УКР РУС

Улі Хьонес: Ґвардіола аналізував матчі "Баварії" ще зі серпня, а "освідчився" нам у грудні

27 січня 2013 Читать на русском

"Футбол 24" по шматочках зібрав коментарі президента мюнхенського суперклубу, щоб відтворити всю картину переговорів "Баварія" - Гвардіола.

"Всі у "Баварії" можуть відчувати гордість за те, що відбулося. Насамперед, за міжнародний тріумф: ми таки придбали цього тренера", - каже президент "Баварії" Улі Хьонес.

Гроші - другорядна річ

Під час переговорів гроші відігравали не ключову роль. "Я певен, що заради "Баварії" він відмовився від шалених сум. Проте це не означає, що Ґвардіолі буде потрібен соціальний пакет. Мені надзвичайно сподобалось те, що гроші не були темою переговорів. Зрештою ми могли і не говорити про них".

Ґвардіола сам напросився

"Баварія" вже давно стежила за Ґвардіолою. У липні 2011 року Хьонес, Карл-Хайнц Румменіґе та тодішній наставник "Барси" Пеп Ґвардіола зустрілися випадково під час "Audi Cup" у Мюнхені. Юп Хайнкес ознайомив каталонського наставника з тренувальною базою. Потім був спільний обід... "Під час перерви своєї команди він зайшов до нас у VIP-ложу. На ходу він сказав нам: "I can imagine to work for Bayern" (Якби ж я працював у "Баварії!"). Ми сиділи і думали: звучить таки непогано... Це був початок наших роздумів, чи не варто нам скористатись цим шансом", - посміхається Хьонес.

Пеп вже давно "баварець"

Коли Ґвардіола приступить до роботи у мюнхенському клубі, то він вже буде близько знайомий з командою у цілому. "Пеп - людина з чіткими поглядами. Він займається "Баварією" вже давно. Я знаю, що Ґвардіола ще зі серпня дивиться всі ігри "Баварії" у Бундеслізі у повному обсязі, а також аналізує їх. Під час нашої зустрічі він зумів розповісти мені про кожнісінького гравця багато подробиць".

"З листопада він освоює німецьку мову. Нам стало зрозуміло, що він серйозно захопився "Баварією".

Хьонес, щоправда, не вважає, що Ґвардіола переїде у Мюнхен ще до закінченням чемпіонату, а ось дружина - інша справа: "Його жона напевно приїде, щоб вибрати помешкання та школу для дітей".

Залицяння і зізнання

"Крістіан Нерлінґер ще влітку був у Барселоні, щоб зустрітися з братом Ґвардіоли і прозондувати ситуацію. Після того було багато інших зустрічей впродовж осені - у Мюнхені, Барселоні і навіть у Нью-Йорку, доки нам не вдалося здійснити задумане".

Зізнався Хьонес і про те, коли Ґвардіола остаточно вирішив зв'язати себе узами з "Баварією". Німці домовилися з Ґвардіолою ще до католицького Різдва. "Він погодився у середині грудня. Решта вже було формальністю". Хьонес особисто зустрівся з Ґвардіолою у Нью-Йорку, щоб запевнити угоду. "Я знав, що він погодиться", - тішиться 61-річний президент.

Операція "Ы"

"Це була спільна операція всього клубу. У ній взяли участь багато осіб. Ми всі дуже задоволені, що нам вдалося запросити Ґвардіолу у "Баварію" до першого липня. Проте, відколи прізвище Ґвардіоли у Мюнхені вбили собі в голову, все пішло шкереберть. Ми повинні були утриматися від необдуманих рішень. Ми вже маємо Ґвардіолу, а тепер граємо у футбол до кінця травня!"

А як Хайнкес?

"Ми всі - товариші, і хочемо організувати йому класний фінал. Що він робитиме після цього, ми ще не знаємо. Ми все ж спробуємо його влаштувати якимось чином у "Баварії". У нас достатньо часу, щоб все обдумати".

Зрозуміло, що "Баварія" не "мала б жодних проблем, коли б залишився Хайнкес". Проте це, насамперед, стратегіче рішення: "Ґвардіолі 42 роки, а Юпу - 68".

Хто допомагатиме Ґвардіолі?

Хьонес не дав чіткої відповіді стосовно появи у новому тренерському штабі Штефана Еффенберґа: "Я цим взагалі не переймаюсь. Це справа Матіаса Заммера. Саме він разом з Пепом Ґвардіолою та Карлом-Хайнцом Румменіґе має все з'ясувати. З тих розмов, під час яких я був присутній, мені стало відомо, що Пеп Ґвардіола хоче взяти двох осіб. Це все".

"Баварія", приправлена Пепом

За словами Хьонеса, Ґвардіола розуміє, що "Баварії" "не потрібно багато нових гравців. Він хоче працювати з нашими гравцями. Вони йому подобаються". Хьонес також певен, що Ґвардіолі не варто змінювати концепцію клубу. "Команда грає у сучасний футбол. У неї своя концепція, за допомогою якої їй вже вдалося досягти успіхів. Це цілісна команда. Ґвардіола міг би продовжувати цей проект, застосувавши своє вміння".

Happy end

Хьонес висловив сподівання, що врешті-решт переможе добро: "Я переконаний: люди нарешті усвідомлять, що саме добро - наше майбутнє, причому, не лише у футболі, але у всьому світовому фінансовому господарстві. Нами насолоджуються, неначе ми з Марсу. Це вражає"...

P.S. А скільки дали?

Скільки коштує Ґвардіола для "Баварії"? Певна річ, на таке запитання президенти клубів не відповідають взагалі, або дають незрозумілу відповідь: "Мюнхенська "Баварія" завдяки консервативній, дуже солідній фінансовій політиці останнім часом таки навчила чогось доброго всіх критиків".

За матеріалами "Sky Sport", "Bild", "Sport", "Abendzeitung München", "ZDF" підготував Андрій Холявка