УКР РУС

"Упеелівські фішки". Напередодні Класико

2 вересня 2012 Читать на русском

В очікуванні центрального матчу першого кола.

Звісно, завтрашню гру між "Шахтарем" і "Динамо" можна було б охрестити і "грою року", однак навряд чи командам вдасться перевершити квітневий матч, який увійде до історії українського футболу як один з найскандальніших.

Кінець насмішок

Розпочати "Фішки" хотілося б з кількох слів про ужгородську "Говерлу", яка привернула до себе увагу спільноти завдяки повній беззубості у стартових семи турах Прем’єр-ліги. Командам, які виходять в елітний дивізіон, завжди важко стартувати, але щоб у перших семи матчах не набрати жодного очка – це ще потрібно так уміти.

І якщо в перших турах давалась взнаки розхлябаність футболістів "Говерли-Закарпаття", більшість з яких, до речі, потім звільнили, то ближче до осені в закарпатців почали виникати проблеми із суддями (чи то у суддів почали виникати проблеми із зором). Навіть Олександр Шуфрич, який погрожував зняти команду із чемпіонату, визнавав, що, можливо, упередженості і не було конкретно стосовно "Говерли", але суддя повинен бути дискваліфікований за грубу помилку. Ну й справді, скільки можна терпіти подібну "кашшаївщину"? Навіть Шарафутдінов побачив взяття воріт!

)

А може, треба змінити правила ФІФА спеціально для таких арбітрів і зараховувати тільки "чисті" м’ячі? А то якось так не зрозуміло – перетнув снаряд лінію воріт, не перетнув. От бачили, як Фалькао "аристократам" забивав? Оце м’ячі!

Зрештою, вчора "Говерлі" дали зіграти у її футбол. Заяви Шуфрича-молодшого таки дали свій пропагандистський ефект . Та й Ужгород у зустрічі проти "Таврії" продемонстрував красивий футбол, заслужено отримавши перші пункти в турнірну таблицю. Тому сміятись із закарпатців про їхній "повний нуль" вже не актуально.

А в світлі постійних звільнень у запорізькому "Металурзі" та ймовірного зняття очок з "Карпат", позиції "Говерли" не здаються такими примарними.

Сію-сію, посіваю…

Вболівальники "Дніпра" і "Металіста" ненавидять один одного, це ж стосується і київсько-донецького протистояння. Обидва вболівальницькі фронти неабияк тішаться, коли їхні опоненти зазнають краху, особливо в єврокубках. При цьому мало хто задумується, що всі наші клуби об’єднує єдина ціль- таблиця коефіцієнтів. У цьому сезоні за вдалого збігу обставин, а саме, якщо наші клуби здійснять серйозний ривок чи то в Лізі чемпіонів, чи то у Лізі Європи, то вже скоро ми зможемо розраховувати на три команди у чемпіонській лізі. Тому про неприязнь вболівальникам потрібно забути, коли йдеться про єврокубкову кампанію.

Жереб для наших представників був сприятливим і цікавим водночас. "Шахтар" і "Дніпро" перевірять свої сили у матчах проти потужних суперників. Тільки різниця в тому, що "гірники" можуть і повинні проходити "Юве" і "Челсі", бо вже давно вийшли на солідний рівень гри і результатів, а от "Дніпро" лиш спробує щось протиставити ПСВ і "Наполі". "Металіст" вже давно є одним з топ-бійців Ліги Європи, тому якщо підопічні Маркевича гратимуть без травм і не в півноги, то можуть перевершити свій минулорічний успіх. Харків’янам ще трішки очок добрати і вже наступного сезону вони будуть сіяні з першого кошика. Тобто можна впевнено проходити в груповий раунд Ліги чемпіонів в майбутньому і зовсім не боятись процедури жеребкування.

