УКР РУС

Україна – Албанія: анонс товариського матчу

3 червня 2018 Читать на русском

17:00, Евіан, стадіон "Каміль Фурньє". Телетрансляція – канали "Футбол 2" та "Україна", текстову онлайн-трансляцію читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі 2017/18
завершено
-

Навіть контрольні матчі збірної України можуть бути багатостраждальними – причому задовго до початку власне футболу. Гра проти Албанії була на межі зриву, адже поле на стадіоні у французькому Евіані, за словами Шевченка,"не витримувало жодної критики". Про проведення гри у Женеві не змогли домовитися, і ФФУ вже відправила листа до ФІФА з проханням скасувати зустріч. Втім, останні розглянули фото газону й відмовилися визнавати його непридатним до футболу, а тому сьогодні ми таки зможемо подивитися на нашу збірну у поєдинку з албанцями.

Він вам не товарняк. Чому ми втрачаємо збірну України?

Нічия "жовто-синіх" проти Марокко не задовольнила ні вболівальників, ні самих гравців, хоча тренерський штаб дивиться на неї інакше. За словами Шевченка, ці товариські матчі є підготовкою до вересневого старту відбору на Євро-2020, аби "згадати принципи гри, які ми сповідуємо, відновити структуру та знову зіграти разом, адже цього року команда провела небагато матчів". Очевидно, стартовий склад не обійдеться без змін – хоча б тому, що Степаненко та П’ятов вже покинули розташування збірної – і, можливо, порадує нас дебютом Лук’янчука. Останній може стати шістнадцятим дебютантом збірної України за часів тренерства Шевченка.

Албанці п’ять днів тому грандіозно сконфузились, зазнавши розгрому від збірної Косово (3:0). Взагалі ж, за останні сім матчів вони лише двічі радували своїх вболівальників перемогами – над Ліхтенштейном у рамках відбору до ЧС-2018 та проти Туреччини у товариському матчі. Втім, не можна забувати, що Італія у жовтні забила цій збірній лише один гол аж на 73-й хвилині, а Туреччина в березні не просто програла, а програла з рахунком 2:3 у більшості. Албанці захочуть перемогти знову, і вони знають, як це робити – тож потрібно бути готовим до серйозного спротиву.

Даллку – про можливий спаринг України з Албанією: Україна буде фаворитом

Цікаво, що обидві команди очолюють тренерські штаби під керівництвом екс-футболістів Мілана. Крістіан Пануччі очолив збірну Албанії майже рік тому, вигравши з того часу лише один офіційний матч та проваливши завдання виходу на ЧС-2018. Втім, у групі з Італією та Іспанією такий результат не може бути дивним, а от на відбір до Євро-2020 албанці покладають дуже великі надії. Пануччі зараз перебуває у процесі побудови нової команди й визначається зі своїми лідерами – і перевірка Україною для його ідей стане критично важливою.

Статистика зустрічей та цікаві факти

  • Україна провела проти Албанії п‘ять матчів, вигравши чотири з них та одного разу зігравши внічию.
  • Різниця м’ячів між командами – 9:3 на користь України
  • Найбільші перемоги збірної України над Албанією - 0:2 (Тірана, 2005 рік) та 1:3 (Бергамо, 2016 рік)
  • Найбільш результативні матчі між Україною та Албанією – нічия 2:2 в рамках відбору до ЧС-2006 (Дніпропетровськ, 2005 рік) та перемога «жовто-синіх» з рахунком 1:3 у товариському матчі (Бергамо, 2016)
  • Найбільш результативні гравці протистояння – Сергій Ребров та Ерьйон Богдані (по 2 голи)
  • Едуард Соболь може провести десятий матч за збірну України.

Кадрова ситуація

Втрати перед матчем: Степаненко, П’ятов

Можливі дебютанти: Лук’янчук – Сельмані, Гавазай

Як уже говорилося, сезон для П’ятова та Степаненка офіційно завершено – після матчу проти Марокко вони покинули табір збірної. Травмованих або футболістів, щодо яких є питання здоров’я, також немає, що не може не радувати. Аналогічна ситуація і в наших суперників, тож можна констатувати: Андрій Шевченко, як і Крістіан Пануччі, має повний набір виконавців.

Шапаренко та Бурда заспівали на посвяченні у збірну України

Дебют 22-річного захисника Вереса (чи вже тепер Львова) Павла Лук’янчука був би досить несподіваним, адже той викликався у авральному режимі після епідемії травм (зокрема, Ярослава Ракицького) і навряд чи поки може конкурувати із Артемом Шабановим, хоча у нього самого лише один матч (та й то лише кілька хвилин). Албанці мають схожу ситуацію з молоддю: 20-річному голкіперу Гентьяну Сельмані збірна випала великим авансом, а от дебют 23-річного вінгера Скендербеу Еніса Гавазая припаде, ймовірно, саме на Україну.

