УКР РУС

Упеелівські фішки. Чердак із привидом коментаторішкі

19 травня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" - про історичний півфінал "Дніпра" і чорну заздрість північних територій, чемпіонство "Динамо" і тертя "Шахтаря" з ФФУ.

Фішка перша. Ми – у фіналі!!!

У ніч із четверга на п’ятницю заснути було практично неможливо. Ті, що святкували (футбольні вболівальники) перетворили у пекло відпочинок тих, що не святкували (тобто диваків). Зі зрозумілих причин тим, першим, вранці дещо важко було пригадати подробиці цього дивовижного вечора і ночі, але «то таке». За кілька днів безперервних дифірамбів на адресу Маркевича і його бойової Команди написано-переписано вже багато. Зупинимося на кількох моментах.

Перше. «Наполі» не вміє програвати. Ще після першого матчу у Неаполі італійці у всіх бідах звинувачували бригаду арбітрів, а Де Лаурентіс навіть вколов персонально президента УЄФА Мішеля Платіні. Після фіаско у Києві – знову претензії до голу Селезньова, хоча правила у ключовому епізоді порушували скоріше на Євгенові. Крайнім чомусь виявився… П’єрлуїджі Колліна. «Пройшов вже майже тиждень, а П'єрлуїджі Колліна так і не надав пояснень конфлікту інтересів, який виник. Наш співвітчизник не тільки курує європейських суддів, а й працює в ФФУ разом зі своїм помічником Лучано Люсі, куди його запросив відомий Григорій Суркіс», - пише італійська преса. Після бою кулаками не розмахують – це не про гарячих хлопців із півдня Італії. Постфактум зневажаючи суперника, який взяв гору, неаполітанці дещо нагадують хокейну збірну Росії, яка після вльоту канадцям майже у повному складі покинула лід, не вшанувавши державний гімн принципового суперника. Це удар нижче пояса для самих себе. Але «Наполі» не зупиняється.

Друге. Росіяни заздрять по-чорному. Одразу після матчу російський коментатор Георгій Черданцев залишив недвозначний пост у Твіттері, суть якого наступна: якщо у фінал Ліги Європи виходять такі команди, як «Дніпро», - це дискредитація турніру і його пора закривати. Накликавши на себе праведний гнів громади (не тільки української, варто зауважити), цей коментаторішка (пригадуєте його «тренеришка» на адресу Унаї Емері?) спробував виправдатися, однак вийшло якось незграбно. До того ж фразою  «Да вынесет вас Севилья, успокойтесь!» він знову усе перекреслив. Таки шовініст, якого душить жаба.

«Зеніт» з його казковим бюджетом вилетів із ЛЄ, «Динамо» (Москва) – теж відпочиває – зусиллями «Наполі», до речі. А тут українська, понімаєш, командочка, зібрана «з коліс», та ще й надзвичайно лояльна до полків, що наполегливо дають відсіч російській зброї. Не знаю, чи читав Черданцев нищівні відповіді від своїх українських колег – Володимира Миленка і Михайла Співаковського, але в тому, що він дивитиметься фінал ЛЄ із шаликом «Севільї», сумнівів немає.

Третє. Не мужик. «Завтра я чекаю офіційну інформацію, що Гонсало Ігуаїн завершив кар'єру. Він же обіцяв, що завершить кар'єру, якщо "Наполі" не вийде у фінал. Думав, що «Дніпро» - це не команда. Ми – команда,  та ще й показали це. Мужик сказав - мужик зробив. Подивимося», - перші слова Артема Федецького після фінального свистка. Лідер «Дніпра» озвучив думку ста відсотків уболівальників, які були в темі. Але минула п’ятниця, закінчилася субота, а Гонсало не поспішав із прощанням. Точніше, прощання у нього буде. Але лише з «Наполі». Подейкують, Піпіта поїде в «Атлетіко». Ну, ми все зрозуміли.

