УКР РУС

Україна – Австрія: анонс матчу Євро-2020

21 червня 2021 Читать на русском

Збірна України в рамках 3-го туру групового етапу Євро-2020 зустрінеться з Австрією. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Ось і настав вирішальний день. Поєдинок проти збірної Австрії визначить, на якій позиції Україна завершить груповий етап Євро-2020. Для нашої команди передматчевий розклад виглядає симпатично: в разі перемоги або нічиєї підопічні Андрія Шевченка посядуть другу сходинку й зустрінуться у 1/8 фіналу з Італією, і навіть у випадку поразки залишиться шанс пройти у плей-офф – для цього потрібно втриматись у списку чотирьох найкращих третіх місць. Такий варіант міг би вивести "синьо-жовтих" з-під удару "Скуадри", але навряд чи трьох залікових балів буде достатньо для успіху. Щоб дивитися у майбутнє без валідолу, потрібно набирати очки.

Україна – Австрія: прогноз на матч Євро-2020

Збірна України подобається вболівальникам та експертам у всій Європі. Її відзначають за осмислене володіння м'ячем, продумані виходи в атаку, сміливі тактичні плани навіть у матчах з грандами та якісний гейм-менеджмент з боку тренерського штабу. Втім, у футболі підопічних Андрія Шевченка на турнірі є один важливий нюанс – команда не може зберегти концентрацію протягом усього матчу, хоча функціонально гравців вистачає на 90+ хвилин. Перемога над Північною Македонією виявилась показовою – після фантастичної гри до перерви українці втратили ініціативу, пропустили гол і дивом не втратили очки.

Найбільше проблем наші хлопці мають з роботою під пресингом суперника. І нідерландці протягом усього поєдинку, і македонці в другому таймі підіймали інтенсивність тиску без м'яча до рівня 5-6 PPDA (це дуже високий показник) – в подібних умовах атака українців втрачає якісні передачі. За два тури на Євро наша збірна продемонструвала другу з кінця точність прогресивних пасів, хоча компенсувала цей мінус великою кількістю просувань м'яча на дриблінгу (тут ми треті після Іспанії). Це – проблема, адже австрійці тиснуть на рівні 8,84 PPDA.

Щонайгірше, підопічні Андрія Шевченка і самі пресингують слабко – інтенсивність вдалося підняти лишень у першому таймі проти Північної Македонії, однак по перерві вона просіла аж у три рази. Середній же показник становить 17,49 PPDA. Тобто відібрати м'яч на чужій половині вдається лишень після 17-го пасу суперника – українці після власних втрат не намагаються повернути контроль, не карають за можливі обрізки та зайві дотики й дозволяють опоненту спокійно підготувати атаку. В цьому є свої плюси ("синьо-жовті" втримують компактність), але на дистанції без пресингу дуже непросто. Особливо, коли ти намагаєшся домінувати через роботу з м'ячем.

Основна позиційна проблема для України крутиться навколо позиції лівого вінгера. Її мали закривати Зубков і Циганков, однак через їхні пошкодження почалися танці з бубном – зліва ставили Марлоса (не відпрацьовує в обороні), і Зінченка (суто для оборони), і Маліновського (дає менший об'єм дій і помиляється при переміщеннях). Також у цій зоні намагалися працювати через часту ротацію виконавців, але подібний експеримент більше шкодив флангу. Маліновський поки що виглядає найбільш очікуваним варіантом на цій позиції, адже при всіх проблемах його ККД був найвищим.

У нашої збірної вистачає й інших мінусів, але вони є дрібними й здебільшого випливають саме з трьох вищезазначених пунктів. Набагато більше у наших хлопців переваг – в першу чергу, вони пов'язані зі складною й продуманою структурою розіграшу атаки. Зокрема, у перших двох турах фулбеки отримували простір завдяки переміщенням вінгерів уперед – на наших крайніх оборонців змушені були висмикуватись центрбеки, однак вони не встигали. При втягуванні Караваєва і Миколенка на чужу половину Ярмоленко / Маліновський зміщувались в центр, обігруючись з Яремчуком, а Зінченко працював між лініями, зв'язуючи гру. При цьому для заплутування персонального пресингу колектив часто використовує зміну позицій.

Всі ці заготовки готувалися ще перед Євро конкретно під схеми з трьома захисниками, за якою грають усі наші суперники по групі. На відміну від них, Україна доволі гнучка у тактичному плані – команда починає у схемі 4-3-3, в якій трикутник в залежності від потреби може опускатися основою вниз, а для стабілізації гри в другому таймі Андрій Шевченко використовував перехід на 4-2-3-1. При цьому Зінченко здатний зіграти і на фланзі, і в центрі, і в атаці, причому відбирань і перехоплень у нього не менше, ніж передач під удар. "Синьо-жовті" можуть грати у будь-який футбол – і тренерський штаб грамотно цим користується. Якщо навесні до замін збірної виникали питання, то сьогодні вони проводяться максимально в тему.

