УКР РУС

Україна: дорога до фіналу чемпіонату світу

29 червня 2015
Автор: Andriy Sokolovskiy

Про баталії паралімпійського мундіалю, що пройшов в Бірмінгемі.

Паралімпійська збірна України, за яку виступають гравці з наслідками ДЦП, по праву вважається однією з найдужчих у світі. В 2014 році Україна виграла чемпіонат Європи, що проходив в Португалії. Свій високий статут фаворита наші хлопці підтвердили на нещодавньому чемпіонаті світу. Першість проходила з 15 по 28 червня на вотчині «Астон Вілли» – місті Бірмінгемі.

             

                                              Офіційний м'яч турніру – Nike Ordem 2

До Бірмінгему – через Франкфурт та Манчестер

Варто уточнити: Іран, Україна, Росія та Бразилія в паралімпійському футболі – це те саме, що Іспанія, Німеччина, Аргентина і та сама Бразилія на великому полі. Напередодні мандрівки на Туманний Альбіон українці під керівництвом старшого тренера Сергія Овчаренка провели другий збір у Новомосковську. Спочатку наставники збірної Тимофеєв і Овчаренко переглядали шістнадцятьох виконавців, причому остаточна заявка не повинна була перевищувати чотирнадцять футболістів. Врешті-решт після виснажливих тренувань у щасливому списку опинилися: Богдан Кулинич, Костянтин Симашко (голкіпери), Віталій Трушев, Тарас Дутко, Дмитро Молодцов, Володимир Антонюк, Артем Красильников, Артем Шеремет, Євген Зінов’єв, Олег Лень, Едгар Каграманян, Віталій Романчук, Денис Пономарьов, Станіслав Подольський.

До Бірмінгему українська делегація діставалася, наче бравий солдат Швейк до Будейовіц: спочатку через Київ добралися до Франкфурта-на-Майні та Манчестера. Звідти вже вирушили до остаточного пункту призначення.

Подвійне каре українського капітана

Зазначимо, що грають паралімпійці на полі розміром 75 на 55 метрів, і звісно не 11 на 11 виконавців, а 7 на 7. Матч триває два тайми по півгодини кожен. Також на газоні повинні одночасно знаходитися гравці різного ступеня і хвороби – так званий поділ на класи. Тому тренерам ще й потрібно слідкувати за правильними замінами.

Тепер повернемося безпосередньо до мундіалю. Непередбачуваний жереб подарував нам у суперники  Іран, Японію і Англію. Найперший матч українці повинні були грати проти доволі міцного Ірану, але… начебто персам не відкрили візу, і ті спостерігали за баталіями вдома. Як то кажуть, баба з воза – коням легше. Організатори турніру вирішили нічого не змінювати у регламенті, даруючи місце в чвертьфіналі двом найкращим командам групи «А».

Явним аутсайдером нашої групи судилося стати команді Японії. Спочатку господарі турніру приклали «самураям» дванадцять «сухих» «банок», а через трохи українці накидали їм на чотири голи більше. Причому вісім м’ячів «накліпав» капітан Володимир Антонюк. Хет-триком відзначився Віталій Романчук – гравець міні-футбольного «Шанс-Авто» (м. Ковель). Цікаво, що спочатку на офіційному сайті турніру в японців після двох ігор в графі «забиті-пропущені» вказувалися цифри «0-20», замість легітимних 0-28. Вочевидь, таке рішення було прийнято організаторами, аби остаточно не принижувати невдах-учасників. Пропоную тоді у великому футболі зарахувати «Шахтареві» та збірній Бразилії поразки 0-1 від «Баварії» і Німеччини:).

Останній поєдинок групи «А» вирішував долю першого місця. Аби не потрапити в плей-офф відразу на росіян, українські «козаки» мусили перемагати англійців. Переглядав в прямій трансляції другий тайм цього матчу. Невеликий стадіон на кілька сотень місць був заповнений вщент. Бритти палко підтримували своїх улюбленців. До слова, квиток на один матч коштував 5 фунтів, на чотири – 14 фунтів, але за знижками можна було купити тікети вдвічі дешевше. З обох сторін вистачало грубощів, і арбітр кілька разів ліз в кишеню за жовтою карткою. Українці, забивши м’яч в першому таймі (який виявиться єдиним), згодом мали ще кілька нагод для взяття воріт. Так, в одному з епізодів господарів врятувала штанга.

                                                Артем Красильников забиває японцям

                                           Один з двох наших кіперів Богдан Кулинич

                                                           В атаці Віталій Романчук

                                                       Йошино проти Трушева

                                                   Напередодні матчу з господарями

                                                   Харрі Кейн забиває "самураям":)

Як бразильці відомстили «тюльпанам»

Після матчів групового етапу розпочалися не тільки чвертьфінали – за 9-15 позицію змагалися 3-4 місця різних груп. Вважаю на цьому не варто зосереджувати увагу, а краще відразу перейдемо до поєдинків плей-офф.

У найпершій зустрічі діючі фіналісти Євро лише в додатковому часі подужали американців. Бразильці та росіяни розтрощили аргентинців і англійців відповідно. Наші хлопці теж не церемонилися з «айрішами», на перших хвилинах забивши їм два м’ячі. Причому один вдався на славу – головою після кросу з правого флангу.

Загалом чвертьфінали та півфінали закінчилися прогнозовано. Щоправда, українцям довелося помучитися із бразильцями. Першим відзначився Володимир Антонюк, однак майже відразу Вандерсон Сільва відновив рівновагу. Та у другому таймі Артем Красильніков вивів «синьо-жовтих» до фіналу. От якби ще так у великому футболі так долати «пентакампеонів». В іншій півфінальній парі росіяни розтоптали «тюльпанів» – 6:0.

У грі за третє місце зустрілися бразильці і нідерландці. Ех, ну наче, як на «великому» мундіалі 2014 року. Паралімпійці-бразильці сповна взяли реванш за ту ганьбу, яку скуштували Неймар й компанія. І це ще на останніх секундах вони не реалізували пенальті – блискуче зіграв нідерландський кіпер. А знаєте, бразильці великі технарі навіть у паралімпійському футболі. Особливо їхня «десятка» і майже тезка форварда «Краснодару» – Вандерсон Сильва.

Фінал… У останньому матчі турніру закономірно перемогли росіяни. Від крупнішої поразки «синьо-жовтих» врятувала реакція воротаря Костянтина Симашка. Єдиний гол провів Олександр Кулигін. Українці мали кілька нагод перевести матч в овертайм при допомозі стандартів. На жаль, взяти чергове «золото» чемпіонату світу нашим хлопцям не вдалося. І тому гравцям збірної та тренерському штабу є над чим попрацювати.

Після матчу поцікавився про турнір у виконавця збірної Віталія Романчука:

– Організація чемпіонату сподобалася. Мешкали ми на базі збірної Англії. По Бірмінгему практично не гуляли, зате їздили на екскурсію у Дербі. Враження від фіналу? Та які вони можуть бути, коли поступилися росіянам…

Збірна Нідерландів. Стоять: Тім Крул, Стефан де Врей, Грегорі ван дер Віль, Веслі Снейдер. Присіли: Мемфіс Депай, Дейлі Блінд, Карім Рекік :))

                                              "Тюльпани" перед матчем з росіянами

                                       Володимир Антонюк атакує ірландські ворота

                                       Капітан Антонюк в боротьбі із "селесао" Алвеса Вієйри

                                      Ірландські вболівальники збірної і "Корк Сіті"

                                                    Австралійські вболівальники

Кількість набраних очок в групі та результати плей-офф:

Група А

1.Україна  9 очок

2. Англія   3

3. Японія  0

Англія – Японія – 14:0, Україна – Японія – 16:0, Англія – Україна – 0:1

Група В

1. Росія             9

2. Ірландія        6

3. Австралія     3

4. Португалія   0

Австралія – Португалія – 2:0, Росія – Ірландія – 8:1, Росія – Португалія – 9:0, Австралія – Ірландія – 1:4, Ірландія – Португалія – 9:0, Австралія – Росія – 0:5

Група С

1. Бразилія       9

2. США              6

3. Шотландія    3

4. Венесуела    0

США – Венесуела – 3:0, Бразилія – Шотландія – 6:0, Бразилія – Венесуела – 6:0, США – Шотландія – 2:1, Шотландія – Венесуела – 5:0, США – Бразилія – 0:6

Група D

1. Нідерланди           9

2. Аргентина             4

3. Канада                  3

4. Північна Ірландія  1

Канада – Пн. Ірландія – 3:1, Нідерланди – Аргентина – 4:1, Нідерланди – Пн. Ірландія – 4:0, Канада – Аргентина – 0:2, Аргентина – Пн. Ірландія – 3:3, Канада – Нідерланди – 1:4 

1/4 фіналу

Нідерланди – США – 2:1 (ОТ)

Бразилія – Аргентина – 4:0

Росія – Англія – 5:0

Україна – Ірландія – 4:0

1/2 фіналу

Бразилія – Україна – 1:2

Нідерланди – Росія – 0:6

Матч за третє місце

Бразилія – Нідерланди – 6:0

Фінал

Україна – Росія – 0:1

Остаточні позиції учасників: 1. Росія, 2. Україна. 3. Бразилія, 4. Нідерланди, 5. Англія, 6. Ірландія, 7. США, 8. Аргентина, 9. Шотландія, 10. Канада, 11. Австралія, 12. Португалія, 13. Венесуела, 14. Північна Ірландія, 15. Японія

За перипетіями турніру слідкував Андрій СОКОЛОВСЬКИЙ

                                                                Збірна Аргентини

                                                                           Збірна Венесуели

                                                            Матч Канада – Аргентина

                                        Австралієць Барбер проти португальця Пінейро

                                                                        Збірна Бразилії

                                                            Хлопці із Смарагдового острова

                                                                               Збірна Росії

                                     Як і на ЧС 1998 року, бразильці перемогли шотландців