УКР РУС

"Упеелівські фішки". Такого більше не буде

25 вересня 2013 Читать на русском

Заскріньте собі таблицю нашого чемпіонату, можливо, ви таке бачите востаннє.

Це, звісно, жарт. Але погодьтесь, якби перед початком сезону вам показали турнірне становище після третини зіграних матчів, ви б довго протирали очі. І я б разом з вами.

Вже не діють ніякі відмазки типу "будем разбираться" і "то таке", тому що 10 турів – це серйозний термін. Видно, хто як готовий до сезону і вже можна робити перші висновки. Що ми, власне, дуже коротко і спробуємо зробити та спрогнозувати, як далі розвиватимуться події.

"Металіст" - беззаперечний фаворит чемпіонату і кубка України, якому тільки на користь пішла дискваліфікація на сезон з УЄФА (як не дивно це звучить). Харків’яни зберегли всіх лідерів, зміцнили точково колектив якісними придбаннями і виглядають вкрай стабільно та переконливо від гри до гри. Доводилось чути думки деяких експертів про те, що у "Металіста" буде спад наприкінці року, але абсолютно незрозуміло, чим підкріплюються такі думки.

Маркевич і компанія вже мають солідний гандикап над головним переслідувачем – "Шахтарем". Звичайно, чотири очка відіграти на такій довгій дистанції можна ще сто разів, але по-перше, у "жовто-синіх" ніколи раніше не було і такої переваги, по-друге, знову ж таки, "Метал" не відволікатиметься на єврокубки. Інша справа, що в команди немає досвіду тримання удару на такій довгій дистанції. Це може звучати смішно, проте "Металіст" завжди мав якісь проблеми в чемпіонаті і дуже довго йшов до завоювання срібла. І то не обійшлось без допомоги самого "Динамо".

"Шахтар", незважаючи на те, що йде четвертим, залишається першим конкурентом "Металіста" у суперечці за корону. Так, "гірники" виглядають менш впевнено, ніж в попередніх сезонах, так, у середняків з’явився шанс відбирати у них очки. Та якщо ми подивимось у календар, то помітимо, що на підопічних Луческу очікують матчі проти дуже зручних команд. "Шахтар" активно набиратиме очки в наступних турах і, швидше за все, фінішуватиме на 1-2 місці в кінці року. В Європі все складніше, але у їхніх суперників по групі теж відбувається велика перебудова, тож якщо сильно не будуть тупити, а Луческу знову продемонструє мудрість, то можуть і з першого місця пройти далі. "МЮ" і "Баєр" далеко не ідеальні. "Сосьєдад" ми вже бачили, на що здатний. В минулому році таку групу донеччани пройшли б на одній нозі.

"Дніпро" абсолютно не вселяє довіри як кандидат на путівку в Лігу чемпіонів. Намагаються перемагати суперників на класі, але виходить з великим скрипом. Ця проблема тягнеться у "Дніпра" вже дуже давно і на відміну від "Металіста", команда не може подолати цього "синдрому середняків". Дніпрянам абсолютно нічого не бракує, крім віри у свої сили. Здається, вся проблема у головах футболістів. Фізичний стан відмінний, технічних гравців теж не бракує. Та вміє "Дніпро" "вчудити тоді", коли не очікує ніхто. Тому робити ставку на них – діло дуже ризиковане.