Україна в принципі сильніша за Австрію у статистичному плані. Наша збірна має вищу якість ударів по воротах (0,162 xG vs 0,101 xG), переважає за кількістю влучань у площину (5,59 vs 2,8), демонструє нижчий xG допущених ударів по власних воротах (0,130 vs 0,198), не поступаючись супернику в темпі передач (15 проти 15) та їхній точності (86% проти 84%). Всі ці переваги необхідно сьогодні реалізувати.

Щоправда, зробити це буде дуже непросто, адже австрійська команда надзвичайно агресивна в роботі проти м'яча. За інтенсивністю пресингу "Das Team" переважає українців у понад два рази, причому 40% індивідуального пресингу завершується успішним поверненням м'яча – це дуже серйозно. В інтенсивності єдиноборств підопічні Франко Фоди теж сильніші. Ці особливості формуються стилем цієї збірної – вона намагається зловити момент, коли суперник буде вразливий до персонального тиску, вступає у пресинг і відразу після перехоплення вилітає у швидку контратаку. Особливо яскраво це було помітно у Нідерландах, коли гості намагалися блокувати розіграш між центральними захисниками "ораньє" і сміливо вели гру на зустрічних курсах.

В позиційному наступі австрійці також виглядають непогано. Вони круто заповнюють зони у напівфлангах і вміло змінюють вектор атаки хорошими діагоналями на хід. Латералі при розіграші м'яча від воріт часто зміщуються в опорну зону, звільнюючи фланг для центральних півзахисників. Зрештою, у арсеналі команди зажди залишаються кроси на високих нападників та дальні удари центрбека Хінтереггера. На всьому цьому погоріла збірна Північної Македонії, яка програла Австрії з рахунком 1:3.

Проблема, однак, полягає у заскриптованості рухів "Das Team". Цій збірній не вистачає яскравих креативників, здатних вести гру й помічати неочевидні рішення – як наслідок, Австрії дещо бракує варіативності у позиційному наступі. Немає ні цікавих комбінацій, ні хитрих тактичних рішень під конкретних суперників, а впродовж гри Франко Фода використовує один і той же прийом з наданням більшої свободи дій Алабі. Девід закритий тренером у центрі захисту, але він здорово підтримує атаку ривками через лівий фланг – і ніхто не розуміє, чому новачка Реала одразу не поставити у центральну зону.

В обороні ж Австрія взагалі невиразна. Захисникам "Das Team" бракує або класу, або чіпкості, або швидкості, або ж тактичної дисципліни. Ці проблеми виливаються у помилки при формуванні офсайдних пасток, а найбільш вразливо команда виглядає при передачах за спину. З такою обороною не дивно, чому по воротах Бахманна прилітають удари з високим xG.

Словом, боятися Австрію не варто. Це хороша команда з великою кількістю футболістів із Бундесліги, але тактичних та ігрових проблем у неї не менше, ніж в України. А може і більше.

Кадрова ситуація

Головною втратою збірної України залишається Зубков, який продовжує процес відновлення після травми. Крім того, пошкодження отримав Попов – обидва не зіграють у сьогоднішньому матчі. Інших проблем з кадрами у таборі "синьо-жовтих" не було.

У австрійців серйозно травмувався латераль Лазаро, для якого Євро-2020 вже завершене. Це – серйозна втрата для команди Франко Фоди, однак інших проблем у складі "Das Team" немає. Ба більше – після дискваліфікації повернувся Арнаутовіч, якого головний тренер пообіцяв поставити у стартовий склад.

Орієнтовні склади на матч Україна – Австрія

Україна: Бущан – Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко – Степаненко – Ярмоленко, Шапаренко, Зінченко, Маліновський – Яремчук

Австрія: Бахманн – Драговіч, Алаба, Хінтереггер – Лайнер, Забітцер, Шлагер, Грілліч, Ульмер – Калайджіч, Арнаутовіч

Прогноз "Футбол 24" – 1:0

Букмекери очікують від цього матчу нічийного рахунку. Україну він влаштує, адже підопічні Андрія Шевченка залишаться на другій позиції в групі – це означає, що сьогодні "синьо-жовтим" не потрібно зайвий раз розкриватися під швидкісні контратаки австрійців. Для нашої збірної важливо лишень зберігати контроль над м'ячем під агресивним пресингом, а в позиційній обороні варто стежити за парою високих форвардів та рухами Алаби.

Команда Франко Фоди поступається у креативній роботі. Вона має кілька заготовлених патернів, але за рамки відступає рідко – цим необхідно користатися, просто заважаючи працювати супернику на м'ячі й не дозволяючи вертикалізувати гру дрібними помилками. Зіграти простіше й надійніше для України – це не проблема. Ба більше – агресивні фланги Австрії обов'язково залишатимуть простір для контратак. Оборона ж у цього колективу не вражає, тож у нашої атаки точно буде можливість покарати "Das Team" бодай одного разу.

З огляду на вищезазначені факти, можна прогнозувати, що Україна не програє. Враховуючи ж перевагу в атакувальній роботі "синьо-жовтих", є сенс ризикнути, поставивши на перемогу.

Шевченко малював шедевр, але все зіпсували давні проблеми – сплав Динамо та Шахтаря перевершив Яремчука і Ярмоленка