УКР РУС

Український "моряк" на Каспійських берегах. Як Григорчук підкорює Європу

7 серпня 2016
Автор: Роман Саврій

Один із найкращих українських тренерів нового покоління демонструє чудові результати з "Габалою" в єврокубках. І це не випадковість, а наслідок копіткої праці над собою та своєю командою.

Ним важко не захоплюватися. Комунікативний, щирий, відкритий тренер із сучасними поглядами на футбол. Він втілив багато своїх ідей на полі, на інші нам залишається з нетерпінням чекати.

Ще декілька років тому Григорчука вважали одним із найперспективніших тренерів УПЛ. Той обсяг роботи, який він виконав у "Чорноморці", вразив багатьох. Григорчук прийняв команду ще в Першій лізі, а вже за 2 сезони одеський колектив став стабільним претендентом на високі місця у вищому дивізіоні.

Але у 2014 році політична ситуація в країні сильно сколихнула "Чорноморець". Багато ключових гравців розірвали контракти та поїхали грати за кордон, а в розпорядженні Романа Йосиповича залишилися лише крихти того пирога, який він так старанно випікав декілька років.

Григорчук пішов з команди. Йому пророкували роботу в "Динамо", ряді інших клубів, навіть у збірній України. Однак опинився перспективний коуч в грошовитому чемпіонаті Азербайжану. Амбітна "Габала", яка на той час щороку (а то і не раз на сезон) міняла тренерів, запросила українського наставника до себе. Григорчуку був виданий карт-бланш: він привів у "Габалу" свій тренерський штаб, запросив добре знайомих гравців та отримав необхідний час на адаптацію. Поки Гай, Фомін і Безотосний пристосовувалися до нового чемпіонату, Роман Йосипович вивчав місцеві реалії, знайомився з командою та будував перспективи.

Роман Григорчук задоволений своїм вибором

Це все зайняло деякий час, одразу видати позитивні результати не вдавалось. Спершу була затяжна серія невдалих матчів, через яку Григорчук піддався жорсткій критиці з боку місцевої преси. Один азербайжанський спортивний журналіст сказав:

Якщо ти приходиш у клуб, приводиш з собою вікових іноземних гравців, які забиратимуть місце в нашої молоді, ти мусиш давати результат. Або хоча б показувати чудову гру. А цього немає. Якби це був наш тренер, його б давно звільнили.

Втім, керівництво "Габали" повірило українському тренеру та вирішило почекати. Їм віддалось це сторицею, приємний сюрприз був не за горами. Вже до кінця чемпіонату "радари" впевнено фінішували на третьому місці, а в сезоні-2015/16 створили справжнє диво у єврокубках. Григорчук провів команду через 4 раунди кваліфікації та подарував місту груповий етап Ліги Європи. Азербайжанці приймали в себе "Краснодар" та дортмундську "Борусію", а з ПАОКом взагалі здобули дві нічиї.

Футболісти "Габали" святкують позитивні результати

Скептики українського тренера замовкли, і отримали наступний привід для зловтішань лише у другій половині сезону, коли "Габала" програла 6 гостьових та 3 домашіх матчі. Результати справді залишали бажати кращого, але Григорчук зумів знову вручити команді бронзові медалі та вивести її у єврокубки.

Через низький рейтинг місцевого чемпіонату "червоно-чорні" змушені розпочинати боротьбу здалеку. Першим опонентом "Габали" стала грузинська "Самтредіа". 5:1 вдома не залишили шансів супернику перед матчем-відповіддю. Це протистояння стало бенефісом молодого ліберійця Тео Вікса, який забив 4 голи за 2 матчі.

Потужний Вікс у всій красі

"Шахтар" може підсилитися хавбеком "Габали"

Далі на шляху підопічних Григорчука став угорський МТК. Після гостьових 1:2 на своєму полі азербайжанці виграли 2:0 та пройшли далі. Тут жереб "подарував" "Габалі" одну з найкращих команд цього раунду – "Лілль". Французи були величезним фаворитом, однак сильно отримали по носі. На "П’єр Моруа" гості навіть першими вийшли вперед – гол на рахунку ще одного нашого легіонера Віталія Вернидуба, який рік тому приєднався до команди. "Доги" зрівняли рахунок, але на більше не спромоглися, тому Григорчук вивіз із Франції таку бажану нічию.

Вернидуб забиває "Ліллю" історичний гол

Здавалось, що фаворити таки покажуть свій клас і поставлять на місце азербайжанську команду. Однак український наставник мав інші плани. Він обрав більш захисну тактику і зумів вдало вибудувати оборону, повз яку французи пробитись не зуміли. Свій же гол "Габала" забила на 34 хвилині та сенсаційно вийшла в раунд плей-офф Ліги Європи.

У міжсезоння Григорчук вибудував основний кістяк, який майже у повному складі відіграв усі матчі. На допомогу Безотосному в центрі захисту виходять Вернидуб та Станкович, по флангах діють активні Рікардінью та Мірзабеков. Середину поля "цементує" досвідчений капітан Садігов, сприяє йому мобільний Квеквешкірі. Під нападником грає суперперспективний Вікс, який забезпечує команду швидкістю та креативом. На вістрі нападу чудово доповнює ліберійця француз Дабо, який не цурається підігравати партнерам та регулярно віддає прекрасні паси. Допомагають йому крила атаки в особах забивних Зеньова та Озобіча, останній і забив цей історичний гол "Ліллю" прекрасним ударом здалеку. Естонець добре знайомий уболівальникам виступами в першу чергу за "Карпати", а хорват був одним із кращих вінгерів у рідному чемпіонаті протягом останніх двох років.

Тренер дякує футболістам та вболівальникам

Григорчуку вдалося зліпити боєздатну команду. Вона діє, як єдиний механізм, заведений мислячим тренером. Вже цього вікенду розпочинається черговий чемпіонат Азербайджану, де, сподіваємося, Роману Йосиповичу нарешті підкориться чемпіонство. Навряд чи багато українців стежитимуть за цим турніром, однак підтримати нашого тренера у Лізі Європи варто кожному. Йому залишився один крок до групового етапу, де він зможе продемонструвати гру своєї команди на всю Європу. Наступним суперником "Габали" стане словенський "Марібор". Віддайте трішки своїх симпатій Роману Григорчуку. Він на це, безперечно, заслужив.