Орієнтовні склади:

Україна: Лунін, Соболь, Шабанов, Бурда, Караваєв, Коваленко, Маліновський, Коноплянка, Зінченко, Ярмоленко, Бєсєдін

Матчем проти Марокко Андрій Шевченко чітко дав зрозуміти вектор своєї політики: обкатка лідерів, мінімальні творчі експерименти у старті та широкі тактичні – у другій половині другого тайму. Відповідно, позиція Караваєва, якого награють правим захисником, швидше за все буде збережена – як і Коноплянки, Ярмоленка, Зінченка, Коваленка та Бєсєдіна. Відсутність Соболя просто буде неможливо зрозуміти, тому залишається гадати тільки щодо воротаря та центрахава.

Марокко – Україна: Коноплянка як лідер, Марлос як заміна Ярмоленку, претензії на пенальті та позитив

Андрій Шевченко навіть у товариських матчах не довіряв Денису Бойку, тому вихід Андрія Луніна вважається більш вірогідним. Симпатія коуча до Маліновського також помітна – його особливо відзначають на прес-конференціях і він часто виходить у складі. Ймовірно, саме Руслан і вийде на поле в основі, а Сидорчук отримає свій час у другому таймі.

Албанія: Беріша, Меммола, Джиммшиті, Маврай, Хюсай, Рамадані, Лілай, Гавазай, Абазай, Роші, Балай.

Втім, косоварського дитсадка на полі вже точно не буде, адже албанці дуже зацікавлені у перемозі над Україною. Відповідно, у складі вийде достатня кількість досвідчених футболістів – зокрема, голкіпер Беріша, центрбеки Джиммшиті та Маврай, а також Хюсай. В опорній зоні хтось із минулої пари Рамадані-Ндодж точно поступиться місцем досвідченому Лілаю.

Воротар збірної Албанії Шехі: Досвід ігор проти Динамо допоможе нам у матчі проти України

В атаці легко спрогнозувати півзахист. Точно дебютує Гавазай – 23-річний вінгер Скендербеу, який у цьогорічному сезоні оформив 4+5 за системою гол+пас. На протилежному фланзі точно зіграє свій 50-й матч Роші, а у зоні між нападом та центром поля буде діяти Абазай – один із діамантів місцевої збірної U-21. У нападі може вийти хто завгодно, адже там постійно відбувається ротація, а самі албанські форварди вкрай нерезультативні. У минулому матчі в нападі дебютував Гурі, однак для перемоги над Україною потрібен більш досвідчений гравець – як, наприклад, Балай.

Потенційний MVP матчу – Євген Коноплянка

У матчі проти Марокко для Євгена продовжувалася весна клубного сезону, в якій Коноплянка став одним з найкращих гравців Шальке. Євген був найгострішим футболістом, задаючи темп і напрям атак команди. Він міг забивати кілька разів, виводив Марлоса на побачення з голкіпером та багато працював без м’яча – відбирав, читав, пресингував, тощо. З його заміною атакувальна гра збірної України повністю зникла.

Коноплянка – про матч з Марокко: Задоволений другим таймом

У цьому матчі Євген не має причин до проведення чогось менш вражаючого – проти нього не гратиме Бенатья та цербероподібний Буссуфа. Тим більше, Коноплянка знає, як грати проти албанців – у 2016 році він був одним з найкращих на полі, виконавши асист, передгольову передачу та гол. Настав час повторити успіх.

Прогнози букмекерів

Україна вважається абсолютним фаворитом у грі проти Албанії. Зокрема, букмекерська контора Марафон дає на перемогу "жовто-синіх" коефіцієнт 1.75, на нічию – 3.75, а на перемогу Албанії – аж 6.15. Фахівці з 1xbet солідарні з колегами, однак на нічию вони дають трохи менше – 3.42. Перемога України тут оцінена в кф 1.77, а виграш албанців – в 6.00.

Україна – Албанія: стала відома бригада арбітрів

Найменше вірить у Албанію авторитетна контора William Hill. На її перемогу тут виставили височенний коефіцієнт – 6.50, в той час як на Україну дають 1.62, а на нічию – 3.50. Букмекери з bwin також приймають ставки на цей матч: на перемогу України вони дають кф 1.70, на нічию – 3.25, а на виграш албанців – 5.75.

Прогноз Футбол 24 – 2:0

Не дивлячись на албанське бажання перемогти, склад збірної України навіть за умов ротації буде на голову переважати балканців. Крістіан Пануччі взяв на ці збори вкрай молодий склад: у провальній грі проти Косово відбулося відразу три дебюти, а загалом в команді аж 11 футболістів, які провели менше п’яти матчів за збірну. Стабільного та забивного форварда високого рівня у команди немає, тому Лунін на воротах, швидше за все, буде нудьгувати.

Албанці мають непогану оборону й гарно нав'язують боротьбу, тож розгрому чекати не доведеться. Однак, на цьому зборі Україна та Албанія – команди різного рівня, а тому перемога "жовто-синіх" з рахунком 2:0 є досить ймовірним результатом.