УКР РУС

"Упеелівські фішки". За мову до кінця!

23 серпня 2012 Читать на русском

Найцікавіші моменти українського футболу за останній тиждень.

Атмосфера важливіша за результат

Розпочнемо з матчу збірної України, що відбувся минулого тижня. Попри те, що Україна вперше не зуміла перемогти у Львові, жоден – ані гравець, ані тренер, ані вболівальник з іншого міста не міг звинуватити в цьому глядачів, що зібрались на "Арені Львів" підтримати "жовто-блакитних". Львівський стадіон був заповнений вщент і підтримував команду, як це не робили до того, мабуть, ніде і ніколи.

Ваш автор мав нещастя запізнитись на зустріч на 20 хвилин. Та коли я увійшов на арену, мурахи та інші підшкірні плазуни так і порозбігались у всі боки. Чудова акустика стадіону і масовий заряд "У-КРА-Ї-НА!" просто не давали жодних шансів чехам навіть подумувати про вилазки в атаку. Саме це й змушувало підопічних Блохіна рватись постійно вперед, хоча було помітно, що команда провела разом надто мало часу, аби показати щось осмислене на полі.

Ультрас провели масштабний перформенс на підтримку української мови в контексті прийнятого мовного закону.

Особливого значення це шоу має ще й тому, що тепер окремі гравці збірної України, які й так не розуміли української мови, не зобов’язані спілкуватись державною, а отже це принесе неабиякі незручності українськомовним журналістам.

 

Загадкове "Динамо"

В порівнянні з минулими сезонами у Києві нічого не змінилось. Так, пішов Шева, прийшли майстровиті нові виконавці, однак гри як не було, так і не з’явилось. Це визнають футболісти, Сьомін, Суркіс. Однак тепер прийшло чудове везіння і відмінна реалізація моментів. Звісно, не завжди цей номер проходить, як ось у Полтаві, яка дала урок динамівцям перед зустріччю в Менхенґладбаху.

Перед матчем з "Боруссією", крім поразки від "Ворскли", пролунав ще один поганий дзвіночок: на тренуванні посварились Михалик з Гармашем (тобто і мікроклімат у команді досі поганий). Втім, гра перевернула все з ніг на голову. Завдяки суперовій реалізації динамівці здобули вольову і впевнену перемогу. Навіть гравці Ґладбаха, які більше контролювали м’яч, комбінували, більше пробивали по воротах, не могли зрозуміти, як вони програли з рахунком 1:3.

Схоже, "Динамо" збирається піти стопами чинного воладаря найпрестижнішого клубного трофею, виїхавши на тактиці "автобус". Наразі все йде добре, але у груповому етапі все буде інакше (ви ж не сумніваєтесь, що кияни туди потраплять?). Хоча і тут не все однозначно, адже "Динамо" буде сіяне разом з "Шахтарем" із 2-го кошика, тобто в суперники підопічним Сьоміна можуть потрапити не супергранди. А це добре, бо минулого сезону Україна нагубила очок в рейтингу і тепер треба наздоганяти втрачене.

"Шахтар"-машина

В кінці 90-х – на початку 2000-х такою командою в Україні було "Динамо". Пройшло десятиліття і конфігурації змінились. "Гірники" змітають всіх на своєму шляху, заносячи у ворота противників торбу голів.

Після погрому "Чорноморця" у плеймейкера "Шахтаря" Мхітаряна стало на рахунку 10 голів – і це після 6-го туру. Тобто ще 4 м’яча Генріха - і він перевершить показник бомбардирів минулого сезону – Селезньова та Майкона.

Експерти щораз частіше говорять: "Зупинити "Шахтар" зможе тільки сам "Шахтар". І справді, "помаранчево-чорні" розігнали свою машину до шаленої швидкості, і вже рвуть під собою землю, нетерпляче очікуючи старту Ліги чемпіонів.

Неініціативні переслідувачі

В іноземних чемпіонатах інтрига виникає тоді, коли гегемонію вічних лідерів перериває якась нахабна "вискочка". В нас така команда ніяк не з’явиться, а ті, від кого цього очікують, все "морозяться" кинути виклик.

"Дніпро" міг скористатись осічкою "Динамо", але запоров результат в Кривому Розі (ще один клуб-однокласник відібрав у дніпрян очки), а "Металіст" щось зовсім впав духом і навіть перемога 3:0 в Ужгороді не дає приводу харків’янам для оптимізму. Все більше поширюються чутки, що "Металу" "запаяють" у Лозанні штраф під саму зав’язку.

Доктор Костов

Дивовижне зцілення відбувається у Львові. "Карпати" під керівництвом Костова хоч і не почали показувати кардинально іншого, кращого футболу, але рух вперед є значний. 7 очок у 3-х матчах – результат, що дозволяє "зелено-білим" застрибнути у середину таблиці. Та найважчі ігри в "Карпат" попереду. Перша з них – вже у неділю проти "Шахтаря".

Хто тут продається?

Про які ймовірні трансфери тільки не говорили цього тижня в Україні. ЗМІ спробували вкотре вже цього літа "спихнути" Мілевського за кордон. Цього разу це була Туреччина, однак Артем спростував і ці чутки (мовляв, не дочекаєтесь).

"Тоттенхем" нібито офіційно розпочав переговори з приводу Вілліана, який тільки-но заспокоївся і пережив те, що його не відпустили в "Челсі". Віллаш-Боаш начебто рішуче налаштований придбати "гірника" на заміну Модрічу, вгамувавши фінансові апетити Ахметова.

Тим часом, в разі втрати Вілліана, "Шахтарю" буде важко знайти йому заміну, адже Тайсон, який розглядався як рівноцінна заміна Віллі, буде от-от проданий в "Челсі". В цьому переконані британські мас-медіа. Власне, на завершення цих мильних опер в команд залишилось 8 днів, які, здається, будуть дуже спекотними.

Денисов поховав своє дітище

Вчора інтернет розірвало звернення Олександра Денисова, в якому він повідомив, що "Футбольний вікенд" більше не виходитиме на телеканалі "Україна". Денисов зробив вибір на користь "Великого футболу", а "Футвік" буде поховано назавжди в архівах "Ютубу" й "Торрента".

Нова програма вийде в ефір 2 вересня. Як зазначив сам Денисов, в цьому є певний символізм, адже саме цього дня зіграють "Шахтар" і "Динамо". Одначе, Денисов нічого не сказав, що саме 2 вересня завершаться повноваження чинної Федерації футболу України, а отже Григорій Суркіс, проти якого останніх десять років вів боротьбу Денисов і його "Футбольний вікенд", покладе на стіл "посвідчення президента"…

Северин Стецюк