Четверте. А нам – своє робить. «Дніпро», попри чемпіонат і національний Кубок, готується до вирішального двобою у Варшаві. Мирон Богданович сказав прямо: «Мене цікавить тільки фінал». Переможцеві – все, переможеному – нічого. Хоча це більше стосується «Севільї», на якій зараз величезне психологічне навантаження, як на «очевидному» фаворитові. «Дніпро» ж уже здобув всенародну любов і європейське визнання.

До речі, саме українська команда матиме на «Народовому» відчутнішу підтримку «дванадцятого гравця», адже крім наших фанатів і поважних уболівальників за «Дніпро» топитимуть, здебільшого, і поляки. Там вже в курсі, звідки Маркевич родом, а до галичан ставлення по старій пам’яті – дещо лояльніше, ніж до решти українців. Ось, наприклад, польські коментатори щиро раділи з успіху дніпрян.

П’яте. Найвірніші. Обговорюючи успіхи «Дніпра» не можна оминути своєю увагою і внесок ультрас. Ще коли кияни дивилися крізь пальці на домашні матчі команди, найвідданіші її прихильники  завжди були поруч. Ну а гра проти «Наполі» стала, звісно ж, апогеєм. Далі – без коментарів.

Фішка друга. «Динамо» - чемпіон!

Двічі за чотири дні столиця Неньки перетворювалася на велетенський казан, у якому варився футбол і парували позитивні емоції. Обігравши у важкому матчі не найсильніший склад «Дніпра», «Динамо» вперше за останні шість років здобуло чемпіонський титул. Ані в часи Союзу, ані при Незалежності киянам ще не доводилося настільки довго боротися за повернення трону. Безперечно, це «золото» довіку викликатиме алергічну реакцію у таборі «Шахтаря». Мовляв, нерівні умови, «сурогатний чемпіонат» і т. д. Але, як то кажуть, результат – на табло.

Успіхи команди Реброва не залишилися непоміченими. Сергій Станіславович увійшов до топ-тридцятки найкращих тренерів сезону. Символічно, що на тридцяте травня заплановане урочисте святкування чемпіонства. На концерті, за словами віце-президента «Динамо» Олексія Семененка, виступить Святослав Вакарчук, Олександр Пономарьов, а також Потап і Настя, Світлана Лобода… Ви собі уявляєте цю гримучу суміш на одній сцені? Вочевидь, у клубі вирішили вдовольнити музичні смаки абсолютно усіх категорій вболівальників «біло-блакитних», від чого дуже сумно тим, у кого алергія на попсу. А лідер «Океану Ельзи» тим часом відпочиває під нічним небом Вічного міста, не один раз пригубивши і за «Динамо», і за «Дніпро» :-)

Фішка третя. «Шахтар» і ФФУ – градус зростає

А скринька Пандори ніяк не бажає зачинятися. Днями ФФУ відхилила протест на жовті картки Ярослава Ракицького і Тайсона, отримані в матчі із «Динамо». «За відсутності підстав», - аргументували своє рішення чиновники. На відповідь «Шахтаря» довго чекати не довелося. «За великим рахунком, це рішення КДК аніскільки не здивувало, - каже Сергій Палкін, гендиректор «Шахтаря». - Тому що вони вже пішли цим шляхом, і будуть йти по ньому до кінця. Ніякого обгрунтування рішення по Ракицькому і Тайсону не надали - просто "відмовити" і все. Зараз ми зробили запит, щоб вони конкретно пояснили причини. Був лише один рядок в їх повідомленні: мовляв, так і так - "відмовити" і все на цьому».

