УКР РУС

УПЛ: ми знаємо, чим ви займаєтесь на зборах

5 липня 2015
Автор: Роман Клименко

Підготовка клубів УПЛ до нового сезону у самому розпалі. Переважна більшість команд топче газони іноземних тренувальних баз, інші ж через різні причини вирішили залишитися на рідній землі.

А що, зате часу на реакліматизацію не знадобиться!

Вмощуйтеся зручніше – сьогодні ми детально розглянемо те, чим займаються, наскільки завзято тренуються і проти кого рубаються на зборах, в першу чергу, наші учасники єврокубків. На них – головна увага. Але й про інших не забудемо!

«Динамо»

Головний меседж «динамівців» - команда вже повністю укомплектована, відповідно, нагальної необхідності виходити на трансферний ринок немає і слід обмежитися гравцями, які є в обоймі. Дуже тішить той факт, що після 9 місяців заліковування пошкодження повноцінну тренувальну роботу розпочав Макаренко (більше того, він вже встиг зіграти в контрольному поєдинку!), який у майбутньому сезоні неодмінно складе достойну конкуренції Антунешу. Повернувся і опальний форвард Мбокані – тож битва за місце на вістрі в «Динамо» буде особливо гарячою!

На австрійських зборах, які проходять в гірському Лойташі, працюють 26 гравців, серед яких - четверо воротарів (Шовковський, Коваль, Рибка і Рудько); відзначимо також наявність Ягодінскіса і Мякушка, в чиїх діях Ребров відмітив великий прогрес. На жаль, через травму ненадовго випав Хачеріді, та й Віда заліковує мікропошкодження, тому склад киян поки не можна назвати оптимальним.

Часу обмаль – лише два тижні на те, аби повернути втрачені за час відпустки кондиції. Цікаво, що «динамівці» активно використовують технічні засоби, завдяки чому тренерський штаб має повну всебічну інформацію по кожному гравцю: пульс, відстань, швидкість, дистанцію, прискорення тощо. Важлива частина австрійських зборів – посилене ігрове навантаження з великою кількістю спаринг-матчів. Наразі вже зіграно два з 6 запланованих поєдинків:

2 липня. «Динамо» - «Університатя» - 2:0 (Мораес, 14, Беланда, 61)

«Д»: Рудько (Коваль, 46), Морозюк (Даніло Сілва, 35), Бурда (Ягодінскіс, 46), Драгович (Петрович, 70), Антунеш (Бурда, 70) - Петрович (Рибалка, 46) - Ярмоленко (Гусєв, 46), Сидорчук (Велозу, 46), Гармаш (Буяльський, 46), Мякушко (Беланда, 46; Мякушко, 83) - Мораес (Кравець, 44)

3 липня. «Динамо» - «Легія» - 0:0

«Д» (1 тайм): Рибка, Даніло Сілва, Макаренко, Ягодінскіс, Гусєв, Велозу, Рибалка, Беланда, Мякушко, Буяльський, Кравець

«Д» (2 тайм): Шовковський, Даніло Сілва (Ягодінскіс, 69), Бурда, Драгович, Антунеш, Петрович, Сидорчук, Гармаш, Морозюк, Ярмоленко, Мораес

На черзі – битви з «Шкендербеу» (6 липня), «Айнтрахтом» (7 липня), «Фортуною» (10 липня) і «Вікторією» (11 липня).

Сергій Ребров:

«Я бачу по віддачі наших гравців, що всі вони стараються, всі хочуть себе зарекомендувати. На зборах ми не ставимо завдання перемогти. Це тренування, це не офіційний матч. На жаль, зараз у нас достатньо травмованих. Напевно, в сезоні іноді футболістам доведеться грати не на своїх місцях, і на зборах якраз саме час спробувати їх там, щоб вони самі відчули наші вимоги по цих позиціях».

