УКР РУС

Україна U-21 розписала яскраву нічию з Францією – 30-мільйонний капітан нам допомагав, Ротань показав рівень проти зірок

9 червня 2022 Читать на русском

Молодіжка збірна України зіграла внічию з французами (3:3), але втратила шанси напряму потрапити на Євро-2023. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Місія нездійсненна

Молодіжка завчасно гарантувала собі друге місце у відбірковій групі та вихід у плей-офф. Аби виграти групу, підопічним Руслана Ротаня потрібно було громити сьогодні Францію. Але простої перемоги могло вистачити для прямої путівки на Євро-2023 в статусі найкращої другої команди відбору.

Україна – Франція – 3:3 – відео голів та огляд матчу відбору до Євро-2023 U-21

Завдання було дуже важким, адже в суперниках – найіменитіша збірна. Французи виставили на гру основного голкіпера Лідса Мельє, одного з найкращих захисників чемпіонату Франції Бадіашіля, чемпіона Італії Калюлю, зірочку Ніцци Гуїрі з 10+9 у цьому сезоні. І це ще Камавінга з Реала та Какере з Ліона залишилися в запасі.

Клас і досвід проти нас

Україна вже до середини першого тайму пропустила тричі. Як тільки французи підвищували темп – у наших хлопців виникали великі проблеми. Помітно, що в розпорядженні Сільвена Ріполя футболісти з великим досвідом на топ-рівні. Футболісти, які щотижня грають в конкурентних чемпіонатах. Українська молодь таких привілеїв не має.

Рівень таланту також не варто порівнювати. Гуїрі та Тюрам (син того самого Тюрама) вмикали швидкість і на дриблінгу обігрували українців. Особливо страждали "синьо-жовті" фланги. Франція відкрила рахунок, коли Шо на фланзі проскочив Вівчаренка та вивів на удар Абліна. Наші хлопці швидко відігралися, але пропустили ще два.

Страждала наша права бровка: Сич просто губився перед такими опонентами, а Михайленко та Таловєров не встигали його страхувати. Тюрам прорвався по флангу – відбилися; потім Труффер прорвався – Тюрам замкнув простріл. Згодом пройшла ще одна легка атака у Франції. Бадіашіль підключив Труффера, той віддав на Гуїрі – точний удар в дальній кут.

Ротань не зраджує принципам

Навіть проти зіркових французів українська молодіжка не відійшла від свого стилю. Ротань випустив "шахтарівську" групу атаки (Судаков, В'юнник, Бондаренко, Криськів), доповнивши Михайленком і Ванатом. До них не так часто доходив м'яч, але коли виникала можливість, наші креативники будували хороші комбінації в один-два дотики через центр. Саме після такої шикарний гол з лінії штрафного забив Ванат.

Французи грали агресивно, високо пресингували, але команда Ротаня не плила під тиском. Хлопці продовжували розігрувати коротко, намагалися проходити пресинг через короткий пас. Максимум осмислених дій, мінімум гри "на відбій". Центрбеки віддали кілька дальніх передач, але й ці були підготовленими та прицільними. У другому таймі таких закидань стало більше, але знову ж – не будь-куди, а чітко під ривки форвардам.

Дуже правильна стратегія у тренерського штабу. Так молодіжка готує кадри для національної збірної – футболісти будуть готові інтегруватися в команду Зінченка-Маліновського. Плюс це той стиль, який розвиває молодих гравців, дає їм шлях у великий футбол. Результати мають невелике значення, "битися/боротися" залиште для дорослого футболу. Молодіжна збірна прогресує.

Везіння було багато, але недостатньо

Україна перед перервою скоротила відставання до мінімуму, коли 30-мільйонний Бадіашіль зрізав м'яч у свої ворота після прострілу Сича. А в другому таймі "синьо-жовті" взагалі зрівняли рахунок. І знову ж допомогою капітана французів. Бондаренко завершував атаку через лівий фланг і з допомогою рикошету від Бадіашіля вразив ворота. Щоправда, на цей гол ми напрацювали – хвилиною раніше Сич головою не влучив у порожній кут, замикаючи простріл зліва.

Так, нам щастило. Але щоб обіграти переможців Ліги чемпіонів (Камавінга вийшов у другому таймі), чемпіонів Італії та головних зірок Ліги 1, потрібно ще більше везіння. Весь другий тайм українці намагалися організувати швидкий випад і впіймати Францію на контратаці. Заважали офсайди. Французи по перерві грали в'яло і мало що створили.

У підсумку нічия, яка нічого не дає Україні в плані турнірних перспектив. Молодіжка фінішує другою в групі та гратиме у плей-офф. Серед потенційних суперників: Словаччина, Ірландія, Данія, Фінляндія, Ізраїль, Чехія.

"Петраков дочекався зіркового часу": наш історичний рекорд і марево Лужників – звитяга в Ірландії не без іронії