УКР РУС

Упеелівські фішки. У Голландії вважають, що Кварцяний - селянин, а не тренер

21 квітня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" намагається зрозуміти, в якому напрямку РУХається Алієв, а також коментує ще ряд резонансних подій останнього тижня в нашому футболі.

Фішка перша. "Ти взагалі щось розумієш у футболі?"

Домашня гра із "Фіорентиною" могла закінчитися тріумфом "Динамо", але закінчилася так, як закінчилася - вже даруйте за банальну репліку. Втрачати перемогу, а тим паче необхідний гандикап перед другою частиною протистояння не любить ніхто - ні футболісти, ні вболівальники, ні журналісти. Після фінального свистка небагатьом вдалося втримати негативні емоції у собі. Андрій Ярмоленко і загадковий репортер до когорти розсудливих не належали. Один викресав іскру - інший спалахнув як каністра з бензином.

Короткий бекграунд для тих, хто не в курсі. Ярмола після спілкування із великою групою представників мас-медіа в мікст-зоні вже було прискорився у роздягальню, але тут його перепинив ще один журналіст. За мить лідер "Динамо" наїжачився: "Ну, давай вийдемо, поговоримо". Подейкують, що репортер зробив Андрієві зауваження, мовляв, ти перетримував м'яч, гальмував атаки. Далі - емоційний діалог, вже зафіксований журналістською братією.

Ярмоленко: Що ти хочеш сказати мені?

Журналіст: Хочу сказати, що ти гальмуєш атаки.

Ярмоленко: Ну то ставай тренером.

Журналіст: Я не можу дати тобі пораду, як журналіст? От і даю. Віддавай більше пасів.

Ярмоленко: Ти взагалі щось розумієш у футболі?

Після цього обміну люб'язностями лідер "Динамо" додав, що йому начхати (чи наплювати) на думку журналіста. І пішов, залишивши по собі певне спантеличення. З одного боку розумієш, що цей журналіст "Ікс" погарячкував, адже досить провокативно розпочав розмову із футболістом, команда якого, до того ж, так драматично пропустила наприкінці. Проте і Ярмоленко міг повестися коректніше, чи, якщо хочете, великодушніше, розважливіше. Все-таки він - емблема сучасного "Динамо". Тим паче, що справді зіграв далеко не видатний матч. Якщо наша зірка невдовзі збирається грати у топ-чемпіонаті, то їй потрібно попрацювати над собою. Хамство у відповідь на дошкульні запитання там не потерплять.

Фішка друга. Хто Циганику ворог?

Упродовж тижня Ярмоленко встиг засвітитися і в другій - значно резонанснішій історії. Програвши "Волині" перший тайм, динамівці вийшли на заключну 45-хвилинку з чітким розумінням того, що потрібно померти, але здобути три очки. На 51-ій хвилині Ярмоленко опинився на рандеву з Шустом, на швидкості прибрав м'яч і впав, зіткнувшись із голкіпером. Свисток рефері Швецова означав не пенальті, як подумали спершу майже всі, а жовту картку за симуляцію, якої... не було. Фатальне рішення арбітра виявилося катастрофічним для "Динамо" - через перебір гірчичників Ярмола пропустить головний матч сезону проти "Шахтаря".

Ряд відомих експертів одразу засудили рішення Швецова, зокрема це зробив Віктор Вацко. Дехто вбачає у цьому гірчичнику значно більше, ніж просту помилку. Проте найдалі зайшов Ігор Циганик: "Я пам’ятаю, як він нещодавно судив "Шахтар" - "Динамо", коли: там пенальті ставимо, там не ставимо, на третій хвилині ставимо штрафний в дурному епізоді. Я вважаю, що Швецов був простимульований на те, щоб зловити людину на цьому. Якщо хтось мені скаже, що там була симуляція – він буде ворогом до кінця мого життя". 

Место сидения определяет точку зрения, як казали премудрі. Звісно, що у "Шахтарі" арбітражем Швецова залишилися задоволеними. Коли ж "Динамо" подало апеляцію щодо дискваліфікації свого лідера, Сергій Палкін вдався до химерних аргументів. "Якщо "Динамо" отримає позитивну відповідь, то на наступний день федерацію футболу засиплють клопотаннями про скасування карток всі клуби. І це перетвориться на безумство. Якщо ФФУ відкриє цю скриню Пандори, то сама ж від цього і постраждає".

