УКР РУС

Україна – Кіпр: Ярмоленко і Марлос розривають, хитрощі Шевченка перед Євро, яскравий камбек Зінченка і негативні моменти

7 червня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Україна розбила Кіпр (4:0) у Харкові в останньому спарингу перед стартом Чемпіонату Європи. Результат і огляд матчу – на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Контрольну гру прийняв стадіон Металіст. Матч, як і онлайн-трансляція Україна – Кіпр на "Футбол 24", стартував о 19:00. Це четверта зустріч у протистоянні команд. Раніше вони по разу перемагали та грали внічию. Кіпр у 2021 році за 4 матчі забив лише 1 гол (Словенії), а пропустив – 2. Найчастіше наші сьогоднішні суперники завершували поєдинки з рахунком 1:0. Водночас для підопічних Шевченка це останній спаринг перед стартом на Євро-2020 (проти Нідерландів 13 червня) і нагода продовжити переможну ходу після вдалого поєдинку з Північною Ірландією.

Україна – Кіпр: онлайн-трансляція матчу

На старті гри Ярмоленко вирізав непоганий пас за спини. Яремчук забрався в офсайд і ще й розбив обличчя воротаря суперника. Після тривалої паузи обидва згадані гравці та Зінченко продовжили гостро комбінувати. Останній віддав розкішний пас з лівого флангу на межу воротарського. Яремчук пробив у голкіпера з кількох метрів – стабільні проблеми з реалізацією легко не зникають. Забарний дуже некомфортно почувається на незвичному правому фланзі захисту. На іншому краю Соболь також відчуває певні проблеми з впевненістю. Відтак лінія атаки діє ніби сама по собі без особливої підмоги крайніх захисників.

Україна – Кіпр – відео голів і огляд матчу

Гості вірні своєму новому стилю. Кіпр глибоко сидить перед своїм штрафним. У нас контроль м'яча – понад 80% часу. Маліновський завозився і припустився втрати на рівному місці, а міг пробивати зі зручної позиції. Зубков і Зінченко ліворуч прекрасно відчувають ситуацію на полі та швидко рухають м'яч уперед. Йдуть постійні гострі передачі на Яремчука, знову ледь не вийшов Роман на побачення з Панагі, у якого злетіла пов'язка з чола – чергова пауза. Шевченко щось активно пояснює Соболю, запасні фулбеки працюють не так креативно, як ми звикли бачити.

Перший удар кіпріотів на 20 хвилині. Папуліс технічно пройшов Забарного і ще одного гравця, але пробив у руки Пятову, який надійно прикрив ближній кут. І знову Зінченко закидає, Зубков стрімко розганяє атаку і віддає останній пас, а Яремчук не може влучити. Все досить пристойно в українців, крім останнього удару. Карнавал у штрафному Кіпру. Зінченко протягнув круглого і тонко в розріз віддав на Зубкова, той у падінні проштовхнув Ярмоленку – удар п'ятою, ще один сейв Панагі. ЯК?! Черговий ривок Зінченка, який веде сьогодні гру. Соболь нарешті класно прострілив, але Яремчук, як заворожений, пробиває в голкіпера з вбивчої позиції.

А хавбеку Манчестер Сіті короткий відпочинок після фіналу ЛЧ пішов на користь. Цього разу Зінченко вирішив сам пробити метрів з 25 – ефектно, поміж ніг захисника, у дальню стійку. Зубков заробив Панайоту червону картку, а партнерам 11-метровий. Дальній пас Маліновського, Олександр зробив ривок з центра поля, елегантно прокинув через опонента і впав у штрафному. Ярмоленко реалізував пенальті без будь-яких проблем. Зінченко миттєво віддає на Зубкова, як тільки той залишився один у 13 метрах перед воротами – невлучний удар повз ворота трохи псує прекрасне враження про вінгера Ференцвароша.

Ярмола своїми танцями закрутив голову захиснику і прострілив – Іоану рукою перервав. Тепер уже Зінченко реалізує пенальті. Вагітна Влада Седан боялася дивитися на цей удар, але все завершилося гармонійним ударом її коханого. Вражаючий тайм у виконанні збірної. Знову загалом дуже сильно до перерви, але поганенько у чужому штрафному. Майже без помилок у захисті, натхненно попереду. З іншого боку на Євро таких посередніх суперників точно не буде.

