УКР РУС

Україна U-21 – Хорватія U-21: анонс матчу Євро-2023

21 червня 2023 Читать на русском
НА ПРАВАХ РЕКЛАМИ

Молодіжна збірна України в рамках 1-го туру Євро-2023 (U-21) зіграє проти однолітків з Хорватії. Прогноз букмекерів на матч підкаже "Футбол 24".

Матч Україна U-21 – Хорватія U-21 відбудеться 21-го червня на "Супербет Арені" в Бухаресті. Стартовий свисток пролунає о 19:00 за київським часом.

Ми завжди вважали свою молодіжну збірну сильною. Як не крути, до 21 року значна частина наших футболістів встигає заграти в топ-клубах УПЛ, а нині ще й за кордоном облаштовується. Чого лише вартують команди 2006 чи 2011 року – втім, з чемпіонатами Європи U-21 в України якось не склалося. Тільки ці дві збірні на них і побували.

І ось, у 2023 році на чемпіонат Європи пробилася збірна Руслана Ротаня. За гучністю імен вона поступається двом попереднім колективам – вони стали зірками практично одразу з потраплянням в основу своїх клубів. Тим не менш, зараз у заявці України U-21 виступають п'ять футболістів з великим досвідом у ЛЧ, а майже всі інші провели купу матчів в ЛЄ та ЛК. Один так і взагалі до Челсі встиг дорости.

Вболівай та роби прогнози.
Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення букмекерської діяльності від 28.12.2022 року, видана ТОВ «БК «ФАВБЕТ» на підставі Рішення КРАІЛ від 13.12.2022 року за № 433.

"Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйся правил (принципів) відповідальної гри".

Що найбільш важливо, ця збірна грає значно краще. Радянські підходи втратили актуальність ще на початку нульових – і тільки при Ротані молодіжка почала демонструвати сучасний позиційний футбол, з атакувальним стилем. До реалізації тактичних задумів Руслана Петровича виникають питання, але його підопічні не втратили два роки у розвитку, намагаючись збагнути Петрабол.

Попри один провальний цикл та певні ігрові труднощі, збірна України U-21 шикарно пройшла відбір на Євро. "Синьо-жовті" набрали 23 очки у групі з Францією, Сербією, Північною Македонією, Фарерами і Вірменією. Сербів здолали двічі (а там завжди є купа талантів), а з "Ле Бльо" розписали нічию 3:3 – причому команда не відмовилась від свого стилю навіть після поразки 0:5 у Парижі.

У кваліфікації українці двічі забили Словаччині U-21 по три голи, однак нервів було дуже багато. Виникали значні проблеми під пресингом. Тим не менш, прохід був заслуженим – і тепер молодіжка зіграє з Хорватією, Іспанією і Румунією. Це одна з двох найважчих груп на турнірі.

Основне занепокоєння перед Євро-2023 викликає наша головна чеснота. Так званий "Ротань-стайл" підкуповує бажанням грати у сучасний позиційний футбол, однак на прикладі Олександрії стали очевидні всі його недоліки. Він критично залежний від наявності виконавців відповідного рівня, а також від зіграності.

Реалізація не здається проблемою молодіжки – у останніх п'яти матчах в середньому забивали по два голи. Тим не менш, у деяких іграх відбору підопічні Руслана Петровича мали проблеми з загостренням, хоча на двох третинах поля м'яч рухався нормально. На довшій дистанції, коли Ротань перейшов у клуб, цей недолік проявився у всій красі.

Дещо тривожно за центрбеків. Їх у заявці всього три. Як показав товарняк проти Ірландії (репетиція перед Євро-2023), основними будуть Таловєров і Батагов – якщо хтось випаде, то його підмінить Сирота. От тільки Олександр навесні привіз декілька дурних голів, та і в матчах зі Словаччиною центрбек Динамо допускав грубі помилки. До того ж, він був дуже слабким при просуваннях під пресингом.

Сьогоднішній суперник збірної України U-21 – Хорватія. Ми завжди намагалися тягнутись до її рівня, але для цього треба мати належну систему підготовки молоді. Саме футбольні академії є головною перевагою "картатих". Футболістів готують до продажу в Європу, а не для розваги олігархів-втікачів (хоча таких у Хорватії теж вистачає).

