УКР РУС

Україна – Кіпр: анонс товариського матчу

7 червня 2021 Читать на русском

Збірна України в рамках підготовки до Євро-2020 проведе контрольний матч проти Кіпру. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Україна завершує ігрову підготовку до Євро – після поєдинку проти Кіпру "синьо-жовті" візьмуть курс на Бухарест, а звідти полетять в Амстердам на матч першого туру. Навряд чи сьогоднішній поєдинок стане репетицією матчу проти Нідерландів, адже там доведеться багато оборонятись у схемі в три захисники й пресингувати на стадії розіграшу м'яча від воріт Крула. Андрій Шевченко нині просто проведе останню перевірку лідерів – зокрема, це стосується Зінченка. Олександр приєднався до табору національної команди всього три дні тому, тож йому надзвичайно важливо відчути ритм збірної та відновити зв'язок з Маліновським і Степаненком.

Україна – Кіпр: прогноз на контрольний матч

Україна – Кіпр: де дивитися контрольний матч

Взагалі, спаринги України перед Євро виглядають неоднозначно. Проти Бахрейну й Північної Ірландії "синьо-жовті" моделювали один і той же сценарій гри з купою позиційних атак та ухилом на взаємодію трикутників між фулбеками, вінгерами та центрхавами – і навряд чи з Кіпром буде щось інше. Проблема тут полягає не стільки у тактиці (ірландці схожі на австрійців, а кіпріоти стануть дзеркалом македонців), скільки у готовності суперників пресингувати й тримати високий темп. Команда Андрія Шевченка готується ламати низькі оборонні блоки й намагається вирішити проблеми з реалізацією, однак ніхто не перевіряє нашу команду на мінуси при роботі під тиском.

Тренерський штаб надав перевагу фрагментарній підготовці окремих тактичних елементів, які можуть стати проблемою на Євро. Зокрема, у поєдинку проти Північної Ірландії фулбеків просили залишатися нижче, аби збалансувати флангову гру – раніше Україна пропускала занадто багато контратак через їхні зони. Вочевидь, ця ідея моделювала майбутній матч проти Австрії, хоча у останніх "товарняках" більш акцентовано фланги використовували македонці – там абсолютно все поставлено на взаємодію Аліоскі й Ельмаса. В будь-якому випадку, Андрію Шевченку варто занести у плюс увагу на цьому аспекті.

Низьку реалізацію у нашій команді намагаються подолати завдяки збільшенню варіантів розіграшу м'яча на різних стадіях, але поки що віз і нині там. Востаннє Україна забивала більше одного гола аж у вересні 2020-го, в матчі зі Швейцарією – хоча навіть на тлі сильних суперників у ЛН наші футболісти створювали достатню кількість моментів (одразу згадується зустріч з Німеччиною). В останніх чотирьох поєдинках "синьо-жовті" пробивали по воротах не менше 17 разів, але навіть 26 ударів при 4,16 xG команда конвертувала лишень в один м'яч. Це – проблема.

В плані командного руху Україна вже зараз виглядає непогано. Футболісти ефектно комбінують, класно відкриваються між лініями й виконують хороші передачі – зокрема, вони йдуть і від центральних захисників (Матвієнко виділяється у цьому плані). "Синьо-жовті" мають різні варіанти прориву в ударні зони і працюють на високій швидкості. У матчі проти Північної Ірландії динаміка гри дещо просіла після першого тайму, однак контроль над м'ячем і територією залишався за українцями до самого фінального свистка. Сьогодні, вочевидь, збірна буде розвивати цей напрям, хоча Андрій Шевченко пообіцяв розбавити склад футболістами з найменшим ігровим часом.

Це рішення виглядає логічним. Тренерському штабу необхідно перевірити в бою Соболя та Циганкова, у яких перед матчем з Північною Ірландією виникли проблеми зі здоров'ям. У стартовому складі вийде Зінченко, якому необхідно зігратись з Маліновським і Степаненком, та і Пятова варто спробувати в основі – другий голкіпер збірної востаннє грав ще на початку березня. Крім того, реальним здається сценарій, у якому перевірятимуть динамівську та шахтарську пари центрбеків. Міг би вийти і Тимчик, однак у нього відчутні проблеми зі спиною – Олександр вчора тренувався за індивідуальною програмою.

Виграти поєдинок проти Кіпру неймовірно важливо для психології. Звитяга над Північною Ірландією стала для України першою за останні вісім матчів – вона була приємною, але необхідно перемогти ще раз. І вболівальники, і футболісти зголодніли за тріумфами, однак важливо не закидувати суперника капелюхами. Кіпр у тактичному плані сповідує противну тактику з трьома захисниками, а Угорщина й Хорватія при шаленому домінуванні забили у ворота острів'ян всього по одному голу. Люксембург і Словенію кіпріоти взагалі прибили. Not bad.

Щоправда, головний тренер острів'ян налаштований не дуже оптимістично. Перед матчем проти України він скаржився на неоптимальний склад та відсутність тривалої ігрової практики, а від гри Нікос Костеноглу очікував лишень великих труднощів. Кіпріоти приїхали битися й боротися, але навіть вони не вірять у власний успіх.

Орієнтовні склади на матч Україна – Кіпр

Україна: Пятов – Караваєв, Попов, Забарний, Соболь – Степаненко – Ярмоленко, Зінченко, Маліновський, Циганков – Яремчук

Кіпр: Неофітос – Іоану, Сотеріу, Каро – Панайоту, Артіматас, Кастанос, Авраам – Піттас, Ілія, Папуліс

Прогноз "Футбол 24" – 1:0

Кожного разу здається, що сьогодні Україна вже точно повинна припинити серію матчів з одним забитим м'ячем, але вона все ніяк не завершується. Нині продовження сумної традиції виглядає цілком вірогідним: кіпріоти вміють наглухо закриватись і терпіти, а Андрій Шевченко обіцяє експерименти зі складом – і вони, вочевидь, продовжаться по перерві. А українці і без того схильні до марнотратства.

Втім, варто не забувати, що Кіпр на декілька порядків поступається збірній України. "Синьо-жовті" можуть забити мінімальну кількість голів, але вони не матимуть жодного виправдання нічиї, не кажучи вже про поразку (Бахрейна всім вистачило). Харківській публіці потрібна тільки перемога. Як показав матч проти Північної Ірландії, команда теж горить цим бажанням, а резервісти будуть вмотивовані ще сильніше. Саме тому варто поставити на звитягу підопічних Андрія Шевченка.

Збірна України, якої не буде на Євро-2020 – лідер Динамо, Коноплянка і найкращий бомбардир УПЛ