У перерві Степаненко і Марлос вийшли замість Макаренка та Зубкова. Етнічний бразилець відразу ж видав серію ударів після передач Соболя. Моменти-близнюки завершувалися сейвами голкіпера, якому особливо не довелося геройствувати. Яремчук після пасу Зінченка вчергове не прошив голкіпера. І ось на 59-й Романа прорвало. Божевільна самба Зінченка Ярмоленка і Марлоса – 5 пасів у дотик, кіпріоти у ролі статистів, Яремчук уже не мав шансів схибити перед порожніми воротами. Лідер Шахтаря, який чимало пограв на стадіоні Металіста, робить третій гол і майже доводить до повного погрому. Марлос ривком і передачею створив момент для Ярмоленка, який не зміг переграти воротаря у простій ситуації.

Караваєв на 60-й замінив Матвієнка. Забарний може більше не мучитися на фланзі. Кілька моментів насторожують навіть у цій феєрії. Перед своїм штрафним відверто розгубилися наші захисники під активним пресингом суперника, а це всього лише Кіпр. Кілька жахливих втрат, які класніший суперник може використати. Марлос на куражі підсікає снаряд на Ярмоленка. Невдалий удар Андрія завдяки рикошету перетворюється у 4 гол. Дубль асистів вінгера Шахтаря, дуплет резервіста Вест Хема. Судаков і Бєсєдін замінили Маліновського та Яремчука. Потрібен відпочинок нашим незамінним гравцям. Боже, якби не Панагі, рахунок міг бути і 10:0, у нас 19 ударів за 70 хвилин, а це ще далеко не все, не зупиняються господарі.

Караваєв на Судакова, голкіпер бере удар у дальній кут. Шевченко засмутився так, ніби це він не використав класний момент. На останні 20 хвилин Шапаренко замість Ярмоленка. Соболь додав по ходу матчу. Класне підключення у штрафний, ідеальний розрізний пас Зінченка. І тільки Панагі знову і знову тягне майже все, що може. Судаков прострілив з того ж лівого краю – Бєсєдін також не зміг переграти воротаря. Динамівець краще діє у підіграші, кілька разів непогано комбінував з партнерами.

Степаненко далекий від ідеальної форми. Дуже вже легко Тарас дозволив себе пройти на флангу, перед тим неприємно обрізався. Добре, що обійшлося. Подача стандарту, Соболь програв верхову боротьбу, вище. Миколенко кумедно позіхає на лаві запасних, дограємо у відверто експериментальному складі, трохи знизилася атакувальна динаміка, але свої 24 удари (12 у площину воріт) команда Шевченка набила.

Провальний експеримент із Забарним, зіпсута вилученням репетиція

Феєрія феєрію, але не обійшлося без парочки негативних моментів. Гра в більшості у товариських матчах – якесь тотальне безглуздя. Якщо це ще й суперник, який грає з новим тренером у відверто закритий футбол, то ускладнюється і завдання з пошуку вільних зон. Останнє вдалося дуже навіть добре. Однак чи багато користі в тому, щоб познущатися над ослабленим суперником, який годину грає у меншості? Якщо тобі потрібно підготуватися до важких баталій Чемпіонату Європи, така тепла ванна буде не найкращим варіантом.

Забарний – не правий захисник. Звісно, хотіли розвантажити Караваєва, а Тимчик травмувався. Однак навіщо пхати туди людину, яка ні секунди не провела в дорослому футболі на фланзі? Є ж Матвієнко, для якого досвід гри правим захисником не настільки чужий. Зрозуміло, що для штабу Шевченка ключовим фактором для оборонців є робоча нога. Але насправді вийшло зовсім не так, як планували. І навіть Матвієнко, який підбирає ногу на правому фланзі, виглядав би серйознішою опцією. Ми по суті грали з обрізаним крилом. Контраст із Соболем, який ніби тільки по ходу гри згадував і починав краще розуміти передматчеві установки, дуже відчутний.

