УКР РУС

"Упеелівські фішки". Бан донеччанам за сепаратизм!?

6 серпня 2013 Читать на русском

Після ігор між "Шахтарем" та "Динамо" статті завжди переповнені емоціями.

Втім, сьогодні випуск фішок буде більш розважливим, ніж аналітичним, тому що про гру в Донецьку сказано навіть забагато. І вставляти свої п’ять копійчат не випадає, тим паче, що кожен все одно залишиться при своїй точці зору. Погодьтесь, "Шахтар" і "Динамо" настільки непримеренні суперники, що переконувати одну зі сторін у правдивості тої чи іншої точки зору – дармова справа. Одна гра від іншої не відрізняється лиш в одному – усі вони завершуються гучними скандалами, які поповнюють золоту колекцію УПЛ. І кожен подібний матч та його наслідки затьмарюють собою усі інші, не менш цікаві новини. Тому сьогодні ми зробимо наголос у фішках на тих подіях, які також достойні уваги, але усі про них забули через гру на "Донбас-Арені". Хоча і "гірників" з киянами теж увагою не обділимо.

Повернення Вацка

Найкрутіша подія у світі української телевізійної журналістики – це камбек у коментаторське крісло одного з найкращих фахівців своєї справи, зрештою, що там применшувати його заслуги – найкращого коментатора України 2012 року (за гру Україна – Швеція) – Віктора Вацка. Мабуть, ми не перебільшимо, якщо зауважимо, що цієї події очікували від дня, коли пан Віктор заступив на пост віце-президента "Карпат".

І ця звістка настільки радісна, що навіть нема бажання розжовувати і придумувати, чому у Віктора не склалось в "Карпатах". Хочеться чимскоріш почути його голос у ефірі ТРК "Футбол" під час матчів УПЛ чи Бундесліги. Так кортить ще написати "і збірної України", але для цього потрібно потрапити у Бразилію (адже на матчах збірної на телеканалі "Інтер", який демонструє матчі національної дружини, працюють інші гуру мікрофона).

"МетаДон" а-ля "Карпати"

Максимову в понеділок сказали, що він вільний. Ви пропустили цю новину? Ну, тоді ви зараз повинні сидіти шокованим біля монітору. Керівництво "Металурга" не дало можливості наставнику, який створив колись цукерочку з "Кривбаса", і багатьма розглядався реальним кандидатом на те, аби змінити Рамоса на посту тренера "Дніпра" (як-не-як, Вільйович у структурі Коломойського працював). Втім, в Донецьку вирішили не чекати і не дали змоги Максимову виправитись за ганебну поразку від "Кукеса" в Албанії. Та і за перші невдачі у чемпіонаті.

Ніхто не тягнув босів "МетаДона" за язик, коли перед стартом сезону вони "заїкнулись", що хочуть посісти четверте місце. Та навіть якби сказали чемпіонство виграти Максимову, робити висновки на початку серпня – повна дурість. Можливо, це навіть одна з найбільш ранніх відставок в історії чемпіонату України. Згадується позаминулий сезон, коли "Дніпро" повністю завалив старт, однак Рамоса не звільнили і він цілком пристойно вийшов із ситуації, в яку сам потрапив.

Змінили Максимова на старого знайомого П’ятенка, який, до слова, мав необережність провались з "МетаДоном", коли той востаннє брав участь в кваліфікації Ліги Європи. Так, П’ятенко знає команду, але чи це та фігура, яка здатна хоча пройти пройти албанців, а не те, щоб вирішувати поставлені перед клубом завдання взагалі?!

Пан Юрій, впевнені ми, без роботи не залишиться. Такий тренер потрібен будь-якому з клубів УПЛ. Можливо, навіть у "Карпатах" його побачимо. Там теж при першій нагоді змінюють наставника. А якщо згадати, скільки колишніх підопічних Максимова грає зараз у Львові, і додати сюди те, що "зелено-білі" входять до "пулу Коломойського", то приїзд Максимова у столицю Галичини цілком ймовірний. До слова, його туди колись вже навіть сватали.

А з "Металургом" печаль. І команда там начебто непогана, але якось на неї "підзабили". Всі гроші власник вкладає в краснодарську "Кубань", де і стадіон будують, і команда сама дуже високого рівня. "МД" став жертвою зміни пріоритетів господарів, через що і страждає сьогодні.

