УКР РУС

"Упеелівські фішки". Суркіс все купив, Ахметов все продав

30 квітня 2013 Читать на русском

Футбольний соціум запідозрив українських грандів у нечесній боротьбі.

Базар-ліга

Суспільство наше настільки пропахнуте корупцією, що частіше дивуються, коли хтось з’ясовується чесним, ніж навпаки. В кінці кожного чемпіонату усі тільки те й роблять, що обговорюють можливі договірні матчі – хтось для того, аби завдяки цьому обібрати букмекерські контори (які знову масово прикрили, до речі), хтось просто, аби поспекулювати. Так чи інакше, а підозри падають на усіх, і навіть наша топ-четвірка не є винятком.

Тож навіть після зустрічі "Шахтаря" і "Металіста" з певним полегшенням довелось зітхати Рінату Ахметову, який зізнався, що тепер вболівальники менше говоритимуть про те, що "гірники" чимось хотіли допомогти "Металісту" посісти другу сходинку.

Але Рінат Леонідович помилився. За ним дуже уважно слідкували вболівальники суперників і все одно після гри звинуватили у "зливі". Мовляв, чому це він тішився голу "Металіста" і так засумував, коли відзначився Ільсінью, принісши "гірникам" четверте поспіль золото?..

Переносимось у Київ, де днем раніше було зіграно інший матч за медалі. Тут прихильники "Металіста" і "Шахтаря" можуть потиснути собі руки, адже ще задовго до гри вони були переконані, що "Дніпро" без бою віддасть перемогу, і воно сталось саме так. Крім того, доказів у прихильників теорії "договірняка" у цій зустрічі ще більше: по-перше, це любительський відеоаналіз, розміщений знизу, по-друге, це слова Євгенія Коноплянки в інтерв’ю телеканалу "2+2".

Що мав на увазі Євген, важко сказати, але по його загадковій усмішці і натяках можна зрозуміти, що якась нездорова аура таки витала навколо гри "Динамо" - "Дніпро".

Найбільш активні юзери мережі Інтернет зайшли ще далі у власних здогадках і взагалі вважають Коломойського співвласником "Динамо". Ну, типу на киян, як потенційних претендентів на Лігу чемпіонів, зараз краще робити ставку, ніж на дніпрян. А що – можливо в цій єресі щось-таки є?

Від себе можемо додати ось що: в Донецьку була реальна гра рівня Ліги чемпіонів, у Києві – бозна-що. Але всі ці розмови відійдуть на дальній план в найближчі вихідні, коли Харків та Київ вирішать долі срібних медалей. Так близько Мирон Маркевич ще ніколи не підходив до цієї мети.

"Металіст" заслужив, напрацював на те, щоб хоча б спробувати сили в Лізі чемпіонів. З іншого боку, це право треба ще довести. І сподіваємось, що арбітраж не зіпсує нам видовища. Бо останнім часом суддівство нагадує фільм жахів. І це стосується не лише УПЛ, в Лізі чемпіонів ми також бачимо грубі помилки.

Епізод з Девічем

Чи не найскандальніший момент туру. В ньому криється і драма (незарахований гол і втрата "Металістом" потенційних трьох пунктів), і чудова акторська гра (браво, П’ятов), і повернення Годуляна (нарешті нагадав про себе вкрай неоднозначним рішенням). Можна було б зарахувати цей гол не лише тому, що Девіч і справді правила не порушував, а і для того, аби припинились розмови про те, що всі суперечливі рішення приймаються на користь "Шахтаря". Але ж куди там…

"Шахтар"…forever alone

Якось символічно те, що донеччани опинились на верху турнірної таблиці у гордій одинокості. Четверте поспіль чемпіонство і восьме в цілому більшість вболівальників сприйняли зі спокоєм і без емоцій. Пам’ятаємо, колись у подібній ситуації було і "Динамо". Але вічно вигравати неможливо. Так, "Шахтар" стає все сильнішим, але і рівень чемпіонату зростає також (про те саме говорив і Луческу після зустрічі з "Металістом"). За певних обставин золота гонка може зав’язатись в наступному сезоні - дуже важливим є старт, це показав і сезон поточний. "Металіст" і "Динамо" надто багато втратили в першій половині, "Дніпро" провалив весняний стартовий відрізок. Кілька невдач – і все може піти по-іншому. Наразі важко уявити, щоб дала збій машина Луческу. Втім, здається, вже усі чекають наступного чемпіонату зі сподіваннями на більшу конкуренцію.

Наш чемпіонат чимось дуже схожий на німецький. Там теж дуже багато фанів ненавидять "Баварію" за її багатство, еґоїзм, трансферну вседозволеність . Подивімось на трансфер Ґетце з "Боруссії" за відступні по контракту 37 мільйонів. Хіба "Шахтар" не так само викуповував Девіча, Тайсона?.. Але навіть при таких обставинах Дортмунд в попередніх двох чемпіонатах не просто кидав виклик "Баєрну", але й знищував його. Чи знайдеться в УПЛ своя "Боруссія" в наступних сезонах – ось питання номер один.

Низи ніхто не помітив

Усі так захопились боротьбою за медалі, що зовсім не помітили, як запорізький "Металург" офіційно понизився в класі. Вже вдруге в історії. "Говерла" зберігає шанси, але у світлі її поразки від "Арсеналу" та перемоги "Карпат", ужгородців теж можна "привітати" з путівкою до першого дивізіону. Статус "команди-ліфта" "Говерла" підтримує вдало.

"Арсенал" крім того, що вирішив питання по збереженні прописки в еліті, знісши на шляху "Карпати" і "Говерлу" із загальним рахунком 7:2, також "каноніри" зуміли розрахуватись по боргах і з упевненістю дивляться в майбутнє. Цьому клубу - бути в УПЛ. Стосовно "Кривбасу" та "Волині" ситуація залишається відкритою. Команди щось і грають наче, але без ентузіазму. Щоправда, у "Волині" обіцяють це компенсувати поновленням Кварцяного на посаді коуча. Гравці команди вже очікують на кроси із рюкзаками, наповненими цеглою, спрінти "на життя" з вівчаркою Віталія Володимировича і, звісно, епічні тренування голкіперів "Волині", які захищатимуть не ворота, а автомобіль коуча. І спробуй ризикнути життям – пропустити м’яч.

А наразі чекаємо нового туру і нових фішок. Ще приємніші ці очікування, коли паузу в чемпіонаті заповнює неперевершена Ліга чемпіонів…

Северин Стецюк