УКР РУС

Улюбленець Земана з "Карпат"

4 листопада 2014
Автор: Яна Дашковська

Помилка залишила Авелара в Італії, щоб чеський спеціаліст відкрив його Серії А.

Лівофланговий Данілу Авелар перебрався на Сардинію з «Карпат» ще у 2012 році. Екс-президент клубу Массімо Челліно особисто літав у Львів на перемовини, щоб забрати бразильського  футболіста з італійським паспортом (предки з Умбрії) у свою команду за 1,8 мільйонів євро за формулою оренди з правом викупу. «Кальярі» – не перша спроба Авелара засвітитися за межами України, але у «Шальке» не склалося. Не складалося і у острівній команді, де захисник потрапляв в основу з перемінним успіхом, протягом двох сезонів ведучи безперервну конкурентну боротьбу з вихованцем клубу Ніколою Мурру і нічим особливим не вирізняючись на фоні своїх колег. Важко сказати чому так, адже, як мені підтверджують, його таланти чудово проглядалися ще під час виступів у Львові (не буду обманювати, що я слідкувала за його грою у ті часи).

Зимою 2014-го Челліно вирішив забрати Авелара у свій інший клуб – англійський «Лідс», але неочікувано втрутилася доля: 31 січня, в останній день трансферного вікна, необхідні документи вчасно не відправилися – і перехід завершений не був. Бразилець залишився на острові, що на той момент не виглядало надто перспективно з професійної точки зору, але теплий клімат, красиве море, спокій, гарні місцеві дівчата, які, за чутками, дуже прихильно ставляться до цього симпатичного плейбоя… Не все так погано!

А потім Томмазо Джуліні викупив клуб у Челліно та запросив Земана. Зденек – тренер, який здатен кардинально змінити кар’єру будь-якого футболіста, особливо якщо той зуміє знайти з ним спільну мову. Авелар – не стереотипний бразилець, який виріс у вбогих фавелах і тому  сходить з розуму від раніше ніколи не бачених грошей. Його батько – адвокат і належить до вищого прошарку середнього класу.  Невідомо, як він сприйняв кар’єрний вибір сина (його справу наслідує 18-річна дочка), але культурі праці навчив. А навряд чи існує щось, що Земан цінує у своїх підопічних більше.  Хіба що те, що в Італії називають «хороші ноги», тобто вміння «порозумітися» з м’ячем.

На полі Авелар – типово земанівський фланговий захисник, який невпинно мотається вперед-назад, бере участь в обороні (наскільки це потрібно чеському спеціалісту) та атаці, активно підігрує партнерам та навіть забиває сам. Забиває, переважно, з пенальті, але, як показав матч проти «Емполі», може і зі штрафного закрутити. У зустрічі з «Міланом» не відзначився на табло, але виступив якісно, як і уся команда; у невдалій грі з «Лаціо» участі не брав через дискваліфікацію. На цей момент цікавість  до  бразильського футболіста виявляють  «Рома» та «Наполі», а боси клубу швиденько продовжили його контракт до 2018 року – щоб убезпечити себе від неприємних сюрпризів. Насправді, ніколи не можна бути впевненим, що гравець без Земана зможе повторити той рівень, що показував з ним, і усім це добре відомо. Але зараз Авелар – справжній герой Сардинії і цього достатньо.