Лозаннський вердикт

Загострення боротьби в чемпіонаті можна пояснити тим, що команди назагал вирівнялись, але аж ніяк не тим, що зріс загальний рівень команд. Навіть візуально помітно по перших іграх наших представників у єврокубках, як складно ми входимо в сезон.
І тут, наче грім серед ясного неба, суд Лозанни виніс рішення по матчу "Металіста" і "Карпат". Причому цього рішення чекали стільки часу, а оголосили його акурат тоді, коли вже ніхто й не сподівався (закон підстави).

Кінець кінцем, гру таки назвали договірною (вперше матч в Україні нарешті назвали саме таким офіціно – цедуже непересічна подія насправді) і тепер журналісти, коли говоритимуть про той матч, можуть нарешті викинути з речення слово "нібито" (договірний). Бронзу 2008 року у харків’ян забрали, а головного організатора затії, Євгена Краснікова, відлучили від футболу. Поки Курченко придумуватиме, як зробити так, аби Красніков підпільно продовжував займатись трансферною діяльністю клубу (адже без його допомоги "Металіст" на траснферному ринку - не гравець), на віце-чемпіонів очікує, можливо, ще більше покарання. Весь Харків тепер трусить від новин про те, що УЄФА може задля чистоти репутації відчислити український клуб з Ліги чемпіонів. Навіть з’явилась інформація про те, що ПАОК вже відмінив поїздку в Харків. Наразі це схоже на істерію, а поки нема офіційної інформації з офісу Мішеля Платіні, сподіватимемось, що все обійдеться для "Металіста", інакше це завдасть невідворотного удару по амбіціях України в єврокубках.

"Шахтар" - "Динамо". Головні тези

Довелось перечитати масу коментарів на тему зустрічі. І от, що головне з неї винесли:

- За переконанням донецьких вболівальників, вчорашня травма Ярмоленку "воздалась" за його грубу гру навесні проти Степаненка. Різниця тільки в тому, що Ярмолу Тайсон таки зламав, а ось Тарас, на щастя, тоді уник травми.

- Неабиякий резонанс викликала новина про те, що фанати "Шахтаря" скандували на "Донбас Арені" "Дави хохлов". Дивно, вони це кричать останні вісім років, а до якогось журналіста ця новина добралась лише вчора. Ну, новачок мабуть. То ми йому у "Фішках" пояснимо, що донецькі вболівальники не є сепаратистами чи українофобами, ні. Просто у всіх фанатів клубів є прізвиська. У донеччан – "кроти", у запоріжців –" бомжі", у львів’ян – "лемки", а у динамівців – "хохли". Так ще давним давно їх назвали "спартачі". І у кожному ворожому місті – Одесі, Запоріжжі, Харкові, Донецьку вболівальники скандують: "Дави хохлов!". Ось вболівальників "Севастополя" солідно оштрафували за скандування "Дави жидов!": за прояв антисемітизму. Якщо КДК ФФУ хоче бути послідовною, то на найближчому засіданні "Шахтар" має бути покараний за сепаратизм, виходить?! А це вже, до речі, відкриття кримінальної справи. "Наш суд – самый гуманный суд в мире".

- Тема із скандалами і суддівством у матчах за участю "Динамо" і "Шахтаря" набридла дуже сильно. Втім, наголоси вже ж розставимо. Отже, Колліна сьогодні заявив, що дії Швецова не вплинули на хід результату матчу (цікаво, а як суддя може вплинути на хід – забити гол у ворота команди, яка йому неугодна?). В той же час кияни, звісно, не згодні з Колліною і називають його ледь не другим Ваксом. Позаяк, прихильники "Динамо" згодні, що їхня команда не показала класу в Донецьку і яскравої гри. Висновок: треба показувати переконливий футбол і перемагати суперника начисто, аби не розпускати нюні кожного разу після поразки (пардон за грубість).

Думка туру

Гранди виглядають на старті настільки блідо, що навіть "Зоря" з "Говерлою" за декілька турів, схоже, зможуть здертись на вершечок турнірної таблиці.

Бонуси

Пристрасті навколо матчу "Шахтар" - "Динамо" тільки почали стихати, а на вихідних нас чекає порція ще одного ненависницького протистояння.

Фанати "Динамо" проти "Беркуту".

Тематичний банер ультрас "Волині"

УПЛ - це непоступливість та безкомпромісність

Северин Стецюк, для "Ф24"