УКР РУС

"Упеелівські фішки". Львівсько-одесько-київські пристрасті

15 березня 2013 Читать на русском

Незважаючи на те, що весь світ обговорює результати жеребкування Ліги чемпіонів, нам є про що поговорити й стосовно наших внутрішніх футбольних справ.

Війна №1

У зв’язку з послабленням гри і турнірного становища київсього "Динамо", протистояння вболівальників Києва і Донецька, що було головним в останнє десятиліття, відійшло на другий план. Можна було очікувати виплеску дніпропетровсько-харківської нелюбові чи києво-харківської, втім, на перший план наразі вийшли інші баталії. У минулому турі статус "матчдей" отримала зустріч "Карпат" і "Чорноморця". Усім відомо, що серед активних вболівальників одеситів чимало прихильників проросійських ідей. Ще під час гри із "Ворсклою" фанати "моряків" почепили на своєму фан-секторі перевернутий прапор України із тризубом і написами "Слава Україні!" та "Львів".

Ця провокаційна витівка ще більше підвищила градус протистояння, а зважаючи на те, що "Карпати" і "Чорноморець" ведуть боротьбу за єврокубки, напруження сягало апогею. Власне, воно передалось і на поле, де футболісти більше бились за м’яч, аніж проводили змістовні, виважені атаки. Нервозність відчувалась у всьому.

З Одеси прибуло понад 300 фанатів, які не "стушувались" у столиці Галичини, проявляючи росіянізм всіма можливими аудіовізуальними методами. Причому як на стадіоні, так і поза ним.

Могло це, звичайно, завершитись і більш печально, якби не правоохоронці, що забезпечили одеситам достойний супровід.

Проте на цьому історія не завершиться. Адже вже 26-го березня в Одесі грає збірна України і хтозна, що може трапитись там. Матчі збірної завжди єднали не тільки фанатів всіх українських команд, але і державу, тому важко повірити, що цю традицію вдасться комусь порушити.

Та як бачимо, фанатські протистояння передають естафету клубам. Після карпатівсько-одеської війни починається новий етап боротьби: на зміну львів’янам прийшли динамівці, які матч 22-го туру проведуть саме в Південній Пальмірі.

Блохін теж майстер підколоти противників. Олег Володимирович затіяв непотрібну, здавалось би історію, пов’язану з перенесенням гри "Чорноморець" - "Динамо", посилаючись на те, що збірники не встигнуть відпочити. Це при тому, що в них "чистими" після матчів збірних у вівторок було б три дні відпочинку … Але на перший план вийшла боротьба за честь клубу. Схоже, у Києві не на жарт сприйняли виклик підопічних Григорчука, а опуститись "біло-синім" на 5 місце в чемпіонаті – це ганьба історична. Тож усіма можливими методами Блохін хоче перенести гру на максимально комфортний термін. І хоч навіть це ще не гарантує киянам позитивного результату, вони все одно радикально налаштовані не здавати своїх інтересів і, кажуть, що навіть шантажують Федерацію базою, яку грозяться не передати в користування національній команді. Одним словом, боротьба в районі 5-ї позиції в таблиці заварюється не жартівлива і маємо привід поговорити про те, що "Динамо" вже всерйоз поглядує на суперників позаду себе. А їх то лише тішить і надає мотивації.

"Упеелівські фішки", щоправда, від цього не радіють. Краще би "Динамо" зіграло матч проти одеситів у п’ятницю. Взагалі нашим клубам треба грати як в Англії, по максимальному графіку, щоби потім легше було "вкатуватись" в єврокубкову програму. А то починається потім ниття…

Що придумає цього разу Рак?

Інтернет розривають приколи над Ярославом Ракицьким: яку відмазку центрбек "Шахтаря" придумає тепер, коли Фоменко знову викликав його у збірну.

Хоча, кажуть, Ярік таки зіграє. Ну, проти поляків так точно. Ну, просто не царське то діло грати в товариських матчах.

УПЛ стане емоційнішою

Офіційний сайт Прем’єр-ліги повідомив сьогодні, що тепер у 18-х країнах Сходу можна буде переглянути матчі УПЛ. Дуже вже хочеться послухати бодай один матч у виконання арабського коментатора. І хоч нічого, за виключенням імен футболістів, не буде зрозуміло, все одно слухати таку трансляцію буде відверто приємніше, аніж окремих наших "гуру мікрофонів". Пардон за відвертість.

Просто недавно один відомий український коментатор 90-х років зазначив, що йому не подобається, як деякі його молоді колеги намагаються скопіювати поведінку південноамериканських журналістів, і собі емоційно коментують матчі. Мовляв, нашій ментальності непритаманна така екстраверність. Ну, вибачте, а ви не спитали, чи їм подобається ледь поголовна флегматичність українських коментаторів? Мабуть, ні. Тому шукатимемо тепер в інтернеті трансляції матчів в УПЛ за участі арабських комантаторів.

Северин Стецюк