УКР РУС

Україна – Сербія: Поле для експериментів. Перші висновки з матчу

15 листопада 2016 Читать на русском

"Футбол 24" пропонує поглянути на декілька важливих аспектів контрольного поєдинку збірної України з командою Сербії.

Товариські матчі
завершено
-

Свято ротації

Андрій Шевченко не приховував, що матч із Сербією буде, перш за все, поєдинком, в якому "зіграють всі". Якщо у офіційних зустрічах тренерський штаб опирався фактично на незмінну 11-ку гравців, розбавляючи її окремими новими виконавцями, то в товариському поєдинку лише один постійний гравець основи вийшов з перших хвилин – Богдан Бутко.

Воротар

На воротарській позиції з'явився Денис Бойко і зберіг ворота сухими. В декількох епізодах (зокрема, на 6 хвилині матчу) він врятував ворота збірної від голу, спокійно грав на виходах, виглядав упевнено на своєму місці.

Лівий фланг захисту

На лівому фланзі захисту опинився підзабутий в останніх матчах Федецький. Артем награв на свою порцію компліментів, адже не виглядав розгублено на нетрадиційній для себе позиції. Федецький став автором гольової передачі з лівого флангу, а передачу зробив лівою ногою. Цілком імовірно, що саме Федецький змінить дискваліфікованого Соболя у наступному матчі відбору до ЧС-2018 зі збірною Хорватії.

Центральні захисники

Зв'язку Кучера і Ракицького сьогодні замінила ще одна пара центрбеків "Шахтаря" – Кривцов і Ордець. Захисники показали, що можуть зіграти не гірше, ніж основна пара. У будь-якому разі, хтось із них у перспективі цілком зможе замінити вікового Кучера.

Центр півзахисту

З сербами Андрій Шевченко використав в центрі поля гравців, які вміють як захищатися, так і будувати атаки. На відміну від більш креативних і атакувальних Коваленка і Зінченка, зв'язка Сидорчук-Шахов виглядала впевненіше в плані руйнування атак суперника. Особливо яскраво проявляв себе Сергій Сидорчук, який частенько виборював м'яча у суперника. Ну а Євген Шахов швидше за всіх розібрався, коли Зозуля не зміг приборкати м'яча перед ворітьми сербів. Допомагав партнерам і Малишев, який розміщувався на позиції Степаненка в опорній зоні.

Фланги півзахисту

Варто сказати, що зі старту вийшов Віктор Циганков, який відзначив у день гри своє 19-річчя на полі. Разом із Караваєвим вони склали пару флангових півзахисників збірної у першому таймі. Вінгери діяли не так гостро, як їх колеги з основної когорти, проте їм точно не має бути соромно за гру.

Форвард

Роман Зозуля вийшов на матч із сербами в стартовому складі. У форварда "Бетіса" останнім часом в клубі немає достатньо ігрової практики, проте тренерський штаб викликав його до складу збірної і надав шанс себе показати в товариській грі. Зозуля традиційно демонстрував величезне бажання працювати на полі, але основної функції, яка покладається на форварда, він виконати не зміг. Важко згадати бодай один удар по воротах у виконанні Романа. Навіть у моменті, коли Артем Федецький вивів його на ударну позицію націленим пасом з лівого флангу, Зозуля не зміг приборкати м'яча і лише Шахов допоміг реалізувати небезпечний епізод.

Дебют і дебютний гол

Одним із тих, хто точно пам'ятатиме цей матч, є центральний півзахисник ПАОКа Євген Шахов. Він вийшов зі стартових хвилин і зумів відкрити не лише рахунок у зустрічі, але й рахунок своїм голам в футболці національної збірної України. Ще одним гравцем, для якого матч із Сербією став особливим, є Артем Бєсєдін. Молодий форвард "Динамо" (і харків'янин, до речі) вийшов у другому таймі замість Романа Зозулі і аж ніяк не загубився у грі. Він використовував свій зріст, щоб чіплятися за м'ячі і брати активну участь в атаках.

Бєсєдін дебютував за збірну України у рідному Харкові

Переможне завершення року

Попри те, що результат товариського поєдинку з Сербією не тиснув на команду, збірна України може пишатися тим, що 2016-й рік вона закінчила перемогою. Гравці цілком серйозно поставилися до цієї зустрічі. Андрій Шевченко в якості головного тренера ще не знав поразок, а 2:0, нехай і в контрольному поєдинку, безумовно, додасть йому і гравцям упевненості перед продовженням відбіркового циклу до ЧС-2018.

"У нас було 2 ключових перших матчі – з Ісландією і Туреччиною". Андрій Шевченко підвів підсумки 2016 року