Як наслідок, у заявці "Младі Ватрених" на Євро-2023 прописалися аж 9 легіонерів. Четверо встигли потрапити у Бундеслігу. Головним активом є атакувальний хавбек Батуріна із Динамо Загреб, за якого на Transfermarkt дають 15 мільйонів євро. Діон Дрена Бельо (форвард з Аугсбурга) коштує 6,5 млн. Центрхав Відовіч пройшов академію Баварії.

На папері це виглядає грізно. В реальності ж молодіжка Хорватії не повинна нас вражати. Склад "картатих" і "синьо-жовтих" коштує приблизно однаково – якщо забрати Мудрика й Батуріну, то буде рівно по 53 млн. У нас всього на три легіонера менше, а в ЛЧ грали тільки Батуріна (54 хвилини), Булат (26 хвилин) і Шиміч (19 хвилин).

Зрештою, у Європі школи Шахтаря й київського Динамо мають не менше повагу, ніж знамениті загребські чи сплітські інкубатори. Чемпіонати у нас теж рівні (можливо, наш навіть кращий), а результати у відборі майже ідентичні – та і групи в України U-21 та Хорватії U-21 були схожими.

Словом, з молодими "ватреними" можна не тільки грати – їх цілком реально й перемогти. Хоча букмекери чомусь називають фаворитами балканців.

У квітні "картаті" змінили тренера. Ігор Бішчан очолив загребське Динамо, а на його місце прийшов Драган Скочіч. З одного боку, це може бути вразливістю, адже коней на переправі не міняють. З іншого – даний пан виводив Іран на ЧС-2022, встановивши рекорд за набраними очками в кваліфікації.

Під його керівництвом "Младі Ватрені" провели два матчі, розписавши нічию з Ізраїлем (0:0) та перегравши Англію на виїзді (2:1). Це – серйозна перемога, нехай і в товарняку (британці виставили основу). Голи забивати Батуріна й Дрена Бельо.

Кадрова ситуація

Руслан Ротань вирішив довіритись перевіреним кадрам, тож у заявку не потрапили Алефіренко, Рубчинський, Сігєєв і Сапутін. Не потрапив у неї і Салюк (Чорноморець), однак травма Михайленка (Олександрія) змусила терміново кликати його назад. Через травму не приїхав Забарний.

Зате збірна поповнилась Ванатом, Трубіним і Мудриком.

Щоправда, Михайло приїхав з невеличким пошкодженням – і це відкриває можливості для Бражка. Якщо вінгер Челсі не вийде на поле, то Судаков з позиції інсайда перейде на лівий фланг, Бондаренко підійметься на його місце, а під ними у центральному трикутнику зможе зіграти хавбек Зорі.

Варіант неідеальний, адже Володимир не найкращим чином працює у єдиноборствах. Та і загалом команда Руслана Ротаня сильно залежна від зіграності – і особливо в центрі поля. Михайленко ж завжди був основним кандидатом для "плану Б", однак тепер улюбленого опорника немає. Салюк і Желізко спробують його замінити.

Хорватія U-21 могла привезти на турнір Йошко Гвардіола – втім, бронзовий призер ЧС-2022 й лідер РБ Лейпцига зазнав пошкодження у таборі дорослої збірної. Також у заявку не потрапив центрбек Айнтрахта з досвідом ЛЧ – Хрвоє Смолчіч. Він травмувався у матчі з англійською молодіжкою в березні.

Орієнтовні склади на матч Україна U-21 – Хорватія U-21

Україна U-21: Трубін – Сич, Таловеров, Батагов, Вівчаренко – Бондаренко, Судаков, Криськів – В'юнник, Сікан, Кащук

Хорватія U-21: Котарскі – Чоліна, Перковіч, Сольдо, Сігур – Качавенда, Пршір, Батуріна – Відовіч, Дрена Бельо, Фріган

Прогноз букмекерів

Надійний букмекер FAVBET вважає Хорватію U-21 фаворитом. Коефіцієнт на перемогу "картатих" становить 2.55. Перемогу України U-21 оцінюють коефіцієнтом 3.05.

Фахівці не плекають надії на результативний матч. Тотал більше 2.5 оцінюється коефіцієнтом 2.22, аналогічний тотал менше – 1.81. Гол Діона Дрена Бельо або Данила Сікана помножить вашу ставку на 3.50.