УКР РУС

Угорщина здобула сенсаційну перемогу над Англією й очолила "групу смерті" в Лізі націй

4 червня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Англія в рамках першого туру групового етапу Ліги націй несподівано програла Угорщині в Будапешті (0:1). Звіт читайте на "Футбол 24".

Збірна Угорщини звикла проводити свої домашні матчі за шаленої та досить агресивної підтримки, однак восени мадяри перестаралися – під час зустрічі зі збірною Англії в Будапешті лунали расистські вигуки, за що прилетіло покарання у вигляді порожніх трибун. Місцева федерація змогла обійти бан, заповнивши стадіон дітьми віком до 14 років, але у домашньому поєдинку Ліги націй проти тієї ж Англії це не врятувало від освистування акцій BLM.

Вірменія – Ірландія: Україну чекають непрості суперники – сенсація у матчі Ліги націй, так не зміг навіть Роналду

Гарет Саутгейт виставив основу, хоча на лаві запасних розташувався не менш потужний склад – відпочинок отримали Стерлінг, Гріліш, Сака, Джеймс, Абрахам, Філліпс і Тріпп'єр. В Будапешті вийшов досить молодий лайн-ап з Маунтом, Беллінгемом та одразу двома дебютантами (Боуеном і Джастіном). Угорці прогнозовано обійшлися без несподіванок у старті.

У першому таймі коментатор ТК Футбол настільки захопився читанням статистики з листочка, що забув прокоментувати більшу частину цікавих епізодів на полі. Саме тому гра в цей період могла здатись нудною. Це не відповідало дійсності – матч виглядав дуже динамічно й мав низку прекрасних моментів, причому Угорщина діяла значно активніше.

Власне, це й не дивно, адже Англія продовжила працювати у руслі, продемонстрованому на Євро-2020. Гості видали активний початок, високо пресингували та якісно працювали з м'ячем, однак взагалі не поспішали чинити тиск на ворота мадярів. Кілька кволих ударів, кілька стандартів із замиканням по горобцях – от і вся гострота від "трьох левів". Ми не перебільшимо, якщо скажемо, що британці взагалі нічого не створили до перерви, хоча за ударами вони лідирували (7:4).

Господарі досить непогано відчували себе в таких умовах. Так, м'яч залишався під контролем англійців (59% володіння), але Угорщині вдавалося непогано тікати в контратаки й перевіряти Пікфорда з дистанції. Зокрема, вже на 2-й хвилині Роланд Шаллай бахнув з-за меж штрафного по центру (голкіпер впорався), а на 13-й мадяри могли забивати – це Него отримав передачу на хід правим флангом і прострілив у центр штрафного, а Собослай, випередивши усіх захисників, пробив повз Пікфорда! М'яч повільно покотився у порожні ворота, однак Коуді встиг вибити його!

Найкращі нагоди відкрити рахунок Угорщина змарнувала в середині першого тайму. Так, на 30-й хвилині Жолт Надь отримав простір за спиною Трента й вистрілив з лівого кута карного майданчика під дальню стійку – Пікфорд парирував! На 32-й же Адам Саллаї побачив, що Джордан вийшов далеко з воріт, спробувавши перекинути його з центру поля – м'яч пройшов поруч зі стійкою!

Господарі, крім цих моментів, провели кілька небезпечних вривань і прострілів без логічного завершення. Втім, вийти вперед до перерви їм так і не вдалося. Свисток арбітра відправив команди відпочивати за нулів на табло.

Англія спробувала переломити хід гри на початку другого тайму. На 52-й хвилині підопічні Гарета Саутгейта навіть могли відкрити рахунок – Сака, який замінив Джастіна, прорвався на лівий край штрафного й пробив низом, змусивши Гулачі парирувати ногами. Крім того, у гостей пройшло кілька перспективних атак без завершення (в одній з них Маунт запоров вихід 2-в-2), однак радикально в матчі нічого не змінилось. Ще до 60-х хвилин поєдинок скотився в нудний контроль м'яча без просування з боку "трьох левів" та у спроби контратак через фланги мадяр.

