УКР РУС

Удар Паненки: Зідан, Мессі, Мілевський і тріумф воротаря "Шахтаря"

20 червня 2017 Читать на русском

20 червня 1976 року Антонін Паненка виконав 11-метровий, спосіб виконання якого назвали на честь футболіста. "Футбол 24" згадує його послідовників – успішних і не дуже.

Божевільний чи геній?

Антонін Паненка. Надто успішною кар'єрою він похвалитись не може, але у світову історію все ж потрапив, увічнивши своє ім'я. В його честь названо один з найефектніших способів виконання 11-метрового – "паненка", коли м'яч несильним знущальним ударом підсікається над голкіпером, який вже впав, у ворота. І навіть зараховано до футбольних легенд.

Такі удари форварди виконували і до нього, але саме Паненка зважився на авантюру в найважливішому матчі, у вирішальний момент. Справа була в 1976 році. У фіналі чемпіонату Європи зустрілися команди ФРН і Чехословаччини. Основний і додатковий час переможця не виявили – 2:2. Довелося виконувати серію 11-метрових (вперше в історії європейських турнірів!). Мабуть тому його удар всім запам'ятався, а деяких навіть шокував. "Він або божевільний, або геній!" – сказав про Паненку сам Король футболу Пеле.

Той самий гол Паненки – 5:3 – перемога збірної ЧССР!

Згадуючи Євро-2012

Після чеха бити в такому стилі пробував не один. Не всі наважувались на такий ризикований удар у вирішальних матчах, але траплялося й таке.

Під час нашого домашнього Євро-2012 глядачі на київському "Олімпійському" стали свідками "паненки" у виконанні Андреа Пірло у чвертьфіналі з англійцями. Італієць забив у серії післяматчевих 11-метрових і його збірна пройшла далі.

Декількома днями пізніше, на "Донбас Арені", трюк повторив Серхіо Рамос, забивши в серії пенальті у півфіналі Іспанія – Португалія.

"Паненку" у виконанні Серхіо Рамоса дивіться з позначки 7:00.

Мессі крутіший, аніж Зідан

Одна з найзнаменитіших "паненок" була виконана Зінедіном Зіданом у фіналі ЧС-2006 Франція – Італія.

Щоправда те, що трапилось потім (легендарний конфлікт з Матерацці) – витіснило гол Зідана на другий план.

Самому ж Паненці гол француза сподобався, але кращим за виконанням він вважає "паненку" у виконанні Лео Мессі в матчі чемпіонату Іспанії-2014/2015 "Барселона" – "Хетафе" (6:0), котрий відбувся в травні.

"Несильно, з підкруткою, прямо по центру. Техніка Мессі бездоганна – і це кращий удар в моєму стилі з тих, які я коли-небудь бачив"- сказав про гол Лео Паненка.

Як Міля змусив швейцарців замовкнути

"Андрюха Гусін сказав, що, якби я тоді не забив, мене в роздягальні вбили б!" – розповідав Артем Мілевський, який реалізував "паненку" у матчі 1/8 фіналу ЧС-2006 у Німеччині. І показав швейцарцям той самий жест: мовляв, тихше там!

Помилки: кошмар Девіча і тріумф воротаря "Шахтаря"

Однак, не дарма "паненка" вважається і одним з найбільш ризикованих прийомів. Якщо воротар не піддається на провокацію, то казусу не уникнути. Як сталося, приміром, з Марко Девічем у повторній грі 1/8 Ліги Європи-2012 "Олімпіакос" – "Металіст".

Як Девіч змазав "паненку" – дивіться з 5:18.

Ось його б точно покалічили в роздягальні, адже йшла 78-а хвилина поєдинку і загальний рахунок у матчі був 2:0 на користь греків. На щастя Девіча і всієї команди "Металіст" (на 81-й і 86-й) сам Марко забив двічі і врятував безнадійний матч, перемігши в гостях з рахунком 2:1 (перший матч вдома харків'яни програли – 0:1) і пройшовши далі.

Бувало й наші футболісти карали суперника за піжонство. Як от воротар юнацької команди "Шахтаря" Олег Кудрик. Його сейв у матчі "Бенфіка" – "Шахтар" після удару невдахи Бальде вивів команду у півфінал юнацької Ліги чемпіонів-2015.

Не применшуючи заслуги Кудрика слід зазначити, що "паненка" Бальде в багатьох хіт-парадах займає 1-е місце, як найбільш невдала в історії.