеш свій час.

Після початку війни Динамо залишилося без іноземців. Стало зрозуміло, що піде Циганков, який не хотів підписувати новий контракт. Залишайся, працюй і доводь Луческу свою кваліфікацію. Гія вирішив скористатися правилом ФІФА та призупинив контракт із Динамо, поїхавши до Польщі, де йому обіцяли стабільну практику. Звичайно, що з Луческу дуже непросто. Належить багато працювати, щоб грати в основі. Але варіант із Польщею – простіший. Нижчий рівень команди. Ти віддаєш, що маєш, але нічого не здобуваєш.

Вчасно не отримав свій шанс

Я думаю, що свій пік у молодіжному футболі Цітаішвілі пройшов, вчасно не перейшовши на дорослий рівень. За часів роботи Хацкевича він виходив за першу команду. Дуже хорошим вдався матч проти Шахтаря у Києві, коли зіграли внічию 0:0. Гія тоді з'явився у другому таймі та посилив гру.

Можливо, після молодіжного чемпіонату світу потрібно було підпускати Цітаішвілі до першої команди. Він вже міг приносити користь. Але його продовжували "маринувати" у дублі. На якомусь етапі твій прогрес уповільнюється, а потім зникає зовсім, бо ти не бачиш мотивації працювати над собою далі.

Дуже прикро, що не вийшла оренда до Ворскли. На самому початку Гія отримав важку травму і фактично не грав за команду Максимова. Якби тоді не ця травма, все могло бути зовсім по-іншому. Багато хто каже, що Мудрик став тим самими Мудриком, коли "обкатався" у Чернігові в Олександра Рябоконя. Той же Максимов дав дорогу у футбол не одному молодому футболісту.

Гроші

У Динамо люблять підписувати з молодими футболістами нові покращені контракти. Не завжди це йде на користь у плані перспективи та розвитку.

Перед своїм 18-річчям Гія зник. Він поїхав у юнацьку збірну України, там пожалівся на травму. У клуб не повернувся, просто зник із радарів. Коли тобі виповнюється 18 років, є механізми, як можна змінити клуб при переході з молодіжного на професіональний контракт. Цітаішвілі навіть виключили із заявки в УПЛ.

Динамо вдалося втримати футболіста. Була інформація, що він просив підвищення зарплати у 5 разів. Не знаю, на яких умовах підписали новий контракт, але він був покращений. Заробітки гравця суттєво виросли.

Ти ще не граєш на серйозному рівні, нічого не досягнув у футболі серед дорослих команд, а у тебе вже є все, що тільки можна. Навіщо працювати над собою, вистрибувати зі штанів, щоб чогось досягнути? Життя й так вдалося.

Невміння вчитися

Для Мудрика переломним моментом став прихід Роберто Де Дзербі. Італійський тренер повірив у талант Михайла.

Коли Луческу прийшов до Динамо, то він теж давав шанс Цітаішвілі. Циганков перед сезоном 2020/21 був звично травмованим. Гія отримав нагоду на зборах, його награвали на старт сезону. Луческу завжди любив та вмів працювати із талантами, егоїстами на полі.

Все завершилося, фактично не розпочавшись серйозно. У першому матчі Луческу проти Олімпіка Георгій втратив м'яч, що призвело до гола у ворота киян. На другий тайм він не вийшов. Потім почали довіряти Жерсону Родрігесу, видужав Циганков.

У матчі з Олімпіком Луческу постійно щось підказував Цітаішвілі. Гія грав у свій футбол і був далеким від вимог тренера. Для вінгера важливо не тільки загострювати, але й працювати на оборону, менше втрачати м'яч. Якщо вже такий досвідчений та кваліфікований тренер, як Луческу, не зміг достукатися до Цітаішвілі, то навряд чи знайдеться той, хто зможе це зробити.

"Шевченко був моїм героєм": Хвіча підтримав Україну, закохав Неаполь та легенду Реала і потрапив на пачку презервативів