УКР РУС

"Упеелівські фішки". Втопити "Динамо" в "Дніпрі"

6 квітня 2013 Читать на русском

Напередодні переломного туру.

Слово о поприщі телевізійному

Надто вже був бурхливим 22-й тур УПЛ. Варто лиш подивитись на вердикт КДК ФФУ, винесений вчора, і стає зрозуміло, наскільки яскраво розгорілись баталії з наближенням розв’язки сезону. Кожен веде свою безжалісну гру, і це незважаючи на всі розмови про те, що інтриги навесні в УПЛ не буде.

Буде, любі наші. Навіть "Говерла", якій Полтава "везе" дев’ять пунктів, не здається. Звісно, адже в запасі в ужгородців є адмінресурс і сподівання на Лозанну та її "мінус дев’ять" для "Карпат" (а то й перевід в першу лігу). Втім, Лозанна, схоже, вже зглузду з’їхала від тієї справи, тому очікувати на її вердикт до кінця чемпіонату – марна справа. Минулого сезону так "Оболонь" чекала і не дочекалась. Так і зів’яли "пивовари" в сподіваннях на вищий спортивний суд.

Та знаєте, мало "Говерлі", аби помогли сторонні чинники, потрібно і самим набирати очки. Але куди там, якщо гравці б’ються просто на футбольному полі!?

Вся громадськість була шокована, дізнавшись, що Володимир Лисенко був вилучений в матчі проти "Іллічівця" за те, що вдарив одноклубника Райчевіча. Окремі аплодисменти каналу "Футбол", режисери якого під час трансляції показували кого і що завгодно, тільки не епізод з червоною карткою. І не скажеш, що це толерантність така і висока моральність працівників каналу, адже і коментатор зустрічі був просто розгублений і не розумів, що ж сталось і за що отримав червону Лисенко. Ось так. Керівники деяких каналів хочуть, аби ми платили за трансляції, часто нам кодуючи частоту, а якісної трансляції як не було, так і нема. Послідовникам Миколи Рябова палкий привіт!

А відео ми таки віднайшли. Ось вам фішка.

Некультурний Львів

Який крик всі здійняли після того, як львівські "вболівальники" закидали пляшками футболістів і тренерський штаб "Шахтаря". Шуму було море, але чомусь ніхто не сказав, що таке ж у Львові було і в 2002-у, 2004-у і наступних роках. Саме через поведінку львів’ян ФФУ заборонила проносити пластикові пляшки на стадіон, бо летіло десять років тому все, що потрапляло під руки.

Зрештою, така поведінка для багатьох міст є звичною і звинувачувати тут конкретне місто не варто. Краще сказати про те, що в нас є просто в суспільстві каста низькосортних осіб, які відвідують матчі в нетверезому стані і переважно не можуть назвати більше 2-3 імен у складі рідної команди. Це саме ті люди, які й творять несприятливу атмосферу на трибунах. Тільки чомусь завжди всі намагаються виставити злими фанатів, тобто ультрас, які ведуть здоровий спосіб життя, є патріотами нації, краю і створюють шоу на трибунах. Ось, до слова, тематичне відео, яке краще "розжує" це питання і дасть привід задуматись.

"Шахтар" в поміч "Металісту"

Від подій попереднього туру плавно переходимо до того, що на нас очікує цими вихідними. По-перше, відзначаємо абсолютне невезіння "Динамо". Блохін тільки вивів команду на другу сходинку, а наступна гра - проти "Шахтаря". І ні в кого не виникає сумнівів, що гра завершиться скандально, не обійдеться без бійок, вилучень і пенальті. Причини очевидні: навіть адекватні вболівальники "Динамо" визнають, що з "Шахтарем" їм не під силу зараз боротись, а "гірники" цим скористаються і не пропустять нагоди "мокнути" одвічного суперника обличчям в газон, надавши допомогу їхнім суперникам в боротьбі за срібні медалі. Чому ми впевнені, що будуть скандали? Та тому що за останні п’ять років одразу сім поєдинків між цими командами завершувались гучними скандалами з подальшими розбірками і гострим обміном комантарів. Крім того, дочірні канали цих клубів – "2+2" з боку "Динамо" і "Футбол" з боку "Шахтаря" розвели неабияку інформаційну кампанію в поточному сезоні, тож нема сумнівів, що футболісти не підведуть: їм обов’язково передасться навколофутбольна атмосфера, тож нерви здаватимуть – це очевидно.

Любителям виграти легкі гроші на ставках радимо не задумуватись: вилучення буду. Гру обслуговуватиме сам Віталій Годулян, під покровительством якого навіть найспокійніша гра перетворюється в парад одинадцятиметрових, а червоні карточки самі вилітають з кишені поважного судді. Буде дуже тепло, незважаючи на квітневу прохолоду.

Базар-ліга

Гендир "Дніпра" Андрій Стеценко у недавньому інтерв’ю відкрито заявив, що навесні в чемпіонаті починаються торги, хтось когось стимулює і в цю гру затягують суддів. Крізь призму цих слів багато хто побачив заангажованість у вчорашньому рішенні КДК ФФУ дати дискваліфікацію Хачеріді за удар і не чіпати Папу Гує за нібито некоректну гру проти Бартуловіча. Ну, як такого доказу для дискваліфікації Папи не було, що не скажеш про Євгена. Тому стаємо на захист КДК і взагалі мусимо відзначити, що це абсолютно нормальна практика – банити гравців пост-фактум за неспортивну поведінку. А ми би ще карали на некрасиві висловлювання в пресі, наприклад. А як інакше пресікати грубість та брутальність?

Кому в Лігу чемпіонів?

І все-таки є великі сумніви, що "Динамо" вирве другу сходинку. Принаймні, на тлі всього сезону, це буде подвигом для динамівців. "Дніпро" теж навесні скис у порівнянні з осінньою частиною, має проблеми з домашнім полем, арбітрами, календарем. Надто багато перешкод для того, аби відвоювати бажане срібло.

А ось в "Металіста" куди кращі шанси, однак повинен відгукнутись братський "Шахтар" на допомогу. Перша поміч харків’янам може прийти вже в неділю. Остання мотивація у "гірників", яка залишилась в цьому сезоні, це таки добити конкурентів. І на їхньому місці із задоволенням щось подібне зробив би "Реал" з "Барсою", чи "Мілан" з "Інтером", або ж "Боруссія" із "Баварією". Тож завершення чемпіонату бачиться нам в площині гри в підкидного дурня на пари. У "Шахтаря" з "Металістом" куди більше козирів, та чи зуміють вони грамотно розіграти фінальну "роздачу"?

Северин Стецюк