УКР РУС

Український капітан "Левадії": За чемпіонство отримаємо грошову премію - стане на дві "Таврії"

11 листопада 2014 Читать на русском

Голкіпер Роман Смішко вдруге поспіль став чемпіоном Естонії. Про деякі подробиці переможного сезону він розповів "Футболу 24".

"Цього разу доля титулу вирішувалася в останньому, 36-му турі, - каже Смішко. - "Левадія" мала 81 очко, наш переслідувач - "Флора" - відставав на два пункти. Щоб не залежати від результату паралельного матчу, де "Флора" грала з "Калевом Сілламае", ми розгромили "Транс" - 8:1. А конкуренти у підсумку програли "Калеву" - 2:3".

У Мейстрілізі - елітному естонському дивізіоні - виступає десять клубів, які грають між собою у чотири кола за системою "весна-осінь". Новоспечені чемпіони виграли 26 своїх ігор, шість звели внічию і лише чотири рази поступилися. Окрім згаданої вище розгромної звитяги над "Трансом", команда Смішка феєрила в матчах з "Локомотивом" (Йихві) - 6:0, 9:0, "Калевом" (Таллін) - 8:0, 9:0, 7:0, "Таммека Тарту" - 7:0 тощо. Відтак, атака "Левадії" стала найрезультативнішою в чемпіонаті - 112 м'ячів, а найкращим бомбардиром команди виявився Ігор Субботін - 32 м'ячі. Роман Смішко, до слова, відіграв 35 матчів чемпіонату, не вийшовши лише в одному поєдинку. 

"За чемпіонські медалі нам належить грошова премія. Яка сума? Вистачить на дві новенькі "Таврії", - посміхається 31-річний український легіонер, для якого це вже четвертий сезон в естонському футболі. "Як не дивно, але вже другий рік немає пропозицій з інших клубів. Напевно - "старий", - додає Смішко. - Розмови з керівництвом "Левадії" ще не мав, але якщо запропонують залишитися, то, можливо, так і зроблю".

Згадуючи пройдений сезон, капітан клубу-чемпіона виділяє п'ять головних подій. "Насамперед, це дискваліфікація двох наших футболістів на старті сезону. Їх підозрювали у нечесній грі за попередній клуб. Потім була поразка у грі за Суперкубок від "Флори", весілля захисника Артюніна, перемога у чемпіонаті і, власне, бенкет з нагоди чемпіонства", - загинає пальці Смішко. 

Запитую про те, скільки літрів шампанського було розпито. "Багатенько, - хитро примружується голкіпер. - Перемога є перемога. Це результат роботи, яка тривала цілий рік. Коли врешті вийшли з роздягальні, то всі речі виглядали так, наче скупалися в діжці з вином. Головне, що на українському прапорі, яким я розмахував після фінального свистка, не залишилося жодної плями".

Наостанок цікавлюся політичною ситуацією в Естонії, з огляду на війну в Україні і провокаційні польоти російської авіації над Прибалтикою. "Естонці зберігають спокій, хоча дещо насторожені, - відповідає Роман Смішко. - Вони солідарні з Україною і вболівають за неї. А ось з російськомовним населенням справи значно гірші. Достатньо буде сказати, що вони отримують інформацію з російського телебачення".

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter