УКР РУС

УПЛ розіслала клубам 10 варіантів зміни формату чемпіонату (ФОТО)

22 квітня 2015 Читать на русском

Технічний директор ФК "Карпати" Тарас Гордієнко розповів про засідання представників клубів УПЛ, на якому обговорювались зміни у схемі проведення чемпіонату України.

"Упродовж останніх 15-и років, український футбол базувався не на природних економічних принципах, а на залежностях від окремих доброчинців. Усі визнають, що економічна система українського футболу робить надзвичайно складною виконання нашими клубами фінансового фейр-плею. Ми вже й так розкрутили зарплатні відомості команд до абсурдного, нічим не мотивованого, рівня, встановили нічим не обґрунтовані та нікому реально не потрібні, і водночас фінансово неадекватні стандарти по інфраструктурі, інших параметрах. І на сьогодні, збереження саме таких відносин, замість того щоб реально замислитися, яким чином реформувати футбол заради його виживання, є, образно кажучи, консервацією чергового "царського села" посеред халуп та згарищ. Якщо ми створимо в адміністративний спосіб змагання 10 команд, ми більше наш чемпіонат ніколи не розширимо, що для 45-мільйонної країни є абсурдом і ганьбою. Тому що в цьому царському селі обрані житимуть відірваним від суспільства життям, недосяжним для інших.

Треба чесно подивитися правді в очі – на сьогодні в українському футболі потрібні реформи, які створять передумови для того, щоб поставити професійні клуби на здоровий економічний ґрунт, згладити прірву між багатими та бідними, забезпечити умови для відновлення ширини географії всеукраїнських змагань за рахунок фінансової доступності участі у них, – без бездумного споживацького використання клубами фіктивних багатомільйонних "спонсорських" чи "рекламних" контрактів, без натовпів орендованих мігрантів, без "дивних" порухів букмекерських контор, зате з інструментами виправлення неумисних несправедливостей. Це очевидно, що загальний рівень клубного українського футболу на початковому етапі таких реформ знизиться. Але чи не видається за поточними результатами, що система з 5(!) ліг національних змагань серед "маленьких" клубів у Словаччині таки забезпечує більш ефективний результат підготовки Національної збірної цієї невеликої країни?", - зазначив Гордієнко.