УКР РУС

Упеелівські фішки. УПЛ – це колгосп чи першість бухарестської лазні?

11 березня 2015 Читать на русском

Тенденції останнього тижня в українському футболі: вибори президента ФФУ, "усі" проти "Шахтаря", феєричний Кварцяний та багато іншого.

Вся президентська рать

Шостого березня ФФУ отримала нового керівника. Підсумкові результати голосування, попри увесь фаворитизм Андрія Павелка, зуміли здивувати. Адже він просто-таки розтрощив свого головного опонента – Ігоря Коломойського з рахунком 122:8. Ярослав Грисьо, до слова, отримав лише сім голосів. Чи виграє від цього український футбол – побачимо. У будь-якому випадку, потрібно дати Андрію Васильовичу трохи часу, щоб показати себе. Багато що залежатиме від команди президента, і саме тут з’являються певні запитання. Багато запитань.

Наперекір звичним обіцянкам про оновлення влади і очищення її рядів від скомпроментованих «діячів», соратниками Павелка стали люди із «темним» минулим. Насамперед маються на увазі другий віце-президент Вадим Костюченко (людина з есдеківським і ригівським досвідом, що, начебто, навіть мала стосунок до фасування тітушок під час Євромайдану), віце-президенти Віктор Межейко (такий же керманич тітушок, що зараз перебуває під слідством) і Михайло Ланьо (голова Закарпатської федерації футболу, людина із специфічним кримінальним минулим і звинуваченнями у груповому згвалтуванні). Знову фігурують прізвища Бандурка, Кочетова, Куніцина, Лашкула, які варяться у нашому футболі не одне десятиліття, але від того нашому футболу чомусь стає тільки гірше. Є конкретні претензії і до Орлецького зі Шкребою.  Як така команда будуватиме футбол «по-новому» - залишається лише здогадуватись.

Михайло Ланьо

«Футбол 24» наполегливо прагнув пролити трохи світла на цю печальну картину, отримавши коментар з уст самого пана Павелка. Проте ані до виборів, ані після них записати інтерв’ю із Андрієм Васильовичем не вдалося. Президент ФФУ тепер заклопотана людина – поєднуватиме турботу про футбол із депутатством у ВР. Окей. Ми відклали диктофон. Ненадовго.

«Чи коли хто-небудь бачив, з неба як паде зоря?»

Рядок із легендарного хіта «Океану Ельзи» знову актуальний для луганської «Зорі». Колектив Юрія Вернидуба втратив свого побратима – у Вічність відійшов Павло Худзік, який так і не здолав кому після того, як потрапив у ДТП. На фоні цієї трагедії сенсаційна поразка луганців від «Іллічівця» відходить на десятий план. Кольори «Зорі» - чорно-білі, але у житті цього клубу вже півтора роки триває лише чорна смуга, траур ходить за ним по п’ятах. Худзік став третім футболістом, який трагічно покинув команду. У вересні 2013-го, нагадаємо, не стало Максима Івановича Білого, а у лютому 2014-го розбився форвард Майкон. «Зорі» не завадило б сходити у повному складі до церкви – і в цьому конкретному випадку немає ані найменшого натяку на жарт.

На щастя, вдалося уникнути трагедії у випадку з іншим українським футболістом – Юрієм Штурком. У півзахисника запорізького «Металурга» діагностували пухлину мозку. Кілька днів тому футболіста прооперували, а гравці обох «Металургів» - запорізького і донецького – вийшли на матч у футболках з написом «Штурік, ми з тобою». Аналогічний банер розтягнули і запорізькі ультрас. Така підтримка повинна вдихнути у Штурка нові сили для боротьби за життя. Гуртом прориватися набагато легше.

«Шахтар». Плач Ярославни

Судячи з усього, для чинних чемпіонів України настають скрутні часи. Ну, по-перше, у «Шахтарі» категорично незадоволені конгресом ФФУ, де був обраний Андрій Павелко. «Конгрес ФФУ – фейковий», - не кремпуючись заявив Сергій Палкін. І продовжив: «Помітно, хто за цим стоїть і кому це все потрібно. Природно, багатьом набридло, що «Шахтар» п'ять разів поспіль ставав чемпіоном України, і у них є бажання, щоб «Шахтар» більше не ставав чемпіоном. Тому й відбуваються такі рухи». А тут ще й коментар Григорія Суркіса про те, що ФФУ потрібно негайно посилити ліміт на легіонерів. Що це означає для, в основі своїй, бразильського «Шахтаря» - пояснювати, напевно, не варто.

Як би там не було, але брати три очки у «Металіста» на «Арені-Львів» донеччанам не перешкоджав ніхто – ані «браво, федерація», ані арбітр, ані поле, не кажучи вже про самого суперника, який лише розпочинає формування нового колективу. «Перед матчем навіть не знав, як звати партнерів по команді», – відверто зізнався один із героїв слобожанців Олексій Довгий. Тим не менше, «гірники» поплатилися за власну зухвалість і піжонство. «Прочитали інтерв'ю Степаненка напередодні матчу, де він говорив, що краще б провели тренування, ніж з нами грати. Ці слова образили всю команду: гравців і тренера. Не можна так ображати, для мене це було дуже образливо. Я думаю, цією нічиєю ми показали, що можемо більше. І нехай тепер кожен думає, що він говорить», - підсумував Кирило Ковальчук. Думатимуть у «Шахтарі», відстаючи від «Динамо» вже на сім очок.