«Шахтар»

«Гірники» теж посилено готуються до старту сезону. Вже 14 липня на них чекає двобій з «динамівцями» за Суперкубок України – відповідно, за наступний тиждень вони мусять максимально підтягнути форму кожного гравця, паралельно награвши оновлений варіант стартового складу. Хоч футболісти, які закриватимуть позиції Кости і Адріано (Ілсіньо, який став вільним агентом, «титул» гравця основи втратив давненько, тому про нього згадуємо в останню чергу) – далеко не новачки і внутрішню кухню команди знають прекрасно, все ж потрібен деякий час, аби довести дії атакуючої ланки до автоматизму.

…Перша частина зборів пройшла в мальовничому австрійському Гоїнгу, де до команди приєднався Факундо Феррейра, а також інші «гірники» (хто повернувся з оренди, а хто отримав шанс, «підтягнувшись» з молодших команд) і Азеведо, який вже встиг відновитися після непростої травми. Фітнес, пробіжки, координація, тактично-технічно навички, контроль над м’ячем, вправи в басейні – спершу заняття мали втягуючий характер, аби розбурхати гравців після хоча й нетривалого, але відпочинку. А потім пішли спаринги:

27 червня. «Шахтар» - «Нефтчі» - 1:0 (Болбат, 81)

«Ш»: Каніболоцький (Худжамов, 46), Караваєв, Ордець, Воловик (Дуць, 82), Ісмаїлі (Соболь, 46), Малишев, Дентіньо (Танковський, 82), Веллінгтон Нем (Болбат, 71), Тейшейра, Марлос, Феррейра (Гринь, 46)

30 червня. «Шахтар» - «Шкендербеу» - 2:0 (Марлос, 37, 46)

«Ш»: Сарнавський (Каніболоцький, 46), Караваєв (Кобін, 46), Ордець, Воловик (Дуць, 66), Ісмаїлі (Соболь, 46), Малишев (Танковський, 73), Дентіньо, Веллінгтон Нем (Болбат, 57), Тейшейра, Марлос (Караваєв, 77), Феррейра (Гринь, 46)

3 липня. «Шахтар» - «Айнтрахт» Б - 1:2 (Кобін, 83 – Офосу-Айе, 37, Дюкер, 67)

«Ш» (1 тайм): Каніболоцький, Караваєв, Ордець, Воловик, Ісмаїлі, Малишев, Дентіньо, Марлос, Тейшейра, Веллінгтон Нем, Феррейра

«Ш» (2 тайм): Пятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Малишев (Кобін, 70), Степаненко, Дентіньо (Тайсон, 70), Тейшейра (Гринь, 77), Веллінгтон Нем (Болбат, 72), Гладкий

На цьому австрійська частина підготовки завершилася, і «помаранчево-чорні» перемістилися до Польші, де прийняли участь в міні-турнірі «LOTTO Lubelskie Cup». Спершу «Шахтар» зіграв воістину шалений (ви тільки на рахунок в серії пенальті подивіться!) поєдинок в півфіналі з «Легією», яка на цій стадії замінила «Шльонськ»: нулі в основний час і 14:15 на користь поляків в серії 11-метрових. Сьогодні – фінал і матч за третє місце: «Шахтар» о 14:30 побореться за бронзу з «Монако».

І на завершення підопічні Домнула Мірчі відвідають Швейцарію, де приймуть участь у «Valais Cup 2015»: 7 липня зустрінуться з «Сьоном», а 9 липня – з «Базелем». Далі - курс на Одесу.

Мірча Луческу:

«Думаємо про те, щоб команда стала більш українською і більш молодою. Хоча впевнений, що в цьому чемпіонаті буде важко. Все так організовано, щоб максимальні шанси мав тільки один клуб. Звичайно, я говорю про київське «Динамо», яке 80 відсотків матчів проводить вдома, за підтримки своїх уболівальників. В таких умовах дуже складно конкурувати. Але ми зробимо все можливе, щоб зберегти ім'я «Шахтаря» в Європі на тому високому рівні, якого досягли за останні роки».

«Дніпро»

Нарешті завершилася сага з переходом Коноплянки деінде! Женя причалив до берегів Севільї – тож побажаємо йому щастя. І трофеїв побільше.

