УКР РУС

УПЛ. 4 тур. Підводимо підсумки

7 серпня 2012 Читать на русском

Спартанська перемога у Львові, драматична для "Металіста" розв'язка у Донецьку і погром у Луцьку - основні події 4 туру, які відкладуться у пам'яті більшості вболівальників.

Мілевський туру

"Динамо" увійшло у смугу щільного графіку, де грати доводиться двічі на тиждень. До честі Сьоміна і його підопічних, вони, незважаючи на помітну незіграність ланок і засилля новачків, все ж примудряються брати усі необхідні очки. Після матчу у Кривому Розі російський тренер мав вигляд вичавленого лимона. З його слів стало зрозуміло, що "Кривбас" опирався навіть більше, ніж "Метадон" чи "Фейєнорд". Тож аплодуємо Олегові Тарану і його працьовитим хлопцям. Легко з цією командою не буде нікому.

Повертаючись до киян, варто відзначити дебют у чемпіонаті одразу трьох новачків - Рафаеля, Тайво і Рубена. Важко когось виділити - усі зробили дуже несміливі перші кроки. Не провалювалися, але й не брали на себе ініціативу. Зате Артем Мілевський - просто красень. Вийшовши на поле після тривалої відсутності, Міля одим дотиком вирішив долю трьох очок. Пас в його виконанні заслуговував найвитонченіших епітетів. Ярмоленку залишалося лиш влучити у ворота. "Динамо" нагадує себе ж самого - з минулого сезону. Якісних змін наразі не помітно. Синьо-білих гріє лише сподівання на іменитих новачків.

Безнадія туру

Ужгородська "Говерла" - найсумніший елемент посеред шістнадцяти учасників УПЛ. Попередні три матчі додавали закарпатським вболівальникам хоча б якісь грами оптимізму, адже в грі підопічних Севидова простежувався певний малюнок і розуміння того, що потрібно робити з м'ячем. У четвертому турі цього не було. Як не парадоксально, але урочиста мить повернення команди на рідний стадіон стала для "Говерли" фатальною. Моменти біля воріт "Зорі" виникали зрідка, та й "моторчик" ужгородців - Одонкор став працювати з перебоями. Тож наразі на Закарпатті справи кепські - нуль в графі очок, ще й непростий виїзд у Дніпропетровськ в наступному турі.

Перемога туру

Затишні вулички вечірнього Львова знову вихлюпували в небо стоголосся "Кар-па-ти", "Кар-па-ти"! Вперше за багато місяців зелено-біла торсида отримала підстави пишатися своїми улюбленцями. "Таврія" була розбита по-спартанськи - дев'ять футболістів ефектно впоралися з одинадцятьма, ще й гол забили на останніх секундах. Хеппі-енд, та й годі! Годі навіть пригадати, коли щось подібне відбувалося у чемпіонатах України. І як би карпатівці не билися в груди, запевняючи, що в попередніх турах вони не "плавили" Кучерова, їх словам чомусь аніскілечки не віриться. Ну не могла така бездарна команда, яка покірно отримувала стусани від "Іллічівця" і "Ворскли", перетворитися в бойовитий колектив лише завдяки помаху чарівної палички Ніколая Костова. І застілля в Дублянах - це також не аргумент на користь народження нового колективу. Він був і раніше, цей ансамбль. Тільки от "диригент" не витримував критики.

Повторити шлях Кучерова може і Олег Лужний. Три очки в чотирьох турах - це зовсім не те, що очікують від "Таврії". Кістяк команди залишився тим, що й у минулому сезоні, однак рік тому команда стартувала з шести очок, а першої поразки зазнала лише в 9 турі.

Розчарування туру

У матчі з "Іллічівцем" від запорізького "Металурга" очікували лише перемоги. Ще б пак, командою тепер керує Сергій Ковалець, кваліфікований тренер, який може зліпити боєздатну одиницю з посереднього матеріалу, що доводив неодноразово. А тут навіть ліпити не довелося - перший матч і одразу ж сенсаційна нічия на полі "Металіста"! Настав час перемоги? Однак "сталеварів" на грішну землю опустив Микола Павлов і його браві хлопці, які теж, до слова, ніколи не хапали зірок з неба. Господарів "Славутич-Арени" вони розбили зі знанням справи - натренувалися на "Карпатах". Та Ковалець не виглядав засмученим після фінального свистка. Радше, замисленим. Він отримав чимало фактів для роздумів. Проаналізувавши їх, тренер закотить рукави і візьметься за ліпку - як скульптор. Футбольний скульптор.

Сенсація туру

Після впевненої перемоги над "Карпатами", від команди Вадима Євтушенка очікували звитяги "на біс". Тим паче, "Чорноморець" перебуває у пошуках власної гри, поступаючись середнякам чемпіонату без особливого опору. Та все виявилося зовсім не таким, як собі уявляли глядачі на трибунах полтавської арени. Фантазія "Ворскли" в атаці знову пересохла, а в захисті виникли непоправні помилки, однією з яких скористався Бакай. Ще й дисципліна накульгує на обиді ноги - Громов "напрацював" на друге попередження, перебуваючи поблизу воріт... "Чорноморця". Словом, Євтушенкові потрібно щось негайно змінювати. Бо змінять його - логіка дуже проста.

Камбеки туру

Тим часом у Києві та Донецьку відбулися наднапружені поєдинки, де підсумковий рахунок встановлювався за якусь мить до фінального свистка. В обох випадках господарям вдавалося уникнути поразки. Більш ефектним видався камбек "Металурга", який відігрався з 0:2, набравши, увага, перший пункт (!!!) у чемпіонаті. Ну а Маркевичу є над чим працювати. Його легіонери "перемогли" ще задовго до фінального свистка, а тому лиш статично спостерігали, як Барановський і Траоре пробивають Горяїнова. Ні, з такою грою навіть якось соромно загадувати про боротьбу харків'ян за Лігу чемпіонів.

Ну а київський "Арсенал" зайвий раз довів, що є порох у порохівницях, і команда готова боротися до кінця. Ця чеснота виявиться зовсім незайвою у Любляні, де вже післязавтра "канонірам" доведеться всі сили кинути на атаку - перемагати потрібно з перевагою у чотири м'ячі. Гріха подалі.

Розгром туру

Написати, що понеділковий матч у Луцьку розчарував тих, хто сподівався на першу втрату очок "Шахтарем", - не написати нічого. "Волинь" здавалася ідеальним кандидатом на створення проблем для "гірників". За грою команда Дем'яненка не поступається "Кривбасу", з яким у "Шахтаря" виникли серйозні труднощі. А тут ще й стадіон, ворожий до донеччан. І тут такий провал... Пояснити, чому настільки легко потужна оборона "Волині" розвалювалася, немов будиночок із доміно, можна лише з позиції сили самого "Шахтаря". Чотири матчі - 14 забитих м'ячів і тільки один пропущений. Якщо колектив Луческу не скидатиме обертів, чемпіонські медалі можна замовляти в Донецьк вже після першого кола. Гра основних суперників "Шахтаря" не витримує наразі жодного порівняння.

Олег Бабій, Футбол 24