УКР РУС

Україна – третя, Андрій Ярмоленко – другий

21 листопада 2014
Автор: Андрій Омельницький

Минулого тижня завершилися цьогорічні матчі відбору до Євро-2016, яке відбудеться на футбольних полях Франції.Після стартових чотирьох турів без очкових утрат ідуть Чехія, Ізраїль, Словаччина та Англія.

 

15 листопада свій останній в цьому році матч у рамках євровідбору зіграла збірна України, яка на виїзді здолала аутсайдера групи Н – команду Люксембургу. В протистоянні цих команд безсумнівним фаворитом вважалася Україна. Статус фаворита українці взялися підтверджувати ще з перших хвилин гри, довго володіючи м’ячем. У стартові десять хвилин підопічні Михайла Фоменка мали відчутну перевагу, однак не могли створити гострих моментів біля воріт люксембуржців, які впевнено тримали оборону.

На початку другої десятихвилинки матчу українським уболівальникам довелося згадувати, де в них аптечка. Стрімка контратака Стефано Бенсі по правому фланзі, пас на Давіда Турпеля, який пробив в Євгена Хачеріді й дозволив Андрію П’ятову зафіксувати шкіряну кулю на лінії воріт. На куражі «карлики» могли створити ще один небезпечний момент біля наших воріт, але перетримали м’яч і втратили нагоду відзначитися.

В четвертому турі відбору до Євро-2016 команди-«карлики» зуміли здивувати любителів футболу. Чого тільки варті виїзна перемога Фарерських островів над греками і просто-таки сенсаційні нулі в матчі сан-маринців з естонцями. Здивував і новачок кваліфікації – Гібралтар, який пропустив від діючих чемпіонів світу німців усього лиш чотири м’ячі.

Вразили і люксембуржці. В першій половині гри вони зуміли створити кілька по-справжньому гострих моментів біля воріт «жовто-блакитних». Настрій «карликам» зіпсував гол Андрія Ярмоленка у ворота Жоната Жубера на 34-ій хвилині матчу. 0:1 – за такого рахунку команди пішли на перепочинок.

У другому таймі активніше заграли українські футболісти, змушуючи суперника порушувати правила. Фатальними для люксембуржців стали 53-тя і 56-та хвилини зустрічі, коли Ярмоленко забив ще два м’ячі, оформивши хет-трик. До слова, після матчу в Люксембурзі, який став для хавбека київського «Динамо» 45-тим у футболці національної збірної, Андрій Ярмоленко став другим у списку бомбардирів головної футбольної команди України. На його рахунку вже 18 м’ячів, на три більше, ніж у Сергія Реброва. Лідером серед бомбардирів збірної є легенда українського футболу Андрій Шевченко, який забив у 111 іграх 48 голів.

Після того, як стало зрозуміло, що українці навряд чи випустять із рук перемогу в звітному поєдинку, люксембуржці створили ще один небезпечний момент біля воріт Андрія П’ятова. М’яч після подачі з флангу Даніеля Да Моти влучив у стійку воріт «жовто-блакитних» і вилетів у поле, однак нікого з люксембуржців на добиванні не виявилося.

Після стартових чотирьох турів відбору до Євро-2016 українці займають у «турнірці» третю сходинку, маючи в активі 9 очок. Стільки ж у «скарбничці» збірної Іспанії, яка йде другою, поступаючись Словаччині трьома заліковими балами, і випереджає українців за різницею забитих і пропущених м’ячів (+10 проти +5). Серед усіх команд у групі Н збірній України найкраще вдається тримати ворота «на замку» – всього один пропущений м’яч у чотирьох матчах. Попри це, команда Михайла Фоменка не демонструє переконливої гри. Головне – здобувати очки, а гра наладиться. Вся боротьба ще попереду. Наступна гра українських футболістів у рамках євровідбору відбудеться на виїзді 27 березня 2015 року з ґрандом європейського футболу – збірною Іспанії. Бажаємо нашим хлопцям успіху і перемог, а наше завдання – гідно підтримувати їх у кожному матчі.