А поки «Дніпро» вчиться жити без Конопи. І робить це в Нідерландах (містечко Мірло), куди «синьо-біло-блакитні» заїхали на літні збори: без Лучкевича (участь в юнацькому ЧЕ), Шахова (травма) і Ксьонза (завершилася оренда), зате з власними вихованцями Баланюком і Кочергіним, а також Довбиком з «Черкаського Дніпра» (підписано однорічний контракт), Приймою і Білоногом (останні двоє – на перегляді).

Хоча результати на зборах – це абсолютна умовність, але в першому спаринг-матчі підопічні Маркевича зазнали неприємної поразки:

4 липня. «Дніпро» - «Алеманія» - 0:1 (Профетер, 76)

«Д»: Лаштувка (Шеліхов, 46), Канкава (Чеберячко, 46), Селезньов (Калініч, 46), Лео Матос (Блізніченко, 46), Безус (Довбик, 46), Бруно Гама (Кочергін, 46), Дуглас (Сваток, 46), Ротань (Бохашвілі, 46), Папа Гуйе (Прийма, 46), Федецький (Федорчук, 46), Матеус (Білоног, 46; Баланюк, 70)

Далі на «дніпрян» чекають контрольні ігри з ПАОКом (10 липня), «Зволле» (11 липня) і «Брюгге» (13 липня), а також матчі 6 і 8 липня (імена суперників наразі невідомі).

А ось чи посиляться фіналісти ЛЄ напередодні старту чемпіонату України (і якщо так – то ким?) – питання, яке залишається відкритим.

«Зоря»

Підготовка «чорно-білих» до нового чемпіонату пройшла в два етапи: спочатку хлопці Вернидуба займалися в Запоріжжі, де окрім тренувальних занять встигли зіграти контрольний поєдинок з «Олександрією». Зустріч завершилася з рахунком 2:1 – на гол Ломка луганчани відповіли точними пострілами Гордієнка і Тотовицького. А вже 25 червня «Зоря» вилетіла на збори до Словенії, де облюбувала славне містечко Птуй. Тут команда пробуде до 10 липня, а потім повернеться на українську землю.

…З корабля – на бал, в нашому випадку – на стадіон: у першому ж словенському спаринг-матчі «чорно-білі» переграли місцеву «Олімпію» (2:1, забивали Малиновський і Дорошенко). Наступним підопічні Вернидуба перевірили на міцність «Відеотон»: чемпіон Угорщини витримав, виборовши перемогу з рахунком 2:1 (за наших відзначився Будківський). І наостанок майбутні учасники Ліги Європи вимістили злобу на «Загребі», розтрощивши хорватів 5:1 (Дорошенко, Шершень, Хомченовський, Малиновський, Любенович).

Що стосується кадрового питання, то, за словами Юрія Вернидуба, «ще має під’їхати центральний захисник». Також луганчани сподіваються підмахнути якісного нападника. На інших позиціях – «серйозна конкуренція», тому шукати добра від добра не слід.

«Ворскла»

Полтавчани готуються у Словенії, де наразі відіграли тільки один матч - суперником став хорватський «Спліт». Підопічні Василя Сачка не зуміли здолати опонента, хоча можливість і була: за рахунку 0:1 Міщенко не забив пенальті, а при 1:2 (так і закінчать) «ворскляни» втратили кілька непоганих нагод, аби вибороти нічию. До речі, новачок клубу Младен Бартуловіч грав з перших хвилин. Каші не зіпсував!

Також на 7 липня заплановано провести спаринг з чемпіоном Боснії і Герцеговини «Сараєво», плюс 11 липня полтавчани поміряються силами зі словенським «Рударом». А вже наступного дня – «додому, до хати» (с).  

Решта клубів, або В один абзац

Харківський «Металіст» готується до сезону 2015/16 в Ужгороді. Статистика спарингів – чудова: 30 червня «першостоличні» декласували «Мукачево» з рахунком 6:0 (Прийомов, Бобко, Рудика - 2, Довгий, Синиця), а 3 липня розібралися зі стрийською «Скалою» 2:0 (Полянський, Бойчук).  

Запорізький «Металург» працює вдома. Саме тут, на власній НТБ вони обіграли «Кристал» 1:0 (Юсов), «Гірник» 2:0 (Гвілія, Татарков) і «Геліос» 1:0 (Татарков). На черзі – битва з «Сумами», яка відбудеться сьогодні, себто 5 липня.