Кардинально протилежна історія з "Чорноморцем". Втрата головної зірки перед початком виступів, певні підсилення завдяки екс-кривбасівцям і списаному з "Шахтаря" Гаю – всі пророкували швидкий виліт Одесі з ЛЄ і боротьбу за середину таблиці. Григорчук ж сотворив щось немислиме. Команда перетворилась і зараз претендує на звання потенційної сенсації сезону номер один. На питання журналістів пан Роман відповідає часто обтічно і ми підозрюємо, що він там придумав щось абсолютно інноваційне. Тому що "Чорноморець", граючи в півсили, перемагає без напруження суперників в чемпіонаті, а минулого тижня ще й побили на виїзді Загреб – досвідченого лігочемпіонівського бійця, мотивованого преміальними своїм президентом. Втім, Одесі було начхати на динамівців, адже вони після блідого програного першого тайму вийшли, і по перерві без питань відвантажили Загребу дві "банки", повернувшись в Україну, де так само легко пройшли "Зорю". "Чорноморець" дивує, заворожує і лякає. Що буде далі? Команда, є таке внутрішнє відчуття, має ще запас і має куди додавати при потребі. Це дуже важливо. Якщо "моряки" не здуються до весни, як це часто буває в нашому чемпіонаті, "Чорноморець" зможе втрутитись у розподіль медалей і увійти в український футбол п’ятим грандом.

Про "Динамо" писати нічого. Всі говорять про "біло-синіх", наче на поминках. Зрозуміло одне – кожен матч для киян в чемпіонаті буде як останній і в кожному може трапитись будь-що. Зрозуміло, що поборотись за чемпіонство у цьому сезоні – це область фантастики, а за путівку в Лігу чемпіонів – це не просто мрія, а ще й вдалий збіг обставин для "Динамо" і жахливий для конкурентів. В минулому сезоні найтитулованіший клуб України вперше не пробився в ЛЧ – у цьому може вперше не потрапити на п’єдестал. Рекорди існують для того, аби їх бити.

Із "болотяних" команд, які намагаються крізь хащі та бруд пробитись уверх, найсимпатичніше виглядає "Ворскла". Василь Сачко показує себе хорошим молодим спеціалістом, добрим тактиком, має задатки вдалого стратега. Молоді фахівці в тренді у Європі, та й в Україні, тож чому б Сачку не поповнити когорту успішних спеціалістів, які починають свою кар’єру. Тим більше, що можливість  і бажання для цього є . "Ворскла" не так давно брала участь у єврокубках, їй сподобалось і вона, безумовно, хоче повернутись туди ще.

Про середняків чемпіонату пишуть мало і справедливо – кожного з них окремо розбирати важко, надто усі нестабільні. Наприклад, "Зоря" стартувала чудово, обігралана виїзді "Дніпро", розписала бойову нічию з "Металістом", а потім поникла і знову зарилась у джунглі таблиці. Те саме і з "Говерлою": підопічні Грозного симпатично проводили ігри проти грандів, і склалось враження, що цього сезону ужгородці поборяться мінімум за десятку. Та з кожним туром ведмеді впадали у глибшу сплячку. В 10-му турі вони нарешті переграи обезкровлений "Арсенал", який не знає, чого чекати в майбутньому, але це не привід казати, що звір прокинувся.

Яскраво виділяється "Севастополь", з його потужним складом, гучною підтримкою вболівальників, та якісною грою. І хоч севастопольці знаходяться в таблиці нижче від того ж таки "МетаДона", але потенціал у них відчувається куди глибший.

Барахтаються "Карпати" з "Волинню". У перших була світла пляма в матчі з "Шахтарем", проте там швидше зійшлись максимально всі найсприятливіші обставини докупи для перемоги, помножені на фарт і преміальні. У лучан розбалансованість як в грі, так і в результатах, але щось трохи "клюють по зернині" очки. З досвідом Кварцяного, навряд чи він допустить потрапляння команди у зону вильоту.

Запоріжжя теж списувати з рахунків не варто. Попри не найкращі результати, на відміну від минулого року, "Металург" виступає набагато сміливіше і за збереження прописки "козаки" ще поборються.

Викликає почуття гордості "Таврія", яка незважаючи на всі труднощі, б’ється з останніх сил, ковтає повітря і намагається не зіпсувати загальну картину чемпіонату, який, на думку багатьох, стане найцікавішим за усю історію незалежності України. Що це – ослаблення гри фаворитів УПЛ, зростання рівня інших команд, чи усі фактори одразу – про це зможемо робити перші висновки лише наприкінці року. А до того часу нас ще очікує багато інтригуючих подій.

Северин Стецюк