А що ж "Динамо"? Там все зрозуміло без слів. В команди нема гри, тактику тренера жорстко критикують футболісти (аби тільки "сплавляти" не почали). Набрати потрібну форму за 18 днів – доволі складно, та й сумнівно, що Сьомін відмовиться від "автобусної" тактики з Ідеє за кермом цього баса. Так що всі сподівання на Коваля-Шовковського та Брауна-бомбардира. А шкода, бо група нескладна і прохідна. Залишається лиш вірити…

Українське Ель-класико. Нова історія

Кожне протистояння "Шахтаря" і "Динамо" - це абсолютно нова епопея, яка має свій неповторний сценарій і дух. Його уже давно можна зрівняти з іспанським аналогом, адже в кожній команді є свої Мессі та Кріштіану, Пуйоль та Пепе, Вальдес і Касільяс. Та й домінування в чемпіонаті України цієї парочки схоже на те, що робиться у Прімері. Тільки ось в минулому сезоні "Реал" перервав гегемонію "Барси", чого "Динамо" не вдається зробити у битві з "гірниками". Розглянемо ключові "фішки" напередодні ключового матчу першої половини сезону в Україні.

Феміда

Ігри в Донецьку майже завжди завершуються скандалами. У Києві це чомусь трапляється рідше останнім часом, а от в столиці Донбасу без біятик та вилучень не обходиться.

Після того, що натворив Юрій Вакс у квітні, ще більшу увагу до себе навколо цього матчу привернуло суддівство. "Смертником" обрали Анатолія Абдулу з Харкова. Він вже працював на грі цих команд восени минулого року в рамках матчу 1/8 Кубка України. Тоді "гірники" виграли у Києві з рахунком 3:2. Абдула не випустив тоді з-під контролю матч, можливо, саме тому йому довірили завтрашню гру.

Фейр-плей і повага

Якщо навколо іспанського класико завжди підігрівається інтерес у пресі, та й гравцями обидвох команд, то в нас навпаки. Напереродні недільної зустрічі суперники поважливо один про одного висловились. Так, Луческу привітав динамівців з виходом в груповий етап ЛЧ і побажав киянам там здобувати очки до українського рейтингу, а Срна сподівається, що матч пройде без конфліктів та скандалів. Такий інформаційний штиль, що аж незвично…

Вигода "Дніпра"

Підопічні Рамоса, в разі осічки киян у Донецьку, отримають другий шанс в сезоні вийти на другу сходинку. Одначе, свою минулу нагоду дніпряни розтринькали. Власне, буде важко і цього разу, адже "Дніпру" доведеться після важкої перемоги над "Слованом" перемагати "Ворсклу". З іншого боку, в команду прийшли Селезньов і Федецький, які мають допомогти "біло-синьо-голубим" додати в свіжості.

Що може "Динамо"?

Жахливий домашній матчі проти "Боруссії", що ледь не перетворився у найпровальнішу гру киян за роки, не дає підстав говорити про реальний успіх "біло-синіх" проти "Шахтаря". Чемпіони перебувають у відмінній формі, в чудовому настрої і вдома динамівцям вони ще нічого не віддавали.

Самі кияни відкрито говорять навіть не про те, що вони їдуть за перемогою, а про те, що "дадуть бій" (слова того ж Суркіса). Тобто, очевидно, "Динамо" спробує зіграти внічию, не відпустивши "гірників" у шести очковий відрив. А там, хтозна, може, й Ідеє знову зметикує якусь ідею і знову врятує Сьоміна і Ко.

До слова, матч ще й перетвориться у зустріч двох голеадорів – Мхітаряна та Брауна. І якщо Ідеє має сім голів на рухунку (тобто, по м’ячу в матчі), то Генріх забив 11 штук – на гол менше, ніж вся команда "Динамо" у семи турах…

Враховуючи інтереси країни

Дуелі "Динамо" і "Шахтаря", як вже зазначалось, часто провокують скандали, що негативно може вплинути на гру збірної. Останній конфлікт, на щастя, вдалося Олегу Володимировичу погасити, та й під час Євро сваритись не бажав ніхто. Не хочеться, аби напередодні важливої гри проти Англії гравці "Шахтаря" і "Динамо" побили горщики. Нехай переможе футбол!

Северин Стецюк