Гарет Саутгейт на 61-й хвилині наважився на потрійну заміну, випустивши Гріліша, Джеймса та Стоунза замість Маунта, Трента й Вокера відповідно. Цей хід дійсно переломив хід зустрічі, однак не таким чином, як того бажали гості. Вже на 63-й хвилині Жолт Надь нав'язав боротьбу Джеймсу в штрафному, видряпавши м'яч і впавши після поштовху від Ріса.

Коментатор Максим Гіленко не помітив цього епізоду, продовживши читати нікому не потрібні історії й готуючись розказати останню політ-інформацію щодо угорського прем'єра, однак арбітр був уважнішим – він призначив пенальті. Собослай впевнено його реалізував. 1:0!

Від дуже футбольних історій коментатора про вибори в Угорщині це не врятувало, але для Англії цей ляпас став справжнім тригером. Британці зарухались, спробувавши притиснути скромних мадярів (хоча вони й самі були не проти відійти назад). Не можна сказати, що господарям стало аж дуже важко, однак кілька перспективних моментів острів'яни провели.

Зокрема, на 72-й хвилині Боуен спіймав шикарне закидання Стоунза за спину захисникам, опинившись перед Гулачі й пробивши у дотик – вийшло точно в руки Петеру. На 73-й непогано стріляв Беллінгем, але Атілла Шалай встиг заблокувати удар з 15-ти метрів. Його ж добивання у метушні виявилось неточним. На 77-й героєм міг стати Коуді, який замкнув подачу зі стандарту, однак м'яч пролетів повз дальню стійку. За таке марнотратство мадяри могли покарати другим голом: свіжий Кляйнхайслер увірвався на правий кут штрафного, хитнув опонента й завдав потужного удару – Пікфорд парирував прямо на ногу Шеферу, однак той запустив м'яч у небо!

Наприкінці зустрічі врятувати Англію від поразки міг Кейн. Його постріл з гострого кута на 84-й хвилині був не надто небезпечним, а от на 89-й угорцям відверто пощастило – Харрі підібрав м'яч у штрафному після невдалого вривання Гріліша, поклав корпус і метрів з восьми зарядив у ближню дев'ятку. Сфера влетіла у сітку, але тільки із зовнішнього боку! Цей момент став останнім для "трьох левів".

Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну й заслужену перемогу збірної Угорщини. Мадяри набрали три очки й очолили групу, в якій, крім Англії, розташувались Німеччина та Італія. Свій матч конкуренти проведуть менш, ніж за годину, а поки що наші західні сусіди лідирують.

Англія не виграє ЧС

Цей висновок виглядає занадто гучно, як для поразки розбавленого молоддю й новачками складу. Англія приїхала перевірити свої резерви – ні більше, ні менше. Втім, проблема не в результаті (до речі, це була перша поразка "трьох левів" від мадяр з 1962 року), а у футболі. Команда Гарета Саутгейта не показала жодних змін у порівнянні з Євро-2020 та матчами відбору.

В тактичному плані англійці спробували поекспериментувати зі схемою білд-апу, починаючи атаки від трійки захисників з опусканнями Беллінгема в глибину. Вокер і Трент мінялися позиціями, Боуен отримував закидушки, однак жодне рішення не допомогло розхитати оборонну структуру Угорщини. Навіть якщо вдавалося створити чисельну більшість на чужій половині через висмикування опонентів з лінії, гості все одно залишалися занадто далекими від карного майданчика.

Теплова карта Англії в матчі проти Угорщини

Заміни в другому таймі ніяк не вирішили цю проблему. Магістральна лінія в грі Англії залишалася тією ж, що і раніше – багато контролю м'яча, багато пресингу, але мінімум просування й моментів. Різниця полягала лишень у тому що на Євро-2020 британці створювали 3-4 моменти, але майже всі вони мали дуже велику якість (в районі 0,25 xG). У Будапешті не було жодного такого удару. Англія просто безцільно катала м'яч.

При цьому господарі вдало підлаштувалися під цей стиль, вириваючись у контратаки через Ролланда Шалаї й продуману флангову гру. Угорський аналітик Абель Месарош побачив схожість білд-апу мадярів із білд-апом Інтера – ті ж 4-в-3 у першій фазі, ті ж опускання опорника лівіше в глибину для подальшого просування, ті ж зміщення нападника вліво, ті ж ривки правого латераля через правий напівфланг (Него виконував роль Дюмфріса). При обороні ж нападники дисципліновано сідали вниз, виставляючи надійний блок.

Англія не дала ради цим побудовам, отримавши низку гострих моментів після флангових ривків угорців. І це вже не перший раз суперники вдало підлаштовуються під футбол "трьох левів" – у минулому році та ж Угорщина та Польща відібрали очки у британців, причому досить впевнено (поляки так і взагалі мали вигравати).

Це не значить, що Англія вибула з пулу претендентів на перемогу в Катарі. До невдачі у Будапешті підопічні Гарета Саутгейта провели серію дуже сильних поєдинків. Склад у острів'ян чи не найпотужніший у світі, а за останні два роки переграти їх змогли тіки бельгійці, італійці й угорці. Цілком можливо, що усі наступні матчі Ліги націй ця збірна виграє досить впевнено. Втім, ставка на сухий контроль м'яча при таких відчутних проблемах з просуванням у штрафний робить Англію занадто залежною від майстерності лідерів.

Як показала Угорщина, вона не завжди спрацьовуватиме. А в Катарі суперники будуть значно сильніші. Саме тому ми вже зараз ризикнемо поставити на відсутність перемоги Англії на Мундіалі.

Невиразний дебют Боуена

Боуен був однією з головних зірок сезону в Англії. Він став другим після Паоло Ді Каніо футболістом, якому вдалося оформити 10+10 за системою гол+пас в АПЛ (у Джаррода 12+10). Мобільний, з дуже хорошим ударом, з класним баченням поля – у свої 25 років хлопчина явно повинен був дебютувати за збірну раніше. І ось форвард Вест Хема отримав свій шанс.

Дебют виявився досить неоднозначним. З одного боку, Боуен був помітною фігурою в атаці "трьох левів" – нападник Вест Хема став лідером за кількістю ударів (4), двічі влучивши у площину (лідер матчу) й одного разу пробивши повз ворота. Джаррод цілком міг зрівняти рахунок на 72-й хвилині, коли вдалося відкритись за спинами захисників і прийняти закидушку.

Цей епізод яскраво демонструє переваги новачка збірної Англії. Він дуже якісно відчуває позиційну гру, розуміючи, де коли і як необхідно відкриватись. Крім того, Боуен має високу швидкість і прекрасно оснащений технічно. Партнери намагалися використовувати його якості протягом усього матчу, виконуючи закидушки й передачі на хід.

В цій же ніші працює Сака. Обидва схожі за стилем, але в манері Боуена переважає позиційність, гра на відкриваннях і просторі, а в стилі Букайо більше індивідуалізму та обіграшів у вузьких зонах.

Боуену необхідно бути інтегрованим в загальну систему, відчувати рух партнерів і мати певну свободу переміщень, щоб реалізувати свій потенціал. У Вест Хемі це працює шикарно, однак у збірній він ще не встиг зігратись – та і збірна за своїми ігровими принципами відрізняється. Як наслідок, в активі Джаррода у Будапешті було 0 точних навісів, 1 передача з просуванням (неточна), 2 спроби обіграшу на дриблінгу (тільки 1 вдала), 4 перемоги в єдиноборствах з 11-ти й всього 15 точних пасів з 22-х загалом.

Втім, Джаррод повинен вписатись у малюнок гри "трьох левів", адже тут в ціні саме контроль м'яча, робота з простором та передачі з глибини. Боуен не виглядав чужорідним тілом у збірній – просто йому потрібен час. Інша справа, що для гарантованого місця в основі Англії нападнику доведеться витримати надзвичайно сильну конкуренцію.

"Яшин помилився, Беца врятував ворота": перший олімпійський чемпіон та друг Пушкаша мріяв про Карпати і малював шедеври