Директор «Шахтаря» з маркетингу і комунікацій Юрій Свиридов зайшов ще далі, розкритикувавши президента ФФУ Андрія Павелка. «Здавалося б, з приходом нового керівництва Федерації щось мало змінитися. Ідеї ​​висловлюються досить розумні, але, на жаль, все на рівні заяв і залишається, - вважає пан Свиридов. -  Щоб щось змінити в масовому футболі, потрібні конкретні цифри. В першу чергу - знати кількість тих, хто грає у футбол. Єдиний документ, де фігурує така цифра, - це програма ФФУ, яку прийняли ще в 2014 році, ще при Конькові. Контроль за її виконанням вже тоді був покладений на Павелка, так що він повинен з цими цифрами бути знайомий».

Напруга у відносинах ФФУ – «Шахтар» лише зростає, а літні канікули не означають, що в цій суперечці сторони візьмуть паузу. Найближчим часом доведеться визначатися із форматом чемпіонату на наступний сезон, і неважко спрогнозувати, що буде у випадку, коли обраний варіант не влаштує «гірників».

Фішка четверта. Життя у трясовині

У всіх попередніх випусках «Фішок» ми майже не звертали увагу на те, що робиться нижче Прем’єр-ліги. А там чимало цікавого. Цими днями, наприклад, з Першої ліги вилетіла «Буковина», натомість підвищилися класом «Оболонь-Бровар» і «Черкаський Дніпро» - клуби, які у другому за силою дивізіоні нашого футболу точно не будуть статистами. Шанс на успіх є і в кременчуцького «Кременя», що йде третім. Колись вищоліговий клуб зіграє перехідні матчі із 14-ю командою Першої ліги, якою наразі є «Миколаїв».

Стрий до підвищення у класі не дотягнув

А ще у Другій лізі є клуб «Арсенал-Київщина». Цими днями «каноніри» презентували свій талісман – білченя Арсік, який до лоскоток в очах і гомеричного сміху нагадує Берні, що робив погоду на Євро-1988. Як то кажуть, знайди десять відмінностей.

Фішка п’ята, цитатна. Блондин Коноплянка і «паперові леви»

З гри в гру повторюються одні і ті ж суддівські помилки. Ось і цього разу арбітр стоїть в трьох метрах і косить під дурника (Микола Морозюк)

Я не здивуюся, якщо арбітри можуть ставити на пенальті в наші ворота (В’ячеслав Грозний)

Я не хочу жити, якщо не буду грати у футбол (Сергій Рибалка)

Вважаю, що наша команда за всіма параметраминабагато сильніша, ніж "Дніпро" і "Динамо" (Дуглас Коста)

Що готовий зробити у разі перемоги у фіналі Ліги Європи? Пропонуйте варіанти. Я подумаю над ними. Поголитися налисо? Ніколи в житті. Навіть якщо грошей не буде і ви запропонуєте якусь суму - ніколи! Пофарбувати волосся в білий колір? Давайте! (Євген Коноплянка)

Важливо, щоб тренери "Карпат" звернули увагу на дії своїх гравців при боротьбі. Вони ж "леви"? А виходить, що вони паперові "леви", після кожного зіткнення падають, кричать, неначе якусь серйозну травму отримали, а потім встають і біжать (Юрій Вернидуб)

Я можу офіційно запитати, чи не відчуває ФІФА дискомфорту, що в 2018 році чемпіонат світу буде проходити в країні, яка воює з Україною? (Збігнєв Бонек, президент Федерації футболу Польщі)

Черданцев, скажи спасибі, що нас не звели з «Зенітом»! А щодо закрити Лігу Європи, зараз «Дніпро» виграє і потім закривай (Роман Зозуля)

Якщо тотальна їб***тість виліковна, я готовий ініціювати збір коштів на лікування цього барана (Віктор Вацко у відповідь на твіт Черданцева)

Ми зараз живемо в такій ситуації, що ця перемога була потрібна всій Україні. Ми грали сьогодні для простих людей, які зараз живуть у стані війни. Кожен день гинуть наші люди. Сьогодні всі ті хлопці, які зараз на Сході воюють, ймовірно, дивилися футбол, ми для них теж грали (Мирон Маркевич)

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Окремі ілюстрації - з Брутального футболу і Ультрас України