Скільки пальців вже загнули? Два? Три? Варто загнути ще бодай один. Мова йде про «шлюб за розрахунком» між «Шахтарем» і Львовом. Запаморочення львів’ян від матчів топ-класу за участю «гірників» минуло, тож вже у 2015-му команда Луческу знову відчула, що грає у чужих стінах. На матчі з «Баварією» вже не було тієї підтримки, на яку сподівалися у «Шахтарі». Люди просто дивилися футбол, а дехто відверто вболівав за німців. Ну а домашні поєдинки з «Ворсклою» і «Металістом» зібрали буквально 2-3 тисячі глядачів. Натомість на матч «Карпат» із «Дніпром» завітали понад 5 тисяч осіб. Зважаючи на успішну роботу Ігоря Йовічевіча із молодими місцевими вихованцями, можна передбачити, що аудиторія на «Україні» потроху збільшуватиметься.

Ситуація дуже нагадує ту, яка кілька років тому виникла з ФК "Львів". Вийшовши в УПЛ, "містяни" відкусили у "Карпат" великий відсоток глядацьких симпатій. У "зелено-білих" полетіли усі шишки, мовляв, Димінський дере занадто багато за квитки, а команда грає гірше, ніж новачки Прем'єр-ліги. Проте ентузіазму новоспечених "вболівальників" "Львова" вистачило ненадовго - він вичерпався навіть раніше, ніж команда Кіндзерського переїхала у Добромиль.

Лужний поспішає на допомогу

Після не надто успішної спроби освоїтися на тренерській ниві, Олег Лужний на тривалий час взяв паузу і відійшов у затінок. Хіба іноді з’являвся на сторінках преси з інтерв’ю або коментарем. І ось – прорив. Шостого березня екс-капітан «Динамо» і збірної України увійшов до виконкому ФФУ, а практично одразу з’явилася новина про те, що Олег Романович візьметься за відродження рівненського «Вереса» - команди, яка упродовж 90-х років виступала у вищій лізі, а існування припинила у 2011-му.

У який спосіб це робитиметься, і на який рівень Лужний планує вивести рівненський футбол – невдовзі дізнаємося. Але сам факт для українського футболу – достатньо унікальний. У нас щороку зникає по кілька професіональних команд. Своєрідне «кладовище» за роки Незалежності налічує понад сотню «надгробків». І лише київський «Арсенал» потроху повертається до життя. Тепер тримаємо кулаки ще й за «Верес».

Топові цитати

Після нічиєї із «Чорноморцем» відбулася подія, на яку завжди чекаєш із величезним нетерпінням. Віталій Кварцяний не лише прийшов на післяматчеву прес-конференцію, а й перебував в ідеальному настрої для того, щоб потішити каскадом незабутніх фраз. Таким чином, колекція невмирущих цитат тренера «Волині» отримала поповнення, а сам Кварц легко перемагає у заочній конкуренції з іншими гострословами тижня. Ми навіть вирішили не перекладати на українську, щоб не втратити ані грама колориту.

Бабатунде ходил, ходил, потом что-то там ковырнул и упал. Спрашиваю его: „Что такое?“, а он мне: „Ноу баланса“. Что он имел ввиду, я так и не понял. 100 грамм ему налить, или какого еще баланса? (Віталій Кварцяний)

Це колгосп, а не Прем'єр-ліга України. Це просто катастрофа (Юрій Вернидуб)

Переїзд в чемпіонат Росії? Я б скоріше з футболом закінчив. А якщо серйозно, то зараз переходити туди для мене неприпустимо. Ворог окупував наші території і в такій ситуації переходити в їх чемпіонат... Я читав інтерв'ю тих хлопців, які переїхали цієї зими до Росії. Вони кажуть, що футбол поза політикою. Не знаю ... Особисто для мене це неприпустимо (Артем Федецький)

До сьогодні чимало гравців бачили футболістів Дніпра хіба по телевізору, як вони виступають у єврокубках і в збірній (Ігор Йовічевіч)

С таким подходом он через год закончит в первенстве центральной бухарестской бани (Віталій Кварцяний про Флорентіна Матея)

Моє серце з Україною. Ми хочемо бути єдині, незалежно від того, звідки ми (Сергій Ребров)

"Шахтар" у Львові терплять, а люблять - "Карпати" (Олександр Севідов)

Я кажу своїм футболістам: "Якщо ви мужики, то зробіть подарунок, не для нас, то для всіх жінок (Микола Павлов про перемогу над «Зорею»)

Вже сьогодні-завтра наші клуби спробують прорубати вікно у наступні раунди єврокубків. Наприкінці тижня стартує 17 тур УПЛ, невдовзі вийде із канікул Перша ліга, а збірна України розпочне підготовку до надважливого матчу з Іспанією. А це означає, що фішок у нас буде значно більше, ніж сьогодні. Рeace!

Бонуси із "Брутального футболу"!!!

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter