УКР РУС

Україна – Фінляндія. 5 головних тез Андрія Шевченка напередодні матчу

9 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Андрій Шевченко відвідав традиційну передматчеву прес-конференцію і прокоментував одразу декілька ключових питань, які мають важливе значення у розумінні стану справ у збірній України.

Головний тренер національної збірної України Андрій Шевченко вже привчив до певної відкритості у спілкуванні зі ЗМІ, тож його прес-конференції завжди інформативні. Не стала винятком і остання, яка присвячена підготовці команди до зустрічі зі збірною Фінляндії. "Футбол 24" аналізує сказане коучем і виділяє 5 основних пунктів.

1. Роман Яремчук свого дебюту ще дочекається

Одним із найбільш актуальних питань щодо кадрової політики було стосовно виклику, а точніше, його відсутності, форварда "Олександрії" Романа Яремчука. Молодий нападник, права на якого належать "Динамо", останнім часом демонструє надрезультативний футбол, а отже мав би розраховувати на увагу тренерського штабу національної команди. Шевченко пояснив рішення наступним чином:

"Яремчук – талановитий хлопець, проводить хороший сезон. Ми за ним дивимося, він є кандидатом у збірну. Але зараз у нас є певний контакт з гравцями, я хочу закінчити рік з цією командою, з цим кістяком. Є певні зв'язки між футболістами. Тренерський штаб задоволений гравцями, і для того, щоб не порушувати певні позиції, ми викликали цих футболістів".

Думку тренера можна зрозуміти, адже навряд чи зараз, у розпалі відбіркової кампанії, варто робити кардинальні кадрові зміни, на це потрібен час. Але напрошується питання – а чи належить до такого "кістяка" команди Артем Бєсєдін, який все ж отримав запрошення в збірну, хоча й не мав раніше такого шансу?

Нагорняк: Я викликав би 5 нападників у збірну України

2. Молодь в збірній – аванс і початкова адаптація

У продовження теми омолодження національної збірної, Андрій Шевченко переконує в тому, що його кадрова політика неодмінно торкатиметься виклику перспективних гравців, але не завжди цей виклик означатиме 100% того, що гравець може розраховувати на дебют і закріплення в команді одразу:

"В першу чергу, для молодих футболістів, яких ми викликаємо – це аванс. Щоб вони подивилися, зрозуміли наші вимоги. Якщо гравець адаптувався, увійшов в команду, це тільки плюс для нас і для збірної".

Питання торкнулося також Дениса Баланюка, який викликався в збірну цього року, проте не зміг закріпитися в складі. Андрій Миколайович запевнив, що продовжує стежити за прогресом форварда "Дніпра", але хлопцю потрібно прогресувати, щоб знову отримати шанс в збірній:

"Ми давали йому шанс і будемо давати. Тільки одна умова, якщо він буде прогресувати в клубі. Я був на грі "Дніпра", спілкувався з тренерським штабом, цьому хлопцеві потрібно додавати – все, що можу щодо нього сказати".

3. Потрібен час для роботи з гравцями. Взимку можливі збори

Найбільш затребуваним ресурсом в збірній у Шевченка є час. Тренер не приховує того, що йому б хотілося більше працювати з футболістами на тренуваннях, щоб переглянути потенційних кандидатів і отримати більше розуміння кадрового потенціалу команди. Рішенням, яке, на думку коуча, мало б допомогти в цьому, є зимовий збір національної команди:

"Мені б хотілося мати більше часу, щоб не тільки подивитися гравців, але і провести його з гравцями у режимі тренувань. У січні-лютому хотілося б виділити час, щоб організувати невеликий тренувальний збір і більш детально переглянути гравців у процесі занять".

Що ж, цілком логічне бажання, з огляду на те, що вся попередня робота наставника зі збірною полягала, передусім, у підготовці до матчів, де головним був результат. Тренувальний збір, навіть короткотривалий, дасть тренерському штабу час, аби спокійно і без тиску попрацювати з футболістами. Інше питання – як до такого збору поставляться клуби, які, в свою чергу, мають також готуватися до другої половини сезону.

4. Ярослав Ракицький готовий до гри і завжди має величезне бажання

Питання стосовно фізичної готовності Ярослава Ракицького перед матчами збірної, в певному сенсі, має риси традиційного. У центрального захисника "Шахтаря" і цього разу були певні проблеми зі здоров'ям і навіть був ризик, що він у черговий раз пропустить гру збірної України через пошкодження. Проте Андрій Шевченко зняв це питання, запевнивши представників ЗМІ, що Ярослав готується до матчу:

"Ярослав прибув у збірну, він сьогодні буде тренуватися, все нормально, він готується. Принаймні, проблем немає. Ті проблеми, які у нього були, зараз їх вже немає".

Після цього журналісти натякнули, що заяви гравців (зокрема, Едуарда Соболя), змушують думати про небажання деяких клубних тренерів відпускати футболістів у збірну, через що час від часу з'являються "раптові травми" якраз перед матчами збірної України. Однак Шевченко і тут став на захист Ярослава Ракицького, пояснивши, що центрбек "Шахтаря" завжди має бажання виступати в національній команді, але йому дійсно заважали травми:

"На зборі перед матчами з Туреччиною і Косово у Ракицького виявили пошкодження. У нього було величезне прагнення бути з командою, грати. Після того, як він покинув розташування збірної, він через деякий час дзвонив мені, говорив "Мені краще, я готовий". Та я поговорив з лікарем, який повідомив, що участь гравця в матчі небажана. Однак бажання у нього було величезне".

5. Україні – перемога, суперникам по групі – нічия

На прес-конференції, звичайно ж, торкнулися питання суперника, його сильних сторін. Андрій Шевченко тут підкреслив високу "обороноздатність" Фінляндії, а також не забув про кадрові втрати напередодні матчу:

"Розбирали гру Фінляндії. Головний тренер провів хорошу роботу. Ми будемо готові, тому що система гри і схема не змінюються. Особливо перестановки спереду на їхню схему не впливають. Їх сильні якості – оборона і гра на контратаках. Непогана команда, незважаючи на те, що зараз відсутні деякі ключові гравці, наприклад, Єрьоменко. Це буде для нас плюсом. Потрібно підготуватися, щоб пройти досить якісну оборону цього суперника".

На питання про бажаний результат матчу Андрій Миколайович, як і має бути, відповів амбіційно – лише перемога:

"Яким би не був результат, треба вирішувати наші завдання. Группа в нас досить непроста, всі суперники сильні. Ідеальний результат – перемога".

А от стосовно матчу суперників (зустріч Хорватії та Ісландії), головний тренер не став приховувати, що хотів би отримати подарунок у вигляді мирової:

"Якщо чесно, хотілося б нічию, звичайно (сміється)".

Коноплянка влаштував конвеєр, Шевченко згадав молодість, а герой АТО відчув себе зіркою. Відкрите тренування збірної України