То що, Сергію Анатолійовичу, справедливість по-вашому - річ другорядна? Що поганого в тому, щоб докопатися до істини? Нехай це й коштуватиме федерації більших затрат енергії. До речі, свого часу від червоної картки помилували півзахисника "Шахтаря" Геннадія Зубова. І обійшлося без міфічної скрині.

Фішка третя. Скрипак грає, серце крає

До істини не завадило б докопатися за мотивами матчу "Металіст" - "Карпати". В дебюті поєдинку Швед вибігав на побачення з Погорілим, а кіпер зіграв, як кілер - ногою в'їхавши у молодого футболіста. Це вилучення за фол останньої надії! Таке рішення ухвалили б дев'ять із десяти арбітрів. Проте Сергій Скрипак якраз і став отим десятим. Він обмежився лише попередженням для Погорілого, який потім неодноразово рятував свою команду, натомість вилучив на трибуни Ігоря Йовічевіча, якого кричуща несправедливість довела до шаленства. Хтозна, як би склався сценарій поєдинку, якщо б "Металіст" залишився у меншості. Адже навіть у рівних складах "Карпати" переважали свого суперника.

А Скрипак, між іншим, дуже швидко оцінив загрозу для себе за неправильні рішення. Річ у тому, що на тренерській лаві "Карпат" перебував знаменитий Львівський Гаттузо - Роман Зуб, який зараз працює старшим тренером молодіжної команди "зелено-білих". У пана Романа - хронічна алергія на несправедливість, зокрема, на неправильні рішення арбітрів. Скрипак, напевно, читав наше старе інтерв'ю із Зубом, тож поле покидав у супроводі охорони, що викликало щиру іронію у Романа Зозулі, ініціатора ідеї люстрації арбітрів у сміттєбаках.

Фішка четверта. Алієв

Існують серіали, від яких нереально відірватися. А буває мильна опера, відвертий шлак. Так ось історія із переходом Олександра Алієва у винниківський "Рух" ризикує підпасти під другу категорію. Провідні ЗМІ країни вже кілька разів гучно кричали "Алієв!", рапортуючи про перехід колишнього гравця збірної України на аматорський рівень. А його все нема і нема. "У понеділок", - кажуть нам. Потім - у середу. Буде, напевно, ще й п'ятниця чи субота. Таке враження, що дехто використовує журналістів з метою самопіару. В принципі, такий варіант може бути вигідний навіть двом сторонам - клубові і гравцеві. Про першого в такий спосіб дізнаються, про другого - не забудуть. 

Тільки от журналістів від поєднання слів "Алієв" і "Рух" вже нудить. Вболівальники, які є читачами, наприклад, нашого сайту, також плюються. Мовляв, та скільки ж можна вже?! Тож, шановний клуб "Рух", ми всі закликаємо Вас показати нам "живого Алієва", або нарешті кинутися того ровера, як полюбляють казати на Галичині. Co za dużo, to niezdrowo.

Фішка п'ята. Форми, формули, формати

Команди УПЛ дограють сезон, а майбутнє вкутане суцільним туманом. Усі торочать про зміну формату нашої першості - і з ними важко не погодитися. Чемпіонат зараз малопривабливий, половина команд змушені грати у чужих містах, а глядачів на трибунах все менше і менше. Часу до старту нового сезону не так вже й багато, а в нас катастрофа із рішеннями і навіть ідеями. Наразі ФФУ зупинилася на трьох варіантах: вісім клубів у чотири кола (це 28 турів), десять клубів у три кола (27 турів) і дванадцять клубів у два кола + поділ на групи по шість команд (32 тури). 

Це, звісно, далеко не всім подобається. Зокрема, гендиректор "Зорі" Сергій Рафаїлов висловився проти реформи ліги, бо, мовляв, це більше матчів, більше витрат, якщо комусь так хочеться, то нехай створять собі Кубок Ліги. Реальне збільшення кількості ігор передбачене хіба що третім варіантом, який не факт, що буде затверджений. Автор цих рядків узагалі розчарований ідеями Федерації, адже його серцю найбільш мила швейцарська або австрійська формула, де грають десять клубів у чотири кола, тобто це 36 турів і максимальна кількість топ-матчів. Це та ж класика, яку ми так хочемо зберегти. Жодного тобі поділу на етапи і дві чи три підгрупи. Заперечите, мовляв, багато витрат на дорогу? То зверніть увагу хоча б на "Говерлу" і "Карпати", яким поїздки у потязі не перешкоджають брати очки. 

