УКР РУС

Україна – Ісландія. Кваліфікаційний раунд ЧС-2018. Анонс

5 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" представляє анонс матчу кваліфікації до фінальної частини ЧС-2018, в рамках якого національна збірна України зустріне вдома команду Ісландії.

Україна – Ісландія

5 вересня, 21:45. Київ, НСК "Олімпійський"

Головний арбітр: Клеман Тюрпен (Франція)

Телетрансляція на каналах "Україна" і "Футбол 1", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24"

Дочекалися. Переживши цілу низку кадрових змін в тренерському штабі національної збірної України, команда, нарешті, підходить до першого офіційного матчу за нового тренерського штабу. Андрій Шевченко, як і його іноземні помічники, готовий дебютувати біля керма національної команди у відборі до ЧС-2018. Шкода, що в своєму дебютному матчі команда виходитиме перед порожніми трибунами "Олімпійського", проте фан-зона, яку підготували неподалік від стадіону, нагадуватиме футболістам, де і для кого вони грають сьогодні.

За час після призначення і до самого матчу новоспечений тренерський штаб частково зміг втамувати інформаційний голод, який відчували вболівальники України, за допомогою інтерв'ю і прес-конференцій. Але стовідсотково передбачити те, як буде грати оновлена команда досі складно. Тим паче, що від контрольних поєдинків Андрій Миколайович відмовився, зробивши вибір на користь тренувань і знайомства з кадровим потенціалом команди.

Проект "Команда Шевченка". 10 головних тез з перших інтерв'ю нового наставника збірної України

Список запрошених Шевченком на перший збір гравців мав розширений вигляд. До заявки потрапило більше 30-ти гравців. Пізніше головний тренер довикликав кількох виконавців і також відмовився від послуг деяких футболістів. В остаточному вигляді, перед матчем із Ісландією, список гравців, які перебувають у розпорядженні збірної, містить 23 прізвища. З числа тих, хто залишився, тренерський штаб відбиратиме виконавців для схеми, яка, швидше за все, матиме вигляд 4-5-1 (4-3-3).

Шевченко назвав головну кадрову проблему збірної України

Буде цікаво дізнатися, який саме її варіант буде обрано для гри проти ісландців з одним яскраво вираженим опорником (Степаненко), чи двома, один із яких буде розміщуватися більш високо (Ротань). Непогані шанси на вихід в старті має Коваленко, який може зіграти, як під нападником, так і ближче до центра поля. Загадкою залишається позиція лівого захисника, яку звільнив Шевчук. На ній може опинитися Бутко або ж Соболь. За відсутності Євгена Хачеріді, який має пошкодження, дует центральних захисників складимуть гравці "Шахтаря" – Шевченко має одразу два варіанти зв'язок "гірників" : Ордець – Кривцов і Кучер – Ракицький. З огляду на те, що в клубі останнім часом більше довіряють останнім двом, саме в них більше шансів опинитися в стартовому складі на матч з Ісландією. Щодо правого флангу захисту (Федецький), голкіпера (Пятов) і вінгерів (Ярмоленко, Коноплянка), сумнівів мало. Залишається позиція форварда, на яку претендують аж(!) 2 гравці. Працьовитий Зозуля і габаритний Селезньов. Обидва мають переваги і недоліки, але в матчі з міцними ісландцями є вірогідність, що тренерський штаб зробить ставку на більш потужного Євгена, який чіплятиметься за м'ячі і передаватиме їх поблизу штрафного майданчика (чи безпосередньо в ньому) швидким тенічним партнерам, які підключатимуться з глибини.

Зінченко: Ісландія чимось схожа на Північну Ірландію

Нашим суперником сьогодні буде збірна-сенсація Євро-2016. Певно, і в Україні багато хто вболівав за цю самобутню команду, коли вона ламала стереотипи про те, що колектив без "імен" здатен досягти успіху. Ісландці проповідують класичний стиль, де базовою схемою є вже підзабута багатьма прогресивними командами схема 4-4-2. Проте у виконанні острів'ян вона не виглядає банальною, і в будь-який момент здатна змінитися і стати більш агресивною, або більш захисною, в залежності від ситуації на полі.

"Особливості національного футболу". Ісландський фахівець розкриває секрети успіху збірної на Євро-2016

До Києва Ісландія прибула вже з одним головним тренером на чолі (раніше в збірній працював тренерський дует Лагербек Хадльгрімссон). Склад ісландців, на відміну від збірної України, після Євро-2016 не зазнав суттєвих змін. Але без вагомої кадрової втрати не обійшлося. Колбейнн Сігторссон, який був другим нападником в парі з Бьодварсоном на чемпіонтаті Європи влітку, відновлюється після травми і не зможе взяти участь у матчі в Києві. Попри це, ісландці будуть налаштовані, як завжди, серйозно. Це команда, яка вже довела, що не відчуває залежності від персоналій і здатна протиставити будь-якому супернику організованість, самовідданість і характер. З "командою-сюрпризом" Євро-2016 Андрію Шевченку та нашим хлопцям варто бути вкрай обережними, аби не дати можливості продовжитися ісландській казці вже у відборі до ЧС-2018.

Бьодварсон: Україна намагатиметься реабілітуватись за провал, а нам необхідно спуститись на землю після Євро-2016

Слова

Андрій Шевченко, головний тренер збірної України:

Хвилювання є, звичайно. Не буду приховувати, це нормально. Це початок моєї роботи. Ми граємо з дуже хорошою командою. І дуже погано, що ми граємо при порожніх трибунах. Але та робота, яку провели футболісти, їх бажання і самовіддача вселяють велику впевненість. Я вважаю, що найголовнішу роль будуть відігравати та кількість боротьби і підборів, які ми виграємо.

Хеймір Хадльгрімссон, головний тренер збірної Ісландії:

Ми дуже добре готові до цього матчу. Відійшли від Євро і перебуваємо в повній готовності до України. Для нас неважливо проти якої команди грати, ми до всіх готуємося однаково. Ми продовжуємо працювати. Працюємо в цьому стилі вже 4 роки. Тому нічого не змінилося після відходу Ларса Лагербека. Я просто продовжую робити те, що ми робили раніше.

Статистика

Першими і поки останніми зустрічами збірних України та Ісландії були 2 матчі відбору до Євро-2000. Вдома українці не змогли переграти ісландців, зігравши внічию (31.03.1999, Україна – Ісландія 1:1). А на виїзді була здобута перемога (08.09.1999, Ісландія – Україна, 0:1).

Орієнтовні склади команд

Україна: Пятов – Федецький, Кучер, Ракицький, Бутко – Степаненко, Ротань, Коваленко – Ярмоленко, Коноплянка – Селезньов.

Ісландія: Хальдоурсон Севарсон, Сігурдсон, Арнарсон, Скуласон Гудмундсон, Гуннарсон, Сігурдссон, Б'ярнарсон Фінбогассон, Бьодварсон.

Україна – Ісландія: Все про матч (Онлайн)