Без допомоги фулбека Ярмоленко часто зміщувався у центр і лівіше. Андрію доводилося частіше розігрувати через Маліновського і Яремчука. З виходом Караваєва з'явилася більша гострота праворуч. А до того Зінченко змушений був вмикати режим тренера і пояснювати Забарному, наскільки важливо швидко пересувати м'яч, поки суперник не встиг перебазуватися і накрити вільні зони. Справді, у футболі часто просто безцінні ці кілька секунд, за які зайвий дотик може вирішити долю епізоду.

Україна різноманітна в атаці, але такий Кіпр може завести у пастку

Вперше за 12 матчів команда Шевченка забила більше одного гола за гру. Додавання кожного легіонера різко розширює арсенал збірної. Вихід Маліновського, Ярмоленка і Яремчука проти Північної Ірландії зробив нашу ігрову картину динамічнішою та яскравішою. Поруч з якіснішими партнерами, які витримують більшу конкуренцію в європейських чемпіонатах, сильніший футбол видав Зубков, який з Бахрейном був далеко не таким цікавим, а у 2 наступних матчах відзначався ключовими діями (гол, зароблені пенальті та вилучення суперника).

Сьогодні не дарма свого лева матчу взяв Зінченко. Хоча і той же Ярмоленко міг претендувати, і Марлосу вдався напрочуд ефективний тайм, і Зубков знову дуже продуктивний, хоча вчергове не виходить після перерви, і Матвієнко з Кривцовим дуже непогано зіграли в обороні. Але скільки ж гостроти створив фіналіст ЛЧ 2021! Затьмарив навіть Маліновського, який сьогодні думав трохи повільніше, діяв у глибших позиціях, а удар свій знову не знайшов.

Коли збірна перед великим турніром перемагає з таким розгромним рахунком, підсвідомо вже відчуваєш тривогу. Аби знову не з'явилося переоцінки, зайвої ейфорії. Бо стиль, в якому винесли Кіпр, справді вражає. І звісно, хотілося б, аби збірна виглядала так нестримно проти більшості команд. Але якість суперника і максимально сприятливий сценарій матчу – це те, чого на 99% не буде в жодній грі Євро. До того ж не кожна дата така драйвова для збірної, як 7 червня (солідні 0:0 з Німеччиною, а далі тільки надрезультативні перемоги – 4:3 з Вірменією, 4:0 проти Чорногорії, 5:0 проти Сербії).

Шевченко плутає карти, а резерви досить обмежені

Україна зараз – чи не найбільш складна для розгадки за всю її історію. Завжди були ці зіркові дуети Ребров/Шевченко, Коноплянка/Ярмоленко, які тягнули левову частку баталій на собі. Навіть зараз є парочка легіонерів з топ-команд. Зінченко і Маліновський роблять команду зовсім іншою, міцнішою. Однак кожен з них може зіграти не найсильніший матч, а у збірної знайдеться свій міні-лідер ледь не в кожній лінії. Зубков, Ярмоленко, Караваєв, Миколенко, Матвієнко, Яремчук, Марлос – якщо вони вдосконалять актуальну форму, біда для суперника може прийти з дуже різних місць.

І це ще травмований Циганков, який завжди може несподівано повернутися та додати в ході турніру! Важливо буде втримати здоров'я і форму незамінних, а їх все-таки досить багато. Караваєв, Миколенко, Матвієнко, Зінченко, Маліновський, Сидорчук, Ярмоленко, Зубков і Яремчук – той кістяк, який зараз робить основну погоду. Соболь, Макаренко, Бєсєдін, Степаненко, Шапаренко і Судаков поки не дуже тягнуть на роль тих, хто здатен змінювати гру кардинально, утримувати досить високий рівень інтенсивності партнерів чи хоча б ставати джокером, який зробить результат з лави запасних.

Безус, Довбик і Попов, судячи з ігрового часу під час спарингів, наразі більше для кількості. Загалом же сьогоднішній склад був значно далі від прогнозованої ідеальної основи, ніж у битві з Північною Ірландією, хоч відбувся на старті першого тижня, який веде до Євро. Трохи вимушено, трохи свідомо хитруючи, Шевченко плутав Де Буру карти. І в цьому може відкритися певна перевага "синьо-жовтих". Поки наставник Нідерландів планує перемагати нас з рахунком 3:1 (не менше!), він навіть не до кінця розуміє, до якої версії України треба готуватися.