Списів у цих дискусіях буде зламано ще чимало. Ті ж "Карпати" пропонують власне бачення проекту. А у "Говерлі" обурюються, що клуби нижньої частини турнірної таблиці можуть залишитися за бортом: "Ми починали чемпіонат з того, що якщо займаємо місце, вище 14-го, то в наступному році будемо виступати в Прем'єр-лізі. Це право у нас не може відібрати ніхто. Я вас запевняю, будь-яка зміна формату чемпіонату може бути оскаржена в УЄФА, ФІФА та інших інстанціях. Ми починали чемпіонат по одному Регламенту, якщо ми змінюємо формат, то можемо зробити це тільки через один рік, але не в наступному". І знаєте, у цьому випадку Олександр Шуфрич має рацію.

Фішка шоста. Києву - фінал!

Кілька днів тому ФФУ приємно шокувала офіційною заявою про те, що боротиметься за право прийняти фінал Ліги чемпіонів на "Олімпійському". Йдеться про сезон 2017/18. Наші козирі - одна з найбільших сучасних арен Європи, успішно проведений фінал Євро-2012 і Григорій Суркіс, що користується у кабінетах УЄФА великою повагою. Мінус - єдиний, але надзвичайно серйозний. Це війна, загроза терактів і лінія фронту, яка у 2018-му буде невідомо де.

До речі, як там сепаратистська збірна "Новоросії" поживає? Давненько про неї чутно не було. Бо ось, наприклад, у Криму вже повним ходом йде перший чемпіонат, який має стати перехідним на шляху до більш професійного рівня. Наразі футболістів-профі там навіть на одну команду не назбирається, а про деякі колективи вперше довелося почути - "Голеадор", "Детонатор", "Рубін" тощо. Бігають собі хлопці за м'ячем - і то вже добре. Однак про єврокубки чи приїзд команд топ-рівня тут доведеться забути ще на довгі роки. 

Фішка сьома. Новий "лук" Кварцяного

Наставник "Волині" вже давно славиться своєю любов'ю до головних уборів. Запорізький "Металург", наприклад, він тренував у шапці з емблемою "Мілана". А ще у Кварцяного найрізноманітніші кепки і шапка-пєтушок, в якій він донедавна маячив перед камерами. Проте на грі з "Динамо" Віталій Володимирович буквально порвав своїм "луком" Євгена Левченка, знаменитого голландського модника. "Знакомый голландский футболист спрашивает, кто этот крестьянин. Говорю- это тренер. Не верит", - глузує Левченко у Твіттері. 

Фішка восьма, цитатна. "Донбас-Арена", Чорне море і слони

Я кричав "йдіть вперед". Навіть слони у цирку біжать туди, де потрібно (Віталій Кварцяний)

У випадку повернення цієї людини (Ярославського, - О.Б.), яка відродила харківський футбол, я готовий надати футболістів, які гратимуть за одну або дві тисячі доларів де завгодно, в будь-якому місті України, хоч на "Донбас Арені" (Дмитро Селюк)

Швецова треба було у човен посадити та через Чорне море пустити (Олександр Іщенко)

Чому мене весь час відправляють в цей "Рух"? Ні, мене там немає, і, звичайно, не заявляли в цю команду (Олександр Алієв)

Це дуже добре, коли їдеш по країні, яку поважаєш і цінуєш. Приїхали з хорошим настроєм. Відпочили в поїзді, поспали (Ігор Йовічевіч)

Ця гра повинна стати для команди екватором. Ми обов'язково зробимо висновки. Те, що сьогодні було на полі - це просто ганьба, і по-іншому це назвати не можна (Роман Санжар після 0:5 від "Дніпра")

Ніяк не можу зрозуміти, чому в Україні всі розлючені на Донбас і на тих, хто переїжджає в Росію (Богдан Бутко)

Коноплянка нагадує мені Рібері (Рональд де Бур)

Я повинен вибачитися, але повинні бути однакові критерії. Це червона картка в Африці, Австралії та Танзанії (Ігор Йовічевіч про фол Погорілого)

Європейська мотивація Коноплянки? Не треба себе продавати! Потрібно бути єдиним колективом. Коли одна людина починає виділятися, це може погано позначитися на атмосфері в команді (Володимир Безсонов)

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

До теми:

Упеелівські фішки. Роналду і Мессі проти "Металіста", або Чому краще програти 9:10

Упеелівські фішки. Про ворога народу, або Хто молитиметься за "Карпати"?

Упеелівські фішки. Мольфар проти "Говерли", "Шахтар" проти УЄФА, сепари проти Абхазії