В свою чергу, «Олімпік» теж вирішив не витрачати час і гроші на переїзди, тому готується в Київській області. Тут хлопці Санжара двічі зіграли з донецьким «Металургом» - поразки 1:3 (Кадимян – Козак, А. Кравченко, К. Кравченко) і 0:2 (дубль Будника) аж ніяк не додали настрою. Зате вдалося обіграти тернопільську «Ниву» 1:0 (Моха) і «Динамо-2» 3:0 (хет-трик Лисенка), тому загальний баланс контрольних зустрічей у «олімпійців» поки рівний.

А ось «Волинь» працює в Туреччині. Щоправда – без ключових гравців (Бабатунде, Бікфалві, Жуніч та інші), ситуація з якими наразі доволі туманна. І без якої-небудь зрозумілої і актуальної інформації стосовно своїх ігор, тренувань і новин з життя команди. Як влучно зазначив один із вболівальників «хрестоносців»: «Повний інформаційний вакуум! Вже настільки звик до цього, що відношусь, як до монгольського клубу під час зборів…». До речі, 12 липня в Луцьку «Волинь» прийматиме «Скалу». Вхід – вільний.

Про донецький «Металург» (будемо звично йменувати, добре?) ми вже згадували трохи вище. Окрім «вікторій» в битвах з «Олімпіком» «металурги»/«сталевари» в Бучі з рахунком 2:1 обіграли «Десну». Також відомо, що 6 червня вони поміряються силами з черкаським «Дніпром», а 8-го – з «Колосом», який представляє Ковалівку.

В Одесі, яка з нетерпінням очікує на Суперкубок, наразі стартував турнір чотирьох, в якому приймають участь місцевий «Чорноморець», а також «Іллічівець», «Десна» і молдовський «Мілсамі». «Моряки» вже встигли зіграти з чемпіоном Молдови: ця результативна зустріч завершилася внічию, 1:1. Ось тільки хто відзначився за господарів – велика таємниця, адже офіційний сайт не став «видавати» новачка-голеадора, обмежившись відпискою «гравець на перегляді». Втім, мають повне право.

Ще один клуб нарівні з «Волинню», про який вкрай важко нарити потрібну інформацію навіть при великому бажанні – це «Говерла». Сьогодні – рівно місяць з того моменту, як востаннє оновлювався офіційний сайт «ведмедиків». Зрозуміло, що команда до нового сезону готуватиметься вдома. Ось тільки хто гратиме у футболках з емблемою «Говерли» на грудях – дуже актуальне і поки що незрозуміле питання. Все йде до того, що з оновленою командою ми познайомимося лише тоді, коли проглянемо офіційну заявку на сайті УПЛ. Тобто 13 липня…

Львівські «Карпати» з оптимізмом і величезним бажанням тренуються у Словенії. Важлива новина – за «левів» і в новому сезоні гратиме Денис Кожанов, по якому вдалося узгодити орендні формальності. Що стосується спарингів, то львів’яни спершу програли «Црвєні Звєзді» 1:4 (гол престижу записав на свій рахунок Пластун), потім здолали «Кршко» 2:1 (Савошко, Сергійчук), розкатали нулівку з «Сплітом», переграли «Вождовац» 2:1 (Даушвілі, Гладкий) і зуміли вибороти перемогу в «Олімпії» після 0:2 в першому таймі – у підсумку крайній матч завершився 3:2 (Страшкевич і дубль Манце).

І наостанок – про новачка Ліги Парі-Матч (звикаймо, звикаймо до нової назви!) «Олександрію». Готуються посилено і насичено – варто лиш подивитися на кількість спарингів: «Зоря» (1:2; у складі олександрійців відзначився Ломко), «Ворскла» (1:1; автогол Ткаченка), «Зірка» (3:0; Грицук, Сухоцький, Буличов), «Гірник» (2:2; Басов, Полярус) і «Миколаїв» (3:1; Пономар-2, Банада). І це ще не все: 9 липня «Олександрія» зіграє з «Черкаським Дніпром», а 10-го – з «Гірник-Спортом». Даремно часу не втрачають!