УКР РУС

Уельс – Україна: анонс вирішального матчу за вихід на ЧС-2022

5 червня 2022 Читать на русском

Україна зустрінеться з Уельсом у фінальному матчі відбору до ЧС-2022. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Ось і настав цей день. Ми перебуваємо всього в одному кроці від першого за 16 років виходу на Чемпіонат світу. Вже встигло вирости покоління, яке бачило наш поки що єдиний вояж на Мундіаль у Німеччині лишень в Ютуб – а для такої серйозної футбольної держави, як Україна, це занадто. Настав час поставити крапку в історії з невдалими плей-офф. Коли, як не зараз, з футболістами грандів АПЛ та Серії А у складі?

Уельс – Україна: де дивитись матч за вихід на ЧС-2022

На шляху до ЧС-2022 залишився тільки Уельс. Вболівальники настільки серйозно поставились до цього суперника, що не дуже-то й святкували перемогу над Шотландією – всім здається, що у Кардіффі точно буде важче, ніж на Хемпден-Парк. Між тим, даний колектив виглядає неоднозначніше, ніж наш попередній опонент.

У валлійської збірної багато схожого зі скоттами. Схожа схема з трьома захисниками, схожий клас, схожий стиль, купа представників із посередніх клубів або навіть нижчих дивізіонів. Втім, гучних імен тут побільше – якщо шотландці погрожували лишень Робертсоном і Макгінном, то у складі "драконів" є Бейл, Ремзі, Бен Девіс і Деніел Джеймс.

А ще є низка примітних виконавців з менш відомими прізвищами на кшталт Ампаду, Неко Вільямса чи Кіффера Мура. Особливо уважно необхідно стежити за Гарі Вілсоном – у Чемпіоншипі хавбек Фулхема забив 11 голів і віддав 21 асист.

В ігровому плані Уельс виглядає менш збалансованою версією збірної Шотландії. Наш попередній суперник у плей-офф при ставці на пресинг, єдиноборства та стандарти намагався захопити ініціативу, та і на м'ячі скотти працювали більш-менш непогано.

Валлійці в цьому плані простіші – вони грають за схемою 3-5-2 / 3-4-3, в першу чергу намагаючись якісно відзахищатись, а потім вискочити в швидку контратаку. У матчах проти сильних колективів (Австрія, Чехія, Бельгія, Фінляндія, Польща, Туреччина, Швейцарія, Італія, Франція) "дракони" ніколи не доводили володіння м'ячем хоча б до 52%, тримаючись на рівні 35–45%.

Уельс не вміє і не бажає працювати з м'ячем з позиції сили, здебільшого тікаючи в контратаки через довгі закидання. Цей мінус підопічні Роба Пейджа компенсують різносторонністю – команда здорово працює обома флангами, вона максимально небезпечна на другому поверсі й при цьому має мінімум двох виконавців екстра-рівня, здатних вирішувати епізоди практично всіма способами (штрафний, обіграш на дриблінгу, дальні удари, ривки, розрізні паси, тощо). А ще є досвідчений Аллен і такий персонаж, як Кіффер Мур, який в Чемпіоншипі лідирував за ударами головою й навіть із закривавленим обличчям забивав нею на Євро.

Проблема полягає в тому, що Ремзі й Бейл на двох зіграли в цьому сезоні лишень 13 матчів, причому практично всі вони були провальними. З іншого боку, Гарет перебуває в такому статусі роками, що не заважало провести сильний Євро-2020 і покарати двома голами збірну Австрії в півфіналі відбору до ЧС-2022.

Рецепт успіху проти цього колективу приблизно той же, що і в перемозі України над Шотландією. Підопічні Олександра Петракова повинні опустити м'яч на землю й тримати його під контролем, не дозволяючи супернику звести гру до 250+ єдиноборств з хаосом та купою навісів. На Хемпден-Парк наші футболісти в цілому виконали це завдання, але не все було однозначно добре.

"Моя сім'я не змогла подивитись матч з Шотландією": Караваєв – про злість, взаємодію з Ярмоленком і надію на ЗСУ

З плюсів варто відзначити, що наша збірна на тлі таких команд, як Уельс і Шотландія, демонструє прямо таки барселонівську культуру роботи з м'ячем. На Хемпден-Парк ми не просто володіли 58% ігрового часу – домінування "синьо-жовтих" було загорнуте в грамотну структуру гри з трикутниками у всіх третинах поля, з позиційною ротацією і сміливими діями центрбеків. В разі втрат вмикався інтенсивний контрпресинг. На все це вистачало сил, класу та дисципліни. Як наслідок, Україні вдалося прорвати пресинг шотландців, відкинути їх у середній блок, отримати свободу в першій фазі атаки й конвертувати тотальну перевагу в два ефектних голи.

Говорячи простіше, Україна працювала із посереднім колективом саме так, як і повинна працювати інтелектуальна команда з висококласними футболістами рівня Ліги чемпіонів та з лідерами європейських топів у складі. І забила в такому футболі два голи (третій пройшов у іншому малюнку гри). Це говорить про клас і про вміння його реалізовувати.

Втім, у нас є і відчутні проблеми. Єдиноборств у Шотландії, при всіх стараннях їх уникнути, було все одно забагато (аж 240 епізодів), а повітря залишилось за суперником. Стиль гри України допоміг зробити кількість таких епізодів значно меншою, ніж хотіли британці – і поки були сили, ми витримували їхній футбол. Заковика полягає в тому, що "синьо-жовті" не можуть відбігати в одному темпі більше 60 хвилин, а рівноцінної заміни втомленим лідерам немає. Єдиний варіант – це відмова від затяжних перепасовок і перехід на контратакувальну модель.

Саме тут у Уельса можуть з'явитись реальні шанси, адже без контролю м'яча Україна втрачає контроль над грою. Точність пасів падає відсотків на 20, пресинг вимикається, володіння зменшується ледве не вдвічі. Шотландці в такому режимі легко звели матч до окремих епізодів, нав'язавши купу єдиноборств, пуляючи м'яч в штрафний і організувавши десяток контратак (проти 0 на старті другого тайму). Як наслідок – отримали низку хороших шансів забити втретє і ще більше шансів пропустити одразу два голи.

"Не можемо дочекатись перемоги": Бейл звернувся до України й назвав фактор, який злякає команду Петракова у дуелі за ЧС

Україна не контролює гру при роботі через "швидкі фланги". Для такого футболу необхідно мати дуже потужну систему підстраховок з якісною обороною, однак це – не про нас. Захисникам бракує ігрової практики, а крім того вони непереконливо відчувають себе при читанні кросів. На жаль, уникнути просідання сьогодні нам не вдасться, тож сценарій матчу проти Шотландії виглядає найбільш правильним для сьогоднішньої зустрічі. Україна або вирішить все за 60 хвилин, або змусить пити валідол.

Втім, ніхто й не обіцяв, що матч за право зіграти на Чемпіонаті світу буде легким.

Кадрова ситуація

Валлійці у недавньому матчі Ліги націй проти Польщі виставили напіврезервний склад, залишивши усіх лідерів у запасі. Сьогодні всі вони повинні вийти в основі. Аналогічною є ситуація і в нашому таборі – жоден гравець не отримав пошкоджень. Не бачимо жодної причини, аби Олександр Петраков не виставив той же старт, що і на матч проти Шотландії.

"Сподіваюсь, потраплю в заявку на перший же матч": Ігнатенко – про дебютний виклик у збірну і головну силу Уельсу

Орієнтовні склади на матч Уельс – Україна

Уельс: Хеннессі – Родон, Ампаду, Девіс – Робертс, Ремзі, Аллен, Вільямс – Вілсон, Бейл, Джеймс

Україна: Бущан – Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко – Степаненко, Маліновський, Зінченко – Ярмоленко, Яремчук, Циганков

Прогноз "Футбол 24" – 1:2

Букмекери не бачать явного фаворита в парі, однак суто символічну перевагу контори таки віддають валлійцям. Взнаки дається фактор Бейла та "хвороба других матчів", притаманна збірній України – у нас постійно виникали проблеми після успішних поєдинків. Зараз ця особливість ще й накладається на невиразні кондиції.

"Це не Євробачення": легенда збірної Уельсу закликав бути безжальними до українців і вибити їх з ЧС

Втім, матч проти Шотландії показав, що в українців усе в порядку з налаштуванням, та і проблеми з фізичною готовністю переоцінені – так, після 60-ї хвилини Україна неодмінно почне просідати, однак до того моменту вона здатна демонструвати надзвичайно високий темп та інтенсивність. Шотландія не витримала їх. Уельс нічим не кращий.

Забити валлійцям буде важче, адже їхня оборона надзвичайно агресивно працює по м'ячу. Вона допускає небагато ударів з меж власного штрафного, та ще й блокує більшість з них – втім, ця перевага компенсується недоліками при позиційній грі. Тут "дракони" теж мало чим відрізняються від скоттів, хоча в їхньому складі є лідер Тоттенхема. У "тартанової армії" провідного захисника (Тірні) не було.

Нам здається, що сценарій зустрічі не сильно відрізнятиметься від того, що вдалося побачити на Хемпден-Парк. Цьому просто немає причин – Уельс такий же посередній, як і Шотландія, а фактор його непоганого складу компенсується простотою організації гри. Допоки будуть сили, Україна домінуватиме. Коли Україна домінує – вона забиває голи. Хороші голи. Та і моментів у нас вистачає.

Уельс – Україна: передматчева пресконференція Олександра Петракова – про тиск і прапор з передової

Сьогодні може бути трохи більше нервів, ніж чотири дні тому, однак у нашого колективу занадто багато досвіду топ-матчів – майже всі українці мають досвід ЛЧ, причому більшість виходила у плей-офф. Навряд чи "синьо-жовті" якось попливуть. Важко буде в останні 30 хвилин – там, можливо, Бейл щось і заб'є, але загалом Україна довела здатність тримати удар. Саме тому ми ставимо на перемогу підопічних Олександра Петракова.

"Маліновському вдалося краще, ніж мені": Юрій Калітвінцев оцінив лідерів